Shirting nadaljuje svojo zgodbo, tokrat v Bolgariji

Po uspešnem sodelovanju z angleškimi modnimi oblikovalci in trajnostno blagovno znamko Upasana iz Indije tokrat shirting potuje v Bolgarijo.

Shirting nadaljuje svojo zgodbo, tokrat v Bolgariji - Foto: Promo material

V Plovdivu, ki je letos Evropska prestolnica kulture, bodo v sodelovanju z bolgarskimi modnimi oblikovalci izvedli enajsto edicijo in odprli shirting info point Plovdiv – SiP Plovdiv, ki bo javnost ozaveščal o bolj odgovornem načinu oblačenja, obenem pa prebivalcem in obiskovalcem Plovdiva ponudil svojevrstno trajnostno izkušnjo. V duhu povezovanja dveh kultur SiP predstavlja tudi slovensko modno oblikovanje in nekatere priznane slovenske modne oblikovalce ter njihove blagovne znamke.
 
Plovdiv, pomembno kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče, je prvo bolgarsko mesto, ki je bilo izbrano za evropsko prestolnico kulture. V mestu in drugih krajih po Bolgariji se bo pod geslom "Skupaj" zvrstilo več kot 300 festivalov in drugih prireditev, ki bodo opozarjali na zgodovino, kulturno dediščino in izzive, s katerimi se sooča mesto. Eden izmed štirih tematskih sklopov spodbuja trajnosten in počasnejši način življenja, koncept, ki nas opominja, da neskončna rast za naš planet ni niti vzdržna niti zaželena.
 
V tem duhu bo 20. septembra otvoritev prvega shirting info pointa v Bolgariji  ter razstave, na kateri bo predstavljena že enajsta shirting…edicija. V tokratni ediciji sodelujejo bolgarski modni oblikovalci, ki se bodo predstavili z unikatnimi srajcami prepletenimi z bolgarsko kulturo, tradicijo in zgodovino.

Obleka bolgarske oblikovalke Offlimits studio


Namenshirting info pointaje ozaveščanje širše in strokovne javnosti o problemih v modni industriji, o pomenu in vlogi oblačil ter o možnostih vzdržnega in odgovornega načina oblačenja. Obenem bodo na tej lokaciji uporabniki dostopali do unikatnih srajc bolgarskih in slovenskih oblikovalcev. SiP Plovdiv bo odprt do konca decembra, ko se Plovdivu izteče status Evropske prestolnice kulture. V projektu sodeluje šest bolgarskih in enajst slovenskih oblikovalcev. shirtingsrajce so namenjene vsem in vsakomur, ki si želi shirtingizkušnje in ki si želi sodelovati v procesu sprememb v smeri ustvarjanja bolj ekološke in etične mode. Uporabniki bodo na ta način imeli možnost prispevati tudi k celostnemu preoblikovanju skupnosti.
 
V projektu sodelujejo prodorni bolgarski modni oblikovalci mlajše generacije. Radostina Klinkovav srajco vključuje tradicionalne bolgarske vezenine, za katere je veljalo, da imajo zaščitno moč. Teodora Shumanova izhaja iz tradicionalne bolgarske noše ter izpostavlja ročno vezenino. Milena Nacheva s predelavo že obstoječih krojevpoudarja trajnostni princip. Inspiracijo za srajco je našla v kombinezonu, za katerega pravi, da ga je mnogo ljudi želelo videti kot srajco. Nov kos je obogatila še s potiskom verzov iz bolgarske ljudske pesmi. Izčiščenost osnovne forme srajce Zaharine Gabrovske poudarja koloritni detajl, ki izhaja iz ljudskih poslikav. Pod blagovno znamko Offlimits Studiose podpisujeta Maya Karanesheva inIva Grigorova. Identiteto blagovne znamke gradita na konceptualnem oblikovanju, organskih materialih, naravnih barvilih in ročnem delu. Pri oblikovanju srajce sta uporabili stare tradicionalne bolgarske tekstilne tehnike, ki sta jih nadgradili in posodobili. Vsi omenjeni oblikovalci so del konceptualne  platforme Ivan Asen 22, ki jo vodi in kurira Neli Mitewa.
 
SiP vključuje tudi srajce predhodnih edicij, ki so jih oblikovali uveljavljeni slovenski oblikovalci: Almira Sadar, Urška in Tomaž Draž, Nataša Peršuh, Nataša Hrupič, Ana Jelinič, Petja Zorec in team shirting 08– Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik in Neja Kaligaro. Njihove srajce  ponujajo vpogled v sodobno slovensko modo, kulturo, umetnost in kulturno dediščino. S tem shirting… bolgarski publiki ne le predstavlja, ampak tudi ponuja konkretno izkušnjo slovenskega modnega oblikovanja.

Slovenska oblikovalka Almira Sadar, fotografija Peter Giodani

shirting… je v slovenskem prostoru že dobro poznan. Predstavljen je bil na različnih odmevnih dogodkih – Bienalu oblikovanja BIO 50, Grafičnem bienalu, Pixxelpointu - mednarodnem festivalu sodobne umetnosti, itd.  Produktno izhodišče projekta je srajca, ki potuje od uporabnika do uporabnika. V ospredje  postavlja model delitve in sodelovanja, v katerem sodelujejo modni oblikovalci, fotografi, drugi kreativci, uporabniki in podporniki. shirting…je prepotoval že več kot 40 držav, v njem je sodelovalo več kot 40 slovenskih in tujih oblikovalcev, ki so oblikovali več kot 63 unikatnih srajc, katere je nosilo več kot 500 uporabnikov. Prejel je tri nagrade - nagrado za najboljši projekt spremljevalnega programa Bienala oblikovanja BIO50 :NOW, priznanje Društva oblikovalcev Slovenije  za oblikovalski presežek in ChIMERA za najboljši startup.
 
shirting info point Plovdiv – SiP Plovdiv je financiran s strani fundacije Plovdiv 2019 in je del umetniškega programa občinske fundacije Plovdiv 2019.
 
Avtorici projekta: Elena Fajt, Lucija Jankovec

Bolgarski oblikovalci: Radostina Klinkova, Teodora Shumanova, Milena Nacheva, Zaharina Gabrovska, OffLimits Studio (Maya Karanesheva in Iva Grigorova)

Slovenski oblikovalci: Almira Sadar, Urška in Tomaž Draž, Nataša Peršuh, Nataša Hrupič, Ana Jelinič, Petja Zorec, team shirting 08 (Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik, Neja Kaligaro)

Fotografije: Promocijsko gradivo

Najbolj brano