Matija Dušak: Hip hipster miks

Model Matija Dušak se ponaša z nazivom Best Model, ki ga je prejel na izboru Mister Slovenije 2013. Svoj talent je odlično izkoristil, saj v zadnjem letu potuje po svetu in se uspešno udejstvuje v modnem svetu.

Matija Dušak: Hip hipster miks - Foto: Ana Gregorič

Koliko ste vpeti v modni svet, odkar ste prejeli lento najboljšega modela na tekmovanju za mistra Slovenije?

Prav naziv najboljšega modela v Sloveniji, ki sem ga dobil lani, mi je zagotovil širšo prepoznavnost v modnem svetu. S tem sem zagotovo pridobil večjo kredibilnost in možnost dela pri uglednejših revijah oz. na fotografiranjih. Gotovo sem zaradi naziva dobil tudi kakšno delo več v sklopu moje matične modne agencije Mister Model Management. Seveda se rad odzovem tudi na povabila na različne modne dogodke. Morda sem začel tudi bolj pozorno spremljati modno dogajanje v Sloveniji ali prebral kakšen članek, komentar, intervju na temo mode več.

Kaj pa glede oblačenja? Ste zdaj kaj bolj pazljivi glede tega, kako se oblačite?

Sam se težko ocenim, vendar mislim, da se v temeljih moje filozofije oblačenja nisem drastično spremenil. V bistvu je preprosto: oblačim se dogodku primerno, ob tem izbiram obleke, v katerih se bom počutil najbolje. Da sem zdaj bolj pazljiv, kako se oblačim, se mi pripeti, le kadar se s prijatelji odpravim ven. Spomnim pa se, da sem še pred prejemom naziva prejšnje mistre malo bolj pozorno opazoval, kakšni so njihovi običajni stajlingi, tako da sem zagotovo bolj pozoren, kako se oblečem za različne modne dogodke, ki jih organizira Organizacija Mister Slovenija.

Kakšni stajlingi so najbolj priporočljivi za moškega modela pri kastingih za revije in editoriale v tujini?

Priporočam čim bolj nevtralno: oprijeto, kratko belo majico in hlače iz džinsa. Pri kastingih je najbolj pomembno, da te naročnik opazi v najlepši luči. Seveda nihče ni popoln, zato je prav, da poznaš svoje telo in obraz ter v skladu s tem izbiraš svoj stajling. Vsekakor je najboljše biti oblečen povsem preprosto, brez kakšnih napisov, sploh odmevnejših blagovnih znamk, vendar še vedno tako, da si videti urejeno.

Kdo od moških modelov je vaš idol in ali ste ga že imeli priložnost spoznati?

Idolov nimam, spoštujem pa kar nekaj ljudi, ki jim je uspelo v modni industriji.

Kdaj ste se prvič navdušili za modni svet in modo ter kaj vas pri tem najbolj privlači?

Bil sem v srednji šoli, ko so me sošolke označile za najlepšega, in takrat sem vedel, da moram ta dar izkoristiti. Malce se hecam, res pa je bilo proti koncu srednje šole, ko sem se prvič spoznal z modnim svetom. Dobil sem priložnost delati pri modni agenciji Bronzmodels, kjer sem že takoj na začetku precej veliko delal (modne revije, kampanja). Veliko prostega časa sem vložil v to, in ko sledijo uspehi ali priložnosti za odhod v tujino, te modni svet kar precej potegne vase. Najbolj me v modnem svetu privlači delo v tujini, kjer - če imaš malo sreče - lahko prepotuješ velik del sveta, spoznaš ogromno novih ljudi in pridobiš veliko novih izkušenj, ki ti zagotovo pridejo prav pozneje pri zaposlitvi, kajti ne nazadnje je modna industrija posel, iz katerega se da veliko naučiti.

Kaj bi najraje oblekli, če bi bili v vlogi obiskovalca tedna moda in bi sedeli v prvi vrsti?

Hm ... mislim, da bi se oblekel v elegantno moško klasično obleko. Zagotovo ne bi pretiraval z ekstravaganco in izstopal. Izstopajo naj kreacije modnih oblikovalcev.

Kaj je najbolj samosvoje in izstopajoče pri vašem osebnem stilu?

Ne vem, ali katera stvar res izstopa pri mojem osebnem stilu. Mogoče klasični mokasini z vezalkami, teh ne opazim prav pogosto pri drugih moških.

Ali radi nakupujete in kolikokrat se odpravite po nakupih?

Rad nakupujem v izbranih trgovinah z oblačili. Kolikokrat se odpravim v šoping, pa težko rečem, odvisno od tega, koliko imam časa in ali kaj potrebujem. Tudi to je odvisno od sezone in dogodkov, na katere se vnaprej pripravim.

Katere obleke ponavadi vzamete za na pot in kaj največkrat oblečete?

Čez dan največkrat nosim športna oblačila, odvisno je od situacije, v kateri sem. Na fakulteto nikoli ne bom šel v trenirki, kot tudi ne po mestu. Mislim, da kot model ne bi smel zanemarjati kulture oblačenja, vendar vse v mejah normale. Za na potovanja si vedno pripravim elegantnejša večerna oblačila in obutev. Pri tem upoštevam nasvet nekega starejšega modnega poznavalca, ki bi marsikateri punci prišel prav. Na pot vedno vzameš stajlinge, ki so v enaki oz. podobni, skladni barvi. Na primer, vzameš vse v stilu rjave barve in tako potrebuješ ene čevlje, dvoje hlače in nekaj majic ter imaš lahko ogromno stajlingov iz tega. Ne pa da vzameš eno rjavo in drugo, na primer, modro in tako nujno potrebuješ še ene čevlje, hlače, jakne itd.

Najboljši poletni stajling za moškega po vašem mnenju je ...?

Pri tem ni kaj preveč za komplicirati. Kratke hlače in kratka majica ali srajca, odvisno od priložnosti. Z obutvijo pa lahko precej reguliramo naš celostni videz. Japonke naredijo stajling zelo preprost, medtem ko je z elegantnimi čevlji videz lahko veliko bolj sofisticiran.

Česa ni nikoli preveč v omari?

Nikoli ni preveč srajc.

Česa trendnega ne bi nikoli pogrešali, če jutri ne bi bilo več modno?

Baggy hlač.

Za revijo Story napisala: Manja Plešnar
Kreativni vodja projekta: Špela Jambrek
Fotografije: Ana Gregorič
Asistent fotografije: Luka Brataševec
Stajling: Boris Arivuković
Pričeska: Luka Korošec za Mič Styling
Make-up artist: Miha Obid (facebook.com/miha.obid)

Najbolj brano