Lara Bohinc, članica britanskega imperija

Med letošnjimi prejemniki odlikovanj britanske kraljice Elizabete II. sta tudi dve Slovenki – oblikovalka nakita Lara Bohinc in lady Miloška Nott, vodja dobrodelne ustanove Sklad za begunce v Sloveniji.

Nakit, torbice, čevlje in druge modne dodatke Lare Bohinc nosijo tudi številne zvezdnice. Foto: Profimedia

Bohinčeva, svetovno priznana oblikovalka nakita, je z odlikovanjem MBE, članstvom britanskega imperija, nagrajena za prispevek k britanski modni industriji, Nottova pa bo za svoje humanitarno delo prejela odlikovanje častnik britanskega imperija OBE.

Lara Bohinc se ob tej priložnosti v svojem blogu, ki ga piše na spletnem portalu britanske izdaje revije Vogue, sprašuje, zakaj je med prejemnicami te časti manj žensk kot moških. 40 odstotkov je po njenem mnenju zelo majhen delež, saj so ženske tiste, ki veliko prispevajo k dobrobiti skupnosti.

Zato je pozvala vse, ki berejo njen blog, naj za priznanje nominirajo ženske iz svoje okolice - lahko tudi učiteljice ali šivilje, ne le podjetnice, izumiteljice ali ustvarjalke.

Z modnega področja kraljica letos red OBE podeljuje modni oblikovalki Sarah Burton, ki je leta 2010 prevzela vodenje hiše Alexander McQueen in tudi oblikovala poročno obleko vojvodinje Catherine. Red CBE prejme kreativna direktorica britanske modne hiše Mulberry, Emma Hill.

Kot je Lara Bohinc zapisala v svojem blogu, je lahko za prestižne kraljičine nagrade nominiran vsak, a počastijo le izjemne dosežke.Elle je z uspešno oblikovalko klepetala pred kratkim. Pogovor preberite tukaj.

Najbolj brano