Modna zgodba: Novodobni 'skejterji' Nine Šušnjara

V tokratni modni zgodbi lahko vidite, kaj se zgodi, če se modna oblikovalka prelevi v stilistko in lastno kolekcijo predstavi na drugačen, inovativen način. 

Modna zgodba: Novodobni 'skejterji' Nine Šušnjara - Foto: Tania Mendillo

To zmore Nina Šušnjara, ki se je pogumno vživela v temo editoriala. Popeljala nas je v svet novodobnih 'skejterjev', ki kljub subkulturi, kjer je obremenjevanje s stilom popolnoma 'out', videti izredno modno. Nina je dokazala, da je njena najnovejša kolekcija Iluzia stilsko izredno večplastna, nosljiva in uporabna v vsakdanjem življenju.

Kaj lahko najdemo v vaši omari in koliko svojih kreacij imate v lasti?

Od tega, kar sem oblikovala sama, imam malo bolj posebne osnovne kose, ker mi nikakor ne znese, da bi izdelala še kaj zase. Prednost dajem strankam, tako da ni zaman rek, da je kovačeva kobila vedno bosa. Sicer pa imam v omari veliko nedefiniranih barv, ker se lahko odlično kombinirajo med seboj. Najdejo se bordo rdeča, modra in gorčično rumena, ker se mi zdijo odlične za kombinacije. Dobro sem si zgradila bazo oblek, saj imam v omari res vse, kar potrebujem, tako da si kupujem samo še posebne kose. Tako zapraviš manj denarja.

Za modno zgodbo sta bila lokacija in vpliv prilagojena tako imenovani 'skate' modi. Kako ste svojo kolekcijo prenesli v to zgodbo?

Zlahka, ker nenehno oblikujem na tak način, da je vse nosljivo. Mode ne oddaljujem od ljudi, temveč jo želim približati. To fotografiranje mi je bilo všeč ravno zato, ker sem lahko svojo modo približala subkulturi, ki nima nobene zveze z visoko modo. Odlično je videti, saj se modni kosi obnesejo z vintage in stvarmi iz druge roke. Zelo sem uživala, še posebej, ker mi je ta moda izjemno blizu.

Da vaši kosi odlično delujejo z drugimi, je očitno, a me vseeno zanima, ali o tem razmišljate že med postopkom oblikovanja?

Vsekakor, saj so subkulture vir mojih inspiracij. Rada jih prenesem v dizajn in poskušam narediti nekaj novejšega, svežega, zrelega, seksi ali odločnega. V vseh mojih kolekcijah prevladujejo nasprotja, ki jih želim združiti v neko celoto. To me pri oblikovanju vedno vodi.

Kaj definira stil, ki ga vidimo na fotografijah?

Nasprotja. Če se odločimo za bolj moden stajling, je pomembno, da imaš na sebi dobre hlače in plašč, ki se lahko dobro kombinirajo s supergami ali kakšno vintage majico, srajco. Ključ do dobrega stila je mešanje različnih cenovnih razredov, ne samo stilov. Po mojem mnenju niso dobro oblečeni tisti, ki so od nog do glave oblečeni v znamke, temveč tisti, ki znajo visoko modo združiti s cenovno bolj dostopno. Samo tako pridemo do nečesa inovativnega in do izraza pride posameznikov osebni stil.

Kako se 'skate' moda razlikuje od drugih?

Je ležerna, kul, s ščepcem grungea in pridihom športnega. Všeč mi je predvsem kalifornijski stil, ki se pojavlja ob morju, ne v mestih. Tudi 'srferski' stil bi se lahko primerjal s 'skejterskim'. Od tu je prišel trend 'ombre' pričeske ...

Koliko povezave ima ta stil z glasbo?

Veliko. Subkulturo definirajo glasba, filmi in ne nazadnje izražanje skozi oblačila.

Ste tudi sami kdaj oblečeni pod vplivom katere od subkultur?

Imam svoj stil, vsekakor pa v kakšne stajlinge vkomponiram kaj posebnega, kar ima lahko pridih katere subkulture.

Napisala: Manja Plešnar
Art direktor & organizator: Simon Cirkulan
Fotografije: Tania Mendillo
Make-up & pričeska: Tjaša Založnik
Oblačila & stajling: Nina Šušnjara
Modela: Lara P. & Veronika G. @VOOM event & model management
Lokacija: športni park Urban Roof

Najbolj brano