Yves Saint Laurent: uporništvo skozi modo

V svojstvenem slogu se je znova predstavil Hedi Slimane. Francoski modni oblikovalec in fotograf, pod platnicami modne znamke Yves Saint Laurent nadaljuje kontroverzno začinjeno modno zgodbo, ki jo je kolaborativno pričel pisati pred tremi leti.

Ker se ne posveča glamurju, razkošju, harmonični estetiki in prestižnim esencam modnega sveta je modna javnost razdeljena na »ne« in »da«. Prvi pravijo, da je v kreacijah preveč mladostniškega in nedoraslega uporništva dvajsetletnic, drugi v kombinacijah vidijo keativne elemente, ki prepletajo grunge in punk slog 90-ih, s čustvenim spektrom agresije, depresije in frustracij, ki kanalizirane in s sublimacijo, vodijo v napredek in artistično inspiracijo.

Flourescentno utripajoče luči in metalne strukture, ki so pospremile modne kreacije so ves čas ustvarjale kontrast med lahkotnostjo in težo, temačnostjo in svetlobo, značilen za subkulture 80-ih in 90-ih. Ostrina marginalnosti in nonšalantne vsakdanjosti (na modni pisti so jo pospremile strgane najlonke v črni, usnjene jakne in kovinski dodatki), v kombinaciji s sublimirano agresijo ter nedolžno prikupnostjo (dekliška krila, pike in živahne barvne kombinacije) so tokrat stilski elementi, s katerimi je svoje modno poglavje za prihodnjo jesen zapisal francoski umetnik.

Pripravila: Špela Jambrek

Najbolj brano