Bi nosili superge iz odpadnega manga? Poglejte si najbolj trajnoste znamke superg ta hip

Je prihodnost superg v recikliranju plastenk, sanja in avtomobilskih gum?

Bi nosili superge iz odpadnega manga? Poglejte si najbolj trajnoste znamke superg ta hip - Foto: Profimedia

Pogovori o trajnostni modi pogosto izpustijo tisto, kar potrebujemo čisto vsak dan - obutev. Vsakdanje superge in športna obutev temeljijo na umetnih, okolju škodljivih materialih, ki sicer izboljšajo obstojnost in kakovost čevlja, neizogibno pa končajo na naravi, kot nerazgradljiv odpad. To prikrito težavo že leta prepoznavajo tudi najopaznejše svetovne znamke, nekatere izmed njih pa že od samega začetka stremijo k popolni, transparentni trajnosti svoje obutve.

1. Veja

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VEJA (@veja)

Superge Veja je zadnja leta težko spregledati. Njihova klasična in trajnostna alternativa vsakodnevnih superg je narejena iz materialov, pod katerimi se mnogokrat podpišejo kar sami, svojo priljubljenost pa so dosegli po precej neobičajni poti - njihova glavna investicija namreč niso reklame, temveč trajnosten in inovativen razvoj produkta, s katerim so osvojili svet. Namesto plastike in gume Veja raje uporablja trajnostne alternative iz recikliranih plastenk, ekološko zaščiteno gumo iz amazonskega gozda in brazilskega organskega bombaža.

2. Ecoalf

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ECOALF (@ecoalf)

Ecoalf zaradi trajnostnega pristopa k modi ne žrtvuje trendovskega dizajna. Sicer španska znamka slovi po trajnostnih in udobnih oblačilih, pri obutvi pa udobju dodajajo vsestransko uporabnost, visoko kakovost in povsem reciklirane materiale. Njihova posebnost je predvsem ponovno uporabljanje odpadnih avtomobilskih gum kot podplat superge, za obdelovanje bombaža pa raje kot kemikalije uporabijo odpadna kavna zrna.

3. Allbirds

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allbirds (@allbirds)

Znamka ki slovi po kakovosti in trajnosti, ki sega dlje od skrbi za okolje - Allbirds namreč posebej poudarja svojo etično delovno okolje, v katerem nastajajo zadnja leta vse popularnejše trajnostne superge. Slovijo po uporabi unikantno pridelanega rastlinskega "usnja", recikliranih plastenk in kartona ter intenzivnim varčevanjem z vodo. Prihajajoče sodelovanje Allbirds x Adidas namiguje na vedno resnejše zavzemanje za trajnost, potrjuje jasno vizijo znamke Allbirds in pomemben korak v smeri popolne trajnosti obutve. 

4. Flamingo's Life

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flamingos'Life (@flamingoslife)


Klasičen dizajn z opaznim F je prepoznavni znak znamke Flamingo's Life. Svojo vizijo o popolni trajnosti vsakodnevne obutve lovijo z uporabo recikliranih in organskih materialov z verodostojnimi certifikati, upcycling tehnik recikliranja plastenk in unikatnega materiala iz koruze, s katerim poleg večje trajnosti dosežejo mehkobo in visoko kakovost čevlja.

5. Saye

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAYE (@sayebrand)

Ste že slišali za blago iz odpadnega manga? Saye, v sodelovanju z rotterdamskim inštitutom, že od samega začetka uporablja unikatno različico rastlinskega "usnja", narejenega iz odpadnega sanja. Pri oblikovanju se poigrava tako s klasičnim kot uličnim slogom, ne bojijo se niti izrazitih barv in živahnosti. Njihove superge so popolnoma veganske in pomenijo mnogo več kot novo obudev - Saye z vsakim prodanim parom superg posadi dve drevesi, tako pa uresničujejo vizijo o bolj zdravem okolju s preprečevanjem krčenja gozdov. 

Fotografije: Profimedia in Instagram

Preberite še: Rosie Huntington-Whiteley obožuje ta vsestranski kos, ki ga zagotovo imate že v svoji omari

Priporočamo tudi: Najbolj učinkovita lepotna rutina nege kože za ženske nad 50 let 

Najbolj brano