Sarah Burton za Alexander McQueen

Sarah Burton, desna roka februarja letos preminulega Leeja Alexandra McQueena, je s svojo kolekcijo za pomlad-poletje 2011 dosegla velik uspeh ter pozitivne kritike.

Sarah Burton za Alexander McQueen - Foto: Fotografija alexandermcqueen.com

»Oblikovanje sodobnih in lepih oblačil je bilo središče Leejeve vizije. Seveda nameravam ostati popolnoma zvesta njegovi zapuščini.«

SARAH BURTON

»Počaščeni smo, da je Sarah prevzela vlogo kreativne direktorice. Delati z McQueenom več, kot 14 let pomeni globoko razumeti njegovo vizijo in to bo omogočilo podjetju, ostati zvesto vsem njegovim vrednotam. Je izredno nadarjena in pod njenim kreativnim vodstvom smo pripravljeni za vstop v novo obdobje ustvarjanja zgodovine naše znamke.«

JONATHAN AKEROYD, PREDSEDNIK IN GLAVNI IZVRŠNI DIREKTOR ZNAMKE ALEXANDER MCQUEEN

Tudi Robert Polet je delo Burtonove pospremil s samimi pozitivnimi mislimi:

»Sarah je pravi talent, ki od blizu razume znamko terv vizijo, ki je potrebna za njen obstoj. V prijahajočih letih bomo Sarah in ekipi stali ob strani, ter jih popolnoma podpirali.«

ROBERT POLET, PREDSEDNIK IN IZVRŠNI DIKRETOR GUCCI GROUP

Svetovni modni mediji so se razpisali . .

da bo prihodnjih nekaj sezon Burtonova pri realiziranju svojih idej v bodoče verjetno močnejša ter bistveno bolj samozavestna. Obrt je nedvomno nesporno najpomembnejša, a sta emotivnost ter razpoloženje oblikovalca vedno med bistvenimi dejavniki kolekcij.

Tisti, ki so imeli privilegij šov spremljati v živo so poročali, da je vodilno emocijo kolekcije je označila z nežno, navdih za to pa naj bi izviral iz nespornega dejstva, da narava pač propada.

Da, ozki fraki ter nizko krojene hlače vsekakor sledijo McQueenovi silhueti. Potiski ter vezenine so konsistentni slogu zadnjih let, nekaj bolj skulpturnih oblik pa prikliče v spomin oblikovalčev čut za teatralnost. Uporabila je materiale in reference povezane z njim; perje, oblike, ki se zdijo razpadajoče ter ročno poslikani metulji iz usnja, pripeti na obleke.

Dolly Jones je o videnem zapisala, da je mnogo oblačil je v resnici bistveno bolj lahkotnih, kot se morda zdijo na fotografijah. Da so bila prizadevanja oblikovalke ravno opazno lahkotni kosi. Le-ti vključujejo dolgo obleko brez rokavov z abstraktnim potiskom listja in dolgo obleko s širokim zlatim pasom, oblike lista. Tu je tudi črn svileno satenast frak z belimi manšetnimi gumbi ter nekaj kosov iz mehko pletene rafije ter šifona.

Jonesova je zaključila z mislijo, da je uspeti v duhu McQueena izjemno zahteven projekt. In da je Sarah Burton tokrat pokazala dve zelo cenjeni kvaliteti. Bila je skromna v napovedih (nekaj povezav ter drame je vseeno potrebne), a so njene finalne odločitve rezultirale uspeh.

Torej nenazadnje . . Ona več, kot očitno zna izdelovati lahkotna oblačila.

Najbolj brano