Schiaparelli otvoril teden visoke mode v Parizu z modno revijo, posvečeno čistemu veselju do mode

The Surreal World of Elsa Schiaparelli, izjemno odmevna razstava, ki se ta teden odpira v Musée des Arts Décoratifs, vključuje dela drugih oblikovalcev, ki so jih ustvarili kot poklon geniju ustanovitelju hiše, med njimi Yvesu Saint Laurentu, Jeanu Paulu Gaultieru, Azzedinu Alaïi in Christianu Lacroixu. Za letošnjo kolekcijo visoke mode Schiaparelli je Daniel Roseberry, briljantni umetniški direktor hiše, uporabil idejo "pogovora z ljudmi, ki jih je tako navdihovala".

V fotogaleriji si oglejte vse najlepše kreacije.

Slika 1/27

V fotogaleriji si oglejte vse najlepše kreacije kolekcije visoke mode 2022/23.

Profimedia

V začetku tega leta se je Roseberry osebno pogovarjal s samim Lacroixom, "kar je bilo res navdihujoče", kot je Roseberry zapisal med zadnjim pomerjanjem na predvečer revije: "Govorila sva o barvi, o volumnu. Pogovarjala sva se o [Lacroixovem rojstnem mestu] Arlesu, ki zanj pomeni črne bike, bele konje in zlato sonce, kar mi je ves čas odzvanjalo v ušesih. Zanj je bil to verjetno bežni pogovor, meni pa se je zdelo,da sem želel ustvariti kolekcijo, ki bi me vrnila k modi, v katero sem se zaljubil, in k tistemu modnemu obdobju, ki se mi za nazaj zdi na neki način zelo naivno."

Tako je Roseberry obudil evforijo debitantske kolekcije Christiana Lacroixa iz leta 1987 z vrtoglavo silhueto pouf, naprsniki in rokavi gigot, s korusirajočimi vezeninami toreadorjev in strogimi matadorskimi klobuki. Za Roseberryja je nostalgija osemdesetih let v zraku - kot je poudaril, je himna Kate Bush iz leta 1985 Running Up That Hill, ki ji je novo življenje dala serija Stranger Things, na vrhu lestvice Billboard Global 200. Vendar pa je bila kolekcija oblikovana tudi, kot je zaupal Roseberry, "na podlagi načina, kako se je oblačila Elsa", kar je pomenilo strogo krojenje. To je ponazarjala obleka s plaščem, ki jo je nosila Carolyn Murphy, s trompe l'oeil predeli za žepe - detajl, ki si ga je Salvador Dalí sam zamislil za Schiapa in bo zdaj s steze prišel neposredno na muzejsko razstavo - in tisto, kar je Roseberry opisal kot "čutno večerno obleko, ki se zaveda telesa in je z njim obsedena, vse zgrajeno okoli prsnega koša in korzeta".

To je pomenilo vrtoglave večerne izreze, ki so segali nižje od popka, in bodije, od katerih so se nekateri razpirali v oblačne volumne, ki so postali značilnost Roseberryjevega dela pri Schiaparelliju. Nekatere detajle je navdihnila knjiga oblikovalke Carolyne Roehm A Passion for Flowers, katere izvod je ležal na kavni mizici Roseberryjeve babice, ko je bil še otrok, na katerega je bil navdušen. Od blizu so bile to izjemne vezenine - sončnice, vrtnice in sivkini listi, izdelani iz ročno poslikane svile z bleščicami in celo iz usnja, oblikovanega na hrbtni strani žlic, da bi ustvarili cvetne liste.

Na voljo so bili tudi subtilni pokloni nadrealističnim navdihom Else Schiaparelli, na primer izrez črnega žametnega suknjiča, izrezan v profil obraza a la Cocteau. Preprosta večerna obleka iz črnega žameta, ki je bila videti kot ena od oživljenih dramatičnih modnih skic Roseberryjeve, se je v Schiapov noro obarvani svet preselila zahvaljujoč uhanom, iz katerih so kapljali grozdi zlatega grozdja in so bili tako težki, da jih je bilo treba pritrditi z diskretnim lasnim trakom tiare. Upajoči golobi miru so kolekcijo popeljali v leto 2022.

Vse skupaj je bilo, kot je obljubil sam Roseberry, "mešanica nečesa, kar se je zdelo neverjetno moderno, a hkrati tudi divje romantično". Občinstvo je bilo vsekakor navdušeno. "Ali ni bilo neverjetno?" je vzkliknila Emma Watson. "To mi je dalo življenje!"

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez je z novo barvo las neprepoznavna. Videti je neverjetno!

Priporočamo tudi: Madonna ali kako nositi kratke hlače z mrežastimi nogavicami in petami po 60. letu

Najbolj brano