Razstava: Hussein Chalayan

V londonskem Design Museum bo od 21. januarja pa vse do 17. maja tega leta potekala razstava del turškega modnega oblikovalca Husseina Chalayana.

Razstava: Hussein Chalayan - Foto: Fotografija Imaxtree, Fotografija promocijsko gradivo

Celoten skupek sodobnega modnega oblikovanja, dvakratnega dobitnika nagrade za "Britanski dizajner leta", Hussein Chalayan je priznan po svoji inovativni uporabi materialov, pikolovskem vzorčenem rezanju ter progresivnem nagnjenju do novih tehnologij.

Ta razstava bo prva obširna predstavitev oblikovalčevega dela na Otoku. Razpon petnajstih let eksperimentalnih projektov, razstava raziskuje njegov kreativni pristop, njegove inspiracije in teme, ki so jih navdihnili kulturna identiteta, preselitev in selitev.

Razstava bo vsebovala njegovo bogato delo med letoma 1994 ter 2009.

Afterwords, ki raziskuje pojem ‘nosljive, prenosne arhitekture’, kjer se pohištvo dobesedno transformira v oblačilo.

Airborne prinaša v modno oblikovanje zadnjo LED tehnologijo z spektakularno obleko, ki vsebuje Swarovski kristale ter več kot 15.000 svetlečih LED lučk.

Readings vsebuje 200 premikajočih se laserjev, ki predstavljajo nenavadno igro svetlobe.

Predstavitev mode kot raziskovanje in izražanje, Hussein Chalayan izziva že postavljene teze, kaj oblačilo pomeni, z oblačili, ki so funkcionalna samo v mislih. Motiviran z idejami in disciplinami zelo nerad povezan z modo, Husseinovo začetno delo pomeni križarjenje med arhitekturo, oblikovanjem, filozofijo, antropologijo, znanostjo in tehnologijo.

Od leta 2003 je Hussein Chalayan režiral kar nekaj umetniških projektov kot so kratki filmi Temporal Meditations, Place to Passage in Anaesthetics. Leta 2005 predstavlja Turčijo na 51. beneškem festivalu z Absent Presence, kjer je zaigrala tudi Tilda Swinton.

Predstavitve oblikovalca prikazujejo njegovo edinstveno zmožnost kombiniranja lepih in nosljivih oblačil sedanjosti z zanimivo vizijo prihodnosti.

Hussein Chalayan je kreativni direktor športne znamke PUMA, ki je tudi glavni sponzor njegovega modnega posla ter lastne znamke iz februarja 2008.

Hussein Chalayan je bil rojen v Nicosi na otoku Ciper. Pri 12ih odide na šolanje v Anglijo, kjer leta 1993 diplomira na londonski fakulteti za umetnost in oblikovanje Central St Martin. Njegova zelo domiselna diplomska kolekcija The Tangent Flows je bila v celoti prodana londonskem trgovcu Browns. Chalayan je svojo lastno znamko ustvaril leta 1994, prvo kolekcijo pa predstavil leto kasneje na londonskem tednu mode, ter požel velik uspeh.

Sodeloval je že na številnih razstavah po vsem svetu. Med bolj odmevnimi so Radical Fashion v londonski V&A (1997), Fashion v kyotskem Costume Institute (1999), Airmail Clothing v pariškem Musee de la Mode (1999), Century City v Tate Modern (2001), Goddess: The Classical Mode v newyorški Moma (2003) ter Skin + Bones: Parallel Practices in Fashion v londonski Architecture at Somerset House (2008).

Njegova prva samostojna razstava se je zgodila v nizozemskem muzeju Groninger, 2005. Istega leta se je predstavil tudi na beneškem festivalu. Danes se njegove stvari prodajajo mednarodno, modne revije pa se zgodijo dvakrat letno v Parizu.

Uspel je istočasno pri komercialnih in pojmovnih stvareh, ustvarjanju kostumov za operne ter plesne predstave ter v razvijanju lastnih idej v filmu in inštalacij ter ravno tako v modni industriji. Njegovo sodelovanje zajema vse od industrijskih oblikovalcev, glasbenikov, draguljarjev in tekstilnih oblikovalcev. Leta 2006 je prejel nagrado MBE za doprinos k modni industriji.

Fotografije Imaxtree ter www.husseinchalayan.com

Najbolj brano