PFW: Na potovanju od zahoda na vzhod

Čeprav je res, da ko si v Parizu, si resnično ne želiš biti nikjer drugje na svetu, te moda kaj hitro ponese v najbolj oddaljene kotičke tega planeta. Valentin Yudashkin, Junko Shimada in Shiatyz Chen so nas osmi dan tedna mode v Parizu ponesli vsak v svoj najljubši kraj.

PFW: Na potovanju od zahoda na vzhod - Foto: arhiv oblikovalcev

Ko si že čisto na koncu z močmi in ko vidiš samo še ciljno ravnino, ti na pariškem tednu mode dan lahko polepša le Valentin Yudashkin. Snubitev se začne že po elektronski pošti, ko jim za razliko od vseh ostalih copy in paste sporočil, pošljem unikaten mejl. Verjento so prepoznali moje navdušenje, ki traja vse od kar sem si njegovo kolekcijo ogledala na zame prvem tednu mode v mestu luči.

In zapeljevala je tudi kolekcija za prihodnjo jesen in zimo. Tudi tokrat je zelo elegantna, klasična. Lahko bi jo nosila moja mami in z veseljem bi jo nosila tudi sama. Kljub vsej zakritosti in metrom blaga je seksapilna in izredno ženstvena. Jesen je globo vsidrana v kolekcijo, kar je opaziti predvsem v temni barvni paleti in uporabi žameta, žakarda, krzna in metaličnih materialov. Yudashkinovo dekle izgleda kot grofica, ki je namesto na zrnu graha spala v enem izmed prestižnih hotelov na aveniji Montaigne in se mimogrede tam odpravila še po nujnih nakupih.

V kolekciji vse diši po hladnokrvni Rusiji, od koder oblikovalec tudi prihaja. Silhuete, ki jih je prerisal od tamkajšnjih oficirjev, baročni dekorativni elementi, kot da bi si jih izposodil v Hermitage muzeju ter neskončno bogastvo Ruskih milijonarjev, so sestavni deli razkošnih oblačil. Najsi bo zimski oddih v objemu gora ali beg pred paparazzi, Valentin Yudashkin je za svojo damo oblikoval celovito garderobo, ki niti v najbolj ležernih trenutkih ne uide elementom prestiža.

Pravo nasprotje pa je bila predstavitev nove kolekcije Japonske oblikovalke Junko Shimada, ki je namesto koščenih manekenk oblekla po tekočem traku brzeče lutke. Inspiracijo je našla v prostranih morjih Irskih obal ter pomorščakih, ki se dnevno bojujejo z valovi. Oblačila so tako vsebovala elemente morja in ljudi, ki jim morje nudi začasen dom – vse od preprostih ribičev do aristokratsko privlačnih kapitanov. Prostorni plašči z dvojnim zapenjanjem, jakne, ki izgledajo kot rešilni jopiči, mrežaste obleke, pasovi iz vrvi, ribiško navdahnjne hlače in ovita krila, je le nekaj kosov, ki krmarijo med kolekcijo. Resnično unikatna in hkrati popolnoma uporabna, Junko Shimada je oblikovala nekaj za vse, ki obožujejo sprehode po pomolih severne Irske.

Dan je zaključila modna revija Shiatzy Chen v eni izmed dvoran Grand Palais. Tam se je trlo azijskih zvezdnic, ki nikakor niso mogle uiti kameram ter modnih ikon, kot je Olivia Palermo. Oblikovalka je na modn brv ponovno priklicala gospo zimo in manekenke odela v čudovito fuzijo azijskega orienta, krzna, metaličnih odsevov, teliranih krojev in impresionističnih potiskov. Ni manjkalo detajlov, ki so v meni prebudili spomine na dekliška leta, naprimer volančkov, pentelj, delikatne čipke in rožastih olepšav. Deklica pa kaj hitro zraste v pravo žensko, katero zaznamujejo usnje, minimalistične oblike po zgledu šestdesetih in obleke, ki spominjajo na kombinežo.

Referenc v kolekciji Shiatzy Chen res ni majkalo – tako smo se sprehodili po zlatih časih divjega zahoda, se že v naslednjem momentu preselili na skrajni vzhod ter vmes obstali še v retro obdobjih, ki so zaznamovali sceno tako pri nas kot drugje po svetu. Med vsem tem bogastvom detajlov si nisem mogla kaj, da ne bi zraven še migala v ritmu glasbe. To revijo si bom gotovo zapomnila, saj je bila ena izmed redkih, kjer smo uživali tako v showu kot sami krasoti oblačil.

Pripravila: Katja Kozlevčar
Foto: arhiv oblikovalcev

Najbolj brano