Intervju z Gisele Bündchen o novi kolekciji Ipanema

Istanbul, turško velemesto, v katerem je pestrost vsemogočega dnevnega in nočnega dogajanja navita do maksimuma, je v začetku aprila zaznamovala brazilsko-turška modna naveza. Evropsko-azijsko mesto je obiskala svetovna modna ikona, supermodel Gisele Bündchen. Na umetno zgrajenem otoku sredi morja, na katerem nočno nebo osvetljujeta turški blišč in zabava, je Gisele pretekli teden predstavila modno revijo s kolekcijo poletne obutve Ipanema Gisele Bündchen - Butterfly Collection ter Ipanema Gisele Bündchen - Hot Sands Collection.

Gisele je revija Story ujela na modni reviji ujeli ekskluzivno za revijo in z njo sprego­vorili o oblikovanju kolekcije, materinstvu in svetovnih katastrofah.

Gisele Bündchen

Gisele Bündchen

Model Hawaii

Model Hawaii

Modela Admiral

Modela Admiral

Ime vaše nove kolekcije je Metulj. Kateri del vaše osebnosti je podoben metulju in zakaj ste se pri ustvarjanju poistovetili ravno s to žuželko?

V modni industriji sem že 15 let, natanko polovico življenja. Do zdaj se je vse vrtelo okoli manekenstva, ko sem se začela približevati 30. letu, pa so se stvari začele spreminjati. Postala sem mamica in življenje se je začelo vrteti okoli zdaj enoletnega sina Benjamina. Počutila sem se kot metulj, ki doživlja pomembno življenjsko preobrazbo.

Torej vas je pri oblikovanju kolekcije navdahnilo prav materinstvo?

Po eni strani me je zagotovo navdahnila nova vloga, materinstvo. Po drugi strani pa sem se ob tej spremembi srečala z drugimi spremembami in izzivi. Zanimivo je bilo opazovati vse procese, ki so se odvijali v meni, kako igrati več vlog hkrati in kako povezati primarno družino z novo družino; kako ostati hčerka, biti še vedno sestra petim sestram, biti žena in mama hkrati. Imela sem občutek, kot da bi del mene umrl, del pa se na novo rodil. Z metuljem sem potegnila več vzporednic, preobrazbo in večplastnost.

Ves čas ste bili v samem vrhu mane­kenstva. Kako se počutite po omenjeni preobrazbi, še vedno na vrhu sveta?

Nikoli se nisem počutila, kot da bi bila na vrhu sveta. To je zunanji imidž, podoba, ki ti jo pripišejo drugi. Ko na primer ne spim štiri dni, se še zdaleč ne počutim na vrhu sveta. Lahko pa rečem, da sem nadvse srečna, imam namreč čudovito primarno družino, v kateri sem dobila zadosti ljubezni, možnost izobraževanja in spodbude. Zadovoljna sem s seboj, ker uspešno usklajujem vse vloge in prioritete. Srečo imam, da lahko vse, kar sem se do zdaj naučila, prenesem na novo družino in sina.

Pri konceptu kolekcije vedno znova poudarjate skrb za naravo, naš planet, borite se proti podnebnim spremembam. Kaj vas je pri ustvarjanju najbolj pretreslo?

Čeprav sem se sprva osredotočila na amazonske gozdove in neetično sekanje dreves, pa na vse skupaj gledam zelo globalno. Vodilna misel moje kampanje je: Mislim, torej sobivam. Če z ekološko pridelavo mojih japonk in recikliranjem materiala prispevam k ohranjanju enega dela našega planeta, je to tako, kot bi prispevala k izboljšavi celotnega planeta, saj so procesi na Zemlji soodvisni in močno povezani. Če pomagam pri tem, da nekaj ljudi začne misliti drugače, bolj ozaveščeno, se sproži verižna reakcija, podobno kot pri družinskem drevesu. Tisti, ki sem jih navdihnila, bodo nato svoje misli posredovali naprej, stvari se bodo izboljšale na širši ravni. Vsi sobivamo, ne le bivamo.

Do zdaj ste bili predstavnica UN, trudili ste se za ohranjanje amazonskih gozdov. Imate v mislih nove projekte? Kaj pa aktualna Japonska, pomoč žrtvam v potresu?

Naravnost grozljivo se mi zdi to, kar se je in se dogaja na Japonskem, in ob takih katastrofah se vedno znova zavem, kako je narava močna na eni strani in kako majhni smo mi na drugi. Pred kratkim mi je prijateljica, ki živi na Japonskem in je preživela potres, poslala ganljivo in nadvse lepo pismo, ki mi je dalo misliti. V pismu je napisala, kako je bil potres za njo prav posebna izkušnja, saj je prvič v življenju začutila močno povezanost in solidarnost med sosedi. Vsi so bili pripravljeni brezpogojno pomagati drug drugemu, napisala je, da take ljubezni med ljudmi, ki so se v življenju prvič videli, še ni začutila in da česa takega, čeprav je bila situacija strašljiva, zagotovo ne bi začutila drugače.

Kako ste se počutili, ko ste brali pismo?

Pomislila sem: v življenju se srečujemo z izzivi. Najpomembnejši je naš odnos do teh izzivov, kako na njih gledamo in kako jih doživimo, torej naš odnos do njih. Moja prijateljica se je odločila, da bo v tem izzivu videla nekaj lepega. Čeprav me je novica o potresu nadvse pretresla, pa sem začutila tudi upanje, kar me je navdalo s srečo, saj je moja prijateljica v situaciji našla nekaj, česar ni pričakovala, srečo.

Je to tudi vaš recept za uspeh v življenju?

Prav imate. V karieri sem se nenehno srečevala z izzivi, nekateri so bili nadvse težki in stresni. Dekleta v modni industriji prihajajo in odhajajo. A nikoli nisem odnehala. Tudi takrat, ko nisem bila najlepša, takrat, ko se nisem počutila najlepša, sem stvari vzela 110-odstotno resno in kljub vsemu trdo delala. Tako sem izkazala svoje spoštovanje in celovitost.

EKSKLUZIVNI MODELI - Boj proti podnebnim spremembam

Kolekcija Ipanema letos še naprej podpira ISA, Socio-okoljski inštitut (www.socioambiental.org). Del prihodka od prodaje japonk je tako namenjen boju proti podnebnim spremembam.

Kolekcijo krasi pet ekskluzivnih modelov v šestih barvah, ki jih je navdihnila eksotična Brazilija. Učinek elegance prinaša kovinast metulj v nepričakovani kombinaciji s čipkastim seksipilom.

Okoljsko ozaveščeno kolekcijo Ipanema Gisele Bündchen lahko od aprila najdete v trgovinah Transport Footwear, Modiana, Maxi, Intersport, Tomas sport 2, Hala 12, Ciciban ter v vseh bolje založenih trgovinah v Sloveniji.

Napisala Špela Klara Jambrek, fotografije ISA, Materia Prima

Najbolj brano