Odšel je Zoran Garevski

Po dolgi bolezni se je v 43. letu poslovil Zoran Garevski, modni oblikovalec, stilist in kostumograf makedonskih korenin, ki je zadnji dve desetletji živel in delal v Sloveniji.

Odšel je Zoran Garevski - Foto: Peter Giodani

Svojo zadnjo kolekcijo Ujetost je pod znamko Garevski, ki jo je ustanovil leta 2002, predstavil na aprilskem Fashion Weeku v Kinu Šiška, pospremil pa jo je z besedami: "Želje, vizije, sanje ... in realnost! Realnost, ki jih ujame v obliko, poskuša umiriti, racionalizirati in poslati na oder ... Tudi če za par minut. Duša na dlani ... tudi če boli."

Za študij modnega oblikovanja se je Zoran odločil šele v 20. letih življenja, saj je ugotovil, da prva izbira - ekonomija - ni prava zanj. In v drugo se je resnično našel: zgradil ni le uspešne kariere zase, ampak je bil tudi mentor številnim pripadnikom mlajše generacije ustvarjalcev na modnem področju.

Skupaj z Natašo Peršuh sta ustanovila platformo Squat, sedaj sinonimom za kakovostno oblikovanje. Nekaj časa je bil kreativni vodja linije R Exclusive podjetja Rašica, sodeloval je z znamko Oktober, prvo izkušnjo z umetniškim vodenjem pa je konec 90. dobil pri sloviti ljubljanski modni hiši Vodeb, kjer se je mojstrsko izuril v krojenju.

V javnosti se je Zoran Garevski zadnjič pojavil 29. aprila. Za rojstni dan so mu prijatelji priredili dobrodelno modno revijo Nekje, nekoč ..., na kateri so zbirali sredstva za hišo hospica, kjer je bival zadnje mesece in sta ga srčnost osebja in domačnost prostora zelo ganili.

Zoran, pogrešali te bomo!

Foto: Peter Giodani

Najbolj brano