"Nore klobučarke" Marca Jacobsa

Marc Jacobs vedno znova preseneča. Tudi tokrat - na newyorškem tednu mode je predstavil svoje zamisli za jesen 2012 - ni bilo nič drugače.

Foto: Facebook/Marc Jacobs Intl

Jacobs je šel zdaj z uresničevanjem svoje domišljije morda že malce predaleč, so naglas razmišljali nekateri poznavalci, spet drugi pravijo, da je ameriškemu zvezdniku med modnimi oblikovalci v novo kolekcijo uspelo zajeti "bistvo mode".

Že spektakularna in velikanska kulisa revije po zamisli Jacobsove prijateljice, umetnice Rachel Feinstein, je spominjala na ruševine pravljičnega gradu iz kakšne Disneyjeve risanke.

Potem pa so na brv stopile še manekenke v razkošno okrašenih plaščih najrazličnejših barv in vzorcev in z velikanskimi krznenimi pokrivali na glavah. Čevlji z velikimi zaponkami so spominjali na obuvala, ki bi jih brez težav uvrstili v arhiv kostumov iz Piratov s Karibov ...

V kosih, ki si jih je Jacobs zamislil za jesen 2012, bi si z lahkoto predstavljali njegovo muzo Heleno Bonham Carter (in bolj težko še koga drugega?).

S slednjo ugotovitvijo - tisto o Heleni - bi se po njunih zapisih na Twitterju sodeč najbrž strinjali tudi modna blogerka Urša Jerkič in urednica mode in lepote pri Elle Petra Windschnurer, ki je na omenjenem družabnem omrežju pripomnila še, da bi se Marc bržkone dobro znašel tudi na mestu kreativnega direktorja pri Gallianu (in ne le pri Diorju, kjer pa po dolgotrajnih ugibanjih vendarle ni pristal).

Kakor koli že, Marc Jacobs je še enkrat dokazal, da si pač upa narediti ovinek mimo trendov in nosljivosti. Kot je na Style.com zapisala Nicole Phelps, je bila kolekcija "neustrašna", tako kot drzne ženske, ki so zanjo navdihovale Jacobsa (na primer italijanska modna urednica in stilska ikona Anna Piaggi, poleg katere se Anna Dello Russo včasih zdi prav zadržano napravljena). Skratka kolekcija, zaradi katere se na novo zaljubiš v modo in v Marca Jacobsa, še dodaja Phelpsova.

Za FWD pa je sam oblikovalec predimenzionirana pokrivala v smehu komentiral: "Zamislil sem si, da bi morali imeti vsi krznene plašče. A to sezono naj jih nosijo na glavi!"

Modno revijo Marca Jacobsa za jesen 2012 si lahko v celoti ogledate na tej povezavi.

 

Najbolj brano