Tukaj je nova ELLE! Modna in lepotna urednica se tokrat sprašuje, koliko mode je pravzaprav še ostalo v modi

Pred vami je naša najbolj modna številka revije Elle v letu 2023. Posvečena je modnim in lepotnim trendom, ki vas bodo, če jim boste le dovolili, navduševali v prihajajoči sezoni. Nova Elle vas že čaka v vaši najljubši trafiki.

Moda, 10. 3. 2023
Tukaj je nova ELLE! Modna in lepotna urednica se tokrat sprašuje, koliko mode je pravzaprav še ostalo v modi - Foto: Anja Kralj

In, kot se za tovrstno priložnost spodobi, o modi tokrat na glas razmišljam tudi jaz. Kaj se me je najbolj dotaknilo, me navdušilo? Čemu bom prikimala in zakaj v domači garaži ne bo nihče po meni ​popršil obleke za enkratno uporabo.

Če bi se ob pisanju tega uvodnika najprej obrnila na TikTok in preostala družbena omrežja, bi mi vsi po vrsti hiteli povedati, da so bile ljudem za pomlad najbolj všeč kolekcije Coperni, Gucci in Dolce & Gabanna. Le kako bi si drugače lahko razlagali, da se je število ogledov z zaznamkom #coperni na TikToku z 1,7 milijona v avgustu povzpelo na 123 milijonov ogledov v oktobru? Seveda gre za izjemen doseg virtualne prepoznavnosti blagovne znamke, kar pa še ne pomeni, da se bo uspeh poznal tudi pri prodaji nove poletne kolekcije, ki verjetno ne vključuje obleke, ki so jo na modni reviji popršili na eno in edino Bello Hadid. Bi mi lahko navedli še kak videz, ki so ga pri omenjeni blagovni znamki lani jeseni poslali na modno brv? Cargo hlače v kombinaciji s telovnikom, satenaste asimetrične obleke z izrezi in čipko, bomber jakna in hlače z nevarno nizkim pasom? In ko vam omenim Gucci in italijanski dvojec Dolce & Gabbana? Verjamem, da bi mi o modnih dvojčkih pri Gucciju in nenavadno težavnem sestopu po stopnicah Kim Kardashian, ko je zapuščala revijo Dolce & Gabbana, lahko nekaj povedali tudi ljudje, ki jim moda v življenju ne pomeni čisto nič. "Cirkus, navaden cirkus," bi še dodali. Zakaj pa ne? Meni osebno je cirkus vedno všeč, če se le zgodi ob pravem trenutku ter na pravi način. Če ob tem marketinški guruji in kreativni direktorji velijo, da je ta dobrodošel tudi na modni sceni, pa mi je všeč še bolj. Stran pogledam le, ko tak 'cirkuški TikTok moment' zasenči preostalo vsebino. Kolekcija Coperni za pomlad in poletje 2023 je bila dejansko veliko več kot obleka za enkratno uporabo. Všečna in sveža, sama bi ji letos prikimala prej kot podobni zgodbi pri Miu Miu ali Bottega Venetti.

Prikimala pa sem tudi virtualnemu 'cirkusu' v obliki čisto prave obleke. Modni fanatiki bi veleli, da všečkam pravi obraz mode, tistega, v katerem obleke in kreativni pristop pri njihovem snovanju še kaj veljajo. Majice in hlač blagovne znamke Loewe, ki so bile oblikovane in izrezane tako, kot bi jih pravkar preslikal iz kultne igrice Minecraft, sicer ne bi oblekla, preprosto zato, ker ne sovpadajo z mojim osebnim slogom, a so name nedvomno naredili veliko večji vtis kot megalomanske in provokativne scenografije ter vsi zveneči zvezdniški mimohodi.

Še več modnih odločitev uredništva Elle si oglejte na naših šoping straneh, kjer že tradicionalno razkrivamo svoje spomladanske modne izbore, ter na straneh modne zgodbe, kjer v sodelovanju z novimi obrazi modne prihodnosti preizkušamo trende za pomlad in poletje 2023.

Petra Windschnurer

Najbolj brano