Camilla Staerk

Z veseljem smo ob brezskrbnem brskanju po labirintu internetnih modnih strani naleteli na dokaj nepoznano blagovno znamko Camilla Staerk. Zadeva je angleška, moda pa vse več kot to.

Camilla Staerk - Foto: Fotografije: Camilla Staerk

Poletno kolekcijo Camille Staerk sta navdihnila jug Francije iz leta 1950 in film Bonjour Tristesse z Davidom Nivenom in Jeanne Moreau v glavnih vlogah. Poletna sproščenost luksuznega Saint Tropeza se prepleta z rahlo temačnim vzdušjem Pariza s sredine prejšnjega stoletja. Roger Craig Searle, ki za Camillo Staerk oblikuje od leta 2003, se v kolekciji poigrava s satenom, teksturirano svilo in grafičnimi vzorci.

Radovednost nas je gnala dalje in prišli smo do kratkega internetnega intervjuja z oblikovalcem. Zanimalo nas je, kakšna ženska obleče Camillo Staerk. »Ljubezen do umetnosti in odprtost misli sta dve osnovni značilnosti ženske, ki jo imam v mislih, ko oblikujem. Je samozavestna individualka, noče pripadati nobeni določeni sceni, sama stilira svojo garderobo, dom, glasbo. Ves čas pa je v njej prisoten tipični angleški humor, « pravi Roger.

Elle: Pa navdihi za jesensko kolekcijo?

Roger Craig Searle: Koncept so duhovi. Gre za idejo, da so vsi naši navdihi in misli plod spominov. Spomini so duhovi, ki vplivajo na nas, zgodovina, ki se je dotaknila naših prednikov, spomini na davno pozabljene stvari, ki so tako globoko v nas, da se ne zdijo prav nič pomembni. Dokler ne začnemo analizirati svojih odločitev. Za svojo jesensko kolekcijo sem ustvaril 'Evropskega duhca', ki prinaša spomine na obdobje po drugi svetovni vojni, babičina oblačila, mamino obleko, potiskano z vzorcem rož, kot varno zatočišče. Vključil pa sem seveda tudi sodobne elemente, glasbo, ulico, saj me predvsem zanima, kaj se bo zgodilo jutri. Barve so zato bolj temačne, kot s starih fotografij, iz tiska in z vojaških oblačil, vendar zmehčane, da poudarijo mirno vzdušje sodobnega duha.«

Elle: In kakšna je potem naša modna prihodnost?

Roger Craig Searle: Za naslednjo pomlad definitivno močnejše barve. Poskušal bom združiti to temačno drznost Camille Staerk z rokenrol občutkom. Močne barve poleti pogosto delujejo preveč napadalno, če so uporabljene na napačen način. Trenutni trendi me sicer spominjajo na druga obdobja v zgodovini mode, katerih oblike so deloma prisotne tudi v tej kolekciji, vendar ostajamo zvesti prepletu mehkega in bolj grobega. Poletje je namreč čas, ko hočemo pokazati več in biti kul. Res pa je, da smo v Evropi in nikoli ne veš, kakšno vreme nas lahko preseneti.«

Skoknite na www.camillastaerk.co.uk!

Fotografije: Camilla Staerk

Najbolj brano