Prva revija drugega Philips Fashion Weeka z 11 mladimi oblikovalci

Na drugem Philips Fashion Weeku, ki bo 2., 3. in 4. aprila v Kinu Šiška, bodo svoje kreacije predstavili tudi vzhajajoči oblikovalci. Njihove ideje in kreativnost bodo predstavljene na prvi modni reviji.

Na mladih talentih modni svet stoji!

Na mladih talentih modni svet stoji!

Prvi dan Philips Fashion Weeka bo posvečen 11 tako imenovanim mladim oziroma vzhajajočim oblikovalcem, ki se v modnem svetu šele uveljavljajo.

Na modni reviji se bo predstavilo devet oblikovalcev, ki delujejo pod okriljem Young@Squat, med drugimi tudi Katja Magister, ki jo je do oblikovanja pripeljala strast do risanja, slikanja in eksperimentalnega izražanja. “Svojevrstno izkušnjo mi ponuja delovanje v skupini Young@Squat, ki združuje mlade oblikovalce. Smo zelo različni, a ustvarjamo skupne kolekcije, v katerih vsak pusti svoj pečat. Ponuja nam priložnost predstaviti naše delo tako doma kot v tujini. Veseli me, da se ljubljanski teden mode nadaljuje z novo sezono in v še širšem obsegu,” pravi.

Anđela Lukanovič v oblikovanju rada razvija in raziskuje materiale in vzorce. “Rada se poglobim v barve in to, kako vplivajo na človeka ter kaj izražajo. Fashion Week mi bo pomenil veliko izkušnjo, saj poleg lastnega izražanja hkrati še razmišljam o nosljivosti, uporabnosti ter udobnosti oblačil. Navdih največkrat najdem v kontrastu med preteklostjo in prihodnostjo, velikokrat tudi v umetnosti in revolucionarnih razmišljanjih avantgarde,” pravi mlada oblikovalka.

Oblikovalska pot Sanije Reje se je začela na Naravoslovnotehniški fakulteti, kjer je tudi že diplomirala in se vpisala na magisterij. “Sem bolj nostalgična, tako da veliko navdiha črpam iz preteklosti, zgodovine - bližnje in daljne. Moja oblačila so za tiste, ki se nočejo izgubiti v množici vsakdanjosti,” razlaga Sanija.

Neno Florjančič predvsem zanima oblikovanje za žensko telo. Igra oblike in odnosa oblike do telesa. Pogosto uporablja različne zlate elemente v kombinaciji s težkimi tkaninami, ki jih poskuša prikazati na svež in ženskam laskajoč način. To načelo bo upoštevala tudi pri kolekciji, ki jo bo na začetku aprila predstavila v Kinu Šiška.

Petja Zorec, ki zaključuje magistrski študij oblikovanja tekstilij in oblačil, je že od malih nog čutila potrebo po ustvarjanju. “Zelo sem vesela, da smo dobili priložnost predstaviti se na Philips Fashion Weeku, saj pri nas tako rekoč ni veliko možnosti tako velikemu občinstvu pokazati, kaj ustvarjaš. Tako si sploh nihče ne more zaželeti tvojega izdelka. Predvsem si želim, da bi tovrstni dogodki v ljudeh zbudili zanimanje za slovenske oblikovalce in njihov dizajn ter dvignili kulturo oblačenja,” razlaga optimistično.

Svoje delo bo predstavil tudi Peter Movrin, ki ga je Not Just A Label razglasil za vzhajajočo zvezdo, Naravoslovnotehniška fakulteta mu je podelila nagrado za posebne dosežke, prejel je nagrado francoskega modnega inštituta Arte Creative, že leta 2008 pa je bil po izboru revije Elle in Coca Cole Light izbran za najbolj obetavnega stilista.

Dajani Ljubičič so se z osvojitvijo nagrade mednarodne žirije na modnem tekmovanju Mittelmoda za kolekcijo, ki je nastala pod mentorstvom prof. Nataše Peršuh, odprla vrata v svetovno modno industrijo. Po izkušnji dela v studiu Levi Strauss&Co. v Belgiji danes v Sloveniji deluje in ustvarja v okviru društva Squat, svojo oblikovalsko pot pa dopolnjuje z izzivi modnega stiliranja v sodelovanju z Barbaro Podlogar.

Ana Jelinič je pred kratkim v okviru meseca oblikovanja 2011 prejela nagrado za perspektivno mlado oblikovalko. “Rada raziskujem znotraj standardov, a to moje kreativnosti in posebnosti končnih izdelkov nikakor ne omejuje. Glavni poudarek dajem samim silhuetam - skoraj praviloma jih zaključim z unikatnimi detajli, ki ostajajo v drugem planu, vendar zaokrožajo zgodbo,” pravi.

Čeprav je bilo za Ivana Rocca oblikovanje oblačil na začetku le igra, je zdaj to zanj postal posel. Med drugim je svoje delo je predstavil že na Art&Fashion Weeku leta 2008, na beograjskem tednu mode in na razstavi Sens(n)ation, kjer je razstavljal ob boku tako slovenskih ustvarjalcev kot tudi modne hiše Maison Martin Margiela.

Na Philips Fashion Weeku pa se bosta predstavili tudi oblikovalki, ki nista del Young@Squata. Arijana Gadžijev je kot študentka oblikovanja na izmenjavi svoje znanje nadgrajevala na priznani šoli Designskolen Kolding na Danskem. Že med podiplomskim študijem je kot oblikovalka vzorcev za tisk začela redno sodelovati z Almiro Sadar in se kot edina Slovenka predstavila na tekmovanju mladih oblikovalcev v Dalianu na Kitajskem, kjer je prejela nagrado. Ob vsakoletnih predstavitvah avtorskih kolekcij je sodelovala tudi v kolektivu Squat ter z blagovnima znamkama Flikkaboards in MayaMaya. Danes pod svojim imenom deluje kot samostojna oblikovalka oblačil in modnih izdelkov, s katerimi je zbudila zanimanje tudi v Parizu, kjer je ustvarjala zadnje leto.

Alice Bossman se je po končani gimnaziji preselila v Milano, kjer je študirala modno oblikovanje na priznani šoli IED, leto dni pozneje pa se je preselila v London in študij nadaljevala ter končala na prestižni šoli Istituto Marangoni. Po končanem šolanju je ustvarila nekaj manjših kolekcij, lani junija pa je po večji samostojni modni reviji odprla svoj modni studio.

V naslednjih dneh boste lahko na tem spletnem naslovu podrobneje spoznali vse mlade oblikovalce, ki se bodo predstavili v okviru drugega Philips Fashion Weeka.

Pripravila Meta Kač,
fotografija Primož Predalič

Najbolj brano