Nevesta skozi poročno vizijo oblikovalke Vere Wang

Vero Wang sem srečala po naključju v New Yorku; sprehajala sem se po ulici in v izložbi zagledala parfum, ki je pritegnil mojo pozornost: Princess. Rožnat, s krono in tako zelo ženstven, da nisem mogla mimo.

Ko sem vstopila v trgovino, sem ugotovila, da je atelje za neveste, in takoj sem opazila tudi Vero, ki je klečala pred žensko v poročni obleki in ji popravljala robove. Najbrž je bila to res posebna stranka, saj verjamem, da se kreatorka sicer ne ukvarja s pomerjanjem oblek in verjetno je tudi ni v trgovini. Pa vendar, naključja v življenju so očitno neskončna …

Ko govorimo o poročnih oblekah, je Vera Wang vsekakor na prvem mestu;

njene kreacije so sanjske, za pravo princeso, hkrati sodobne in ravno prav romantične. Vera, po rodu Kitajka, ki že dolgo živi v Ameriki, se zelo rada osredotoča na luksuz in razkošje, ki sta zanjo način življenja, slog. Zato pri njenih oblekah ne gre vprašati za ceno, saj naj bi bila to zadnja pomembna informacija: prej so tukaj ročna izdelava, smisel za dizajn, ljubezen do detajlov in dejstvo, da je vsaka obleka brezhibna mala umetnina, o kateri vse neveste sanjajo.

Vera ima za seboj veliko izkušenj: pri 22 letih je že delala za prestižno revijo Vogue, leta 2005 je bila nagrajena z nazivom oblikovalka leta, zase pa pravi, da je za vse kriva mama, od katere je podedovala ljubezen do mode. Vedno polna radovednosti je Vera zelo rada v središču dogajanja: njene obleke so nastale preprosto zato, ker zase ni našla nobene prave in je pomislila, da bi lahko sama ustvarila linijo oblačil.

Za eno samo kreacijo potrebuje več dni, saj obožuje proporce in razkošne materiale, obleko pa obdeluje, dokler ni popolna, predvsem pa brezhibna za nevesto, ki jo bo nosila. Ker je poroka najpomembnejši dan v našem življenju, se Vera zaveda, da je njena misija odločilnega pomena: spremeniti nevesto v princeso, tudi tisto, ki nima 'pravih' mer in ni brezhibna, a si prav tako želi biti lepa.

Navdihujejo jo knjige in filmi, včasih tudi glasba, vendar pravi, da so vir navdiha predvsem ženske: različne, včasih zelo zapletene, lepe, mlade ali zrele … vsaka je nekaj posebnega. Nevesta mora biti predvsem sproščena, zato je udobnost obleke zelo pomembna: največja napaka je obleka, v kateri se ne počutimo dobro, kar ne velja le za poročno obleko, temveč tudi za drugo garderobo.

Zadnja kolekcija se navdihuje po Hollywoodu in vsebuje kar nekaj retro glamurja: trideseta in petdeseta leta so zanjo prelepo obdobje, prav tako so ji všeč dive iz preteklosti: Jean Harlow, Rita Hayworth, Marilyn Monroe in Ava Gardner. Njihov stil je bil neverjeten, zato ga želi Vera prenesti v poročne kreacije, da bi bila vsaka ženska diva na rdeči preprogi, pa čeprav le za en dan. Tukaj so tudi obleke v slogu retro spalnih srajčk s šopki z majhnimi vrtnicami, celo kravate in pentlje, saj romantike ni nikoli dovolj.

Vir: priloga revije Elle in Story - Vse za poroko
Napisala Lorella Flego, fotografije All about fashion

Najbolj brano