Barvni dragulji še nikoli niso bili tako priljubljeni

Barvni dragulji še nikoli niso bili tako priljubljeni - Foto: Malalan

Če velja rek, da so diamanti najboljši prijatelji žensk, potem so barvni dragulji vsekakor najboljši prijatelji oblikovalcev nakita, saj neskončna paleta barv in strukture mineralov kar kličejo po ustvarjalnosti. Vrednost jim določa njihova redkost, posebnost barvnega odtenka, ter seveda kakovost brušenja. In ker so barvni dragulji v svetu nakita znova postali zelo priljubljeni ter ker naravnih barvnih draguljev, nikakor ne gre enačiti s sintetično različico, ki nastane v laboratoriju, smo za  vas v sodelovanju z draguljarno Malalan pripravili kratek pregled tistih najbolj zaželenih.

Safir

Safir je simbol plemstva, resnicoljubja, iskrenosti in zvestobe. Dolga stoletja je služil kot okras na oblačilih kraljev, med drugim je bil s safirjem okrašen tudi zaročni prstan britanske princese Diane. Pojavljajo se v različnih odtenkih modre barve, t. i. „fancy“ safirje pa najdemo tudi v drugih barvah, razen v rdeči; safir rdeče barve ima namreč prav posebno ime: rubin.

Nakit s safirji

Rubin

Rubin je poznan kot “kralj vseh dragih kamnov” in je tudi najbolj dragocen. Njegova globoka rdeča barva predstavlja močna čustva, življenjsko moč in poželenje.

Nakit z rubini

Smaragd

Rimljani so zelene dragulje uporabljali za blaženje učinkov utrujenih oči, še pred njimi pa so bili nad bogato zeleno očarani že Egipčani, saj se je s smaragdi krasila celo Kleopatra.

Nakit s smaragdi

Citrin 

Najbolj pogost mineral, kvarc, najdemo v vseh mogočih barvah in oblikah, najredkejši pa je rumeni citrin. Pojavlja se tako v svetlejših odtenkih, kot tudi v temnejši, smolnati rumeni. Naravni citrin je zaradi svoje redkosti že tisočletja izjemno cenjen.

Rožnati kvarc

Kvarc je v preteklosti veljal za kamen s čarobnimi močmi, najstarejši najden nakit z rožnatim kvarcom pa naj bi bil izdelan kar 7000 let pr. n. št.! Stari Egipčani so verjeli, da nošenje tega rožnatega dragulja upočasnjuje staranje.

Nakit s kvarcem

Tanzanit

Pred približno pol stoletja so v hribovju Merelani v severni Tanzaniji odkrili minerale globoko modre barve. Prepričani so bili, da so našli safirje, a se je izkazalo, da gre za do takrat nepoznan dragulj – tanzanit. V svoji kratki zgodovini je zaradi čudovitih barv, ki segajo od vijolične do temno modre, in možnosti oblikovanja večjih kosov zaradi redkih vključkov postal izjemno zaželen pri mnogih draguljarjih.

Več o barvnih draguljih si lahko preberete na: 

https://malalan.eu/si/moments/kako-je-narejeno/o-barvnih-draguljih/

Fotografije: Draguljarna Malalan

Preberite še: Bella Hadid je v Cannesu blestela v čudoviti obleki

Priporočamo tudi: To so najlepši modni stajlingi z modnega tedna v Parizu

Najbolj brano