Ne spreglejte: Naši oblikovalci na razstavi Korenine evropskega oblikovanja

V okviru evropskega projekta R.E.D. - Roots of European Design bo v torek, 4. novembra, ob 19. uri odprtje razstave Korenine evropskega oblikovanja, na katerem se bodo predstavili: Olga Košica in Rok Marinšek, Metod Črešnar, Sanija Reja Aske,Tanja Bončina, Meta Wraber, Petja Zorec, Barbara Vrbančič, Marija Zajc, Andreja Čeligoj in Peter Movrin.

Ne spreglejte: Naši oblikovalci na razstavi Korenine evropskega oblikovanja - Foto: Maja Slavec

Raztava bo na ogled v atriju ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana - na isti lokaciji, kjer bo v četrtek, 6. novembra, ob 17. uri potekal tudi simpozij, na katerem bodo spregovorili Boštjan Botas Kenda, dekan Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Marija Jenko, redna profesorica na Naravoslovnotehniški fakulteti - smer tekstilstv, Nada Vodušek, samostojna oblikovalka, urednica, radijska voditeljica in performerka, Vanja Mihelič, arhitektka, Pleksimanija, Dominika Krogulska-Czekalska (Poljska) in Vanda Illés (Madžarska).

Evropska kultura je zgodovinsko zelo bogata in prepletena in šele, ko spoznamo in se zavedamo svojih korenin, lahko dobimo krila.

Projekt Korenine evropskega oblikovanja - Slovenija (Roots of the European Design ali R.E.D. projekt) raziskuje razmerja med moderno in tradicionalno umetnostjo na področju uporabnih umetnosti in oblikovanja, proučuje umetniške tradicije v evropskih državah in razkriva vplive starodavnih motivov, simbolov in tehnik, ki so in še vplivajo na sodobne umetnike in njihovo umetnost.

Podati želi odgovore na vprašanja kako lahko kulturna dediščina sodeluje v boljšem in strpnejšem razumevanju zgodovine in medkulturnega dialoga med evropskimi državljani, kakšen pečat preteklosti nosi sodobna umetnost in kakšen je odnos med lokalno kulturo in zgodovino sodobne umetnosti v Evropski uniji?

Namen razstave in simpozija je povezati, navdihniti in spodbuditi k nadaljnjemu raziskovanju slovenskih korenin oblikovanja ter omogočiti podporo sodobnim oblikovalcem z novimi znanji in povezovanji na evropski ravni.

Art:Tečaji so bili povabljeni k sodelovanju v evropski projekt Roots of European Design kot predstavniki Slovenje v družbo sedmih držav: Albanije, Češke, Italije, Madžarske, Poljske in Romunije. Končna razstava bo rezultat večmesečne delavnice (workshopa) z izbranimi slovenskimi oblikovalci, ki jih je kreativno vodil Peter Movrin v sodelovanju z vodjo projekta Andrejo Čeligoj.

Vzporedno se ob razstavi Korenine evropskega oblikovanja - Slovenija predstavlja tudi spremljevalna in hkrati potujoča razstava Roots of the European, kjer predstavljajo izbrana dela vse sodelujoče članice pri projektu.

Razstava bo odprta od 4. do 18. novembra 2014.

Najbolj brano