Modna urednica o "Devetdesetih 2016"

25. 6. 2016

Ni skrivnost, da so prav devetdeseta v prejšnjem stoletju dobro zatresla modna pravila in se z novim, revolucionarnim (v pravem pomenu besede) pristopom lotila vsega, kar je dišalo po diktaturi osemdesetih.

Devetdeseta 2016

Nekateri oblikovalci so se zatekli k preprostim rešitvam in purizmu, ki je pozneje postal znan kot minimalizem, drugi so navdih poiskali v protikorporativni modi na ulici in nam vrnili kariraste srajce, raztegnjene kašmirske jope z luknjami, bombažne obleke s cvetličnimi potiski in športna oblačila brez logotipov.

Oblikovalci so leto 2016 prepoznali kot prelomno točko, z nostalgijo so si znova zaželeli neposlušnosti ter začutili veliko potrebo, da vrnejo udarec popolnemu, 'fotošopiranemu' svetu mode. Devetdeseta so v letu 2016 tako še manj urejena, vendar veliko bolj subtilna. Protagonistke novih devetdesetih bodo posegle po oblekah s tankimi naramnicami in si prek ramen zavihtele nahrbtnik, k beli satenasti obleki z nedokončanimi robovi bodo obule bele superge, čez luknjičasto pleteno obleko pa ogrnile parko. Njihove priljubljene barve so črna, bela in srebrna. V omarah ne boste našli vzorcev, saj je življenje tako lažje.

Njihovo novo modno orožje je spodnje perilo, ki vsake toliko mamljivo pokuka na plan. Na drugem bregu jih pričakujejo grandž individualistke, ki nase brez določenega vrstnega reda vržejo prevelik plaščšportni pulover s kapuco in pisano krilo do tal. Pod okriljem oblikovalca Hedija Slimana za Saint Laurent si ob vojaški srajci, plastičnih škornjih in starem karirastem plašču na glavo nataknejo še tiaro in že so nared za katerikoli glasbeni festival. Ste devetdeseta živeli ali ste se takrat šele rodili? Verjamemo, da boste v novi različici uživali enako revolucionarno.

Pripravila Petra Windschnurer