M. Fiction: Sestrski dvojec, ki skozi nepričakovane materiale izraža ravnovesje med umetnostjo in uporabnostjo

Mia Aleksandra in Mateja Lukač (M. Fiction) oblikujeta predvsem kose s poudarkom na razgibanosti silhuet, ki so izpopolnjeni s svežimi in nepričakovanimi kombinacijami materialov, barv in detajlov. Z njima se je pogovarjala naša novinarka Katja Kozlevčar.

Moda, 25. 7. 2017

M. Fiction

Najpomembnejša lekcija, ki sta jo odnesli s šole v Leedsu?

Leeds College of Art je ena izmed uglednejših šol v Angliji. Znanje in izkušnje, ki sva jih tam pridobili, so neprecenljive, predvsem pa drugačne kot pri nas. Vse je veliko bolj povezano z modno industrijo. Imeli sva možnost sodelovati z uveljavljenimi britanskimi znamkami, kot sta Studio 805 in Alfred Brown, kjer sva dejansko lahko preizkusili, kako svet mode deluje v realnosti. Velika lekcija, ki sva jo odnesli, je predvsem, da so poleg trdega dela in talenta zelo pomembni disciplina, organizacija in marketing.

Kako sodelujeta v procesu oblikovanja? So vloge razdeljene ali se prepletajo?

Sodelovanje je vse. Delati z nekom je nadgradnja tega, česar bi se lotil sam – od ideje do njene uresničitve. Sva različni osebi, pa vendar, ko se najini poti srečata v modi, se šele zaveva, kako zelo podobni sva si. Povezava je zelo lahka, če najdeš nekoga, s katerim rad delaš in imata skupen vizualni jezik. Vse drugo pride samo od sebe. Ko ustvarjava, najprej poiščeva izhodišče, ki ga vsaka na svoj način interpretira. Ves čas se dopolnjujeva, nato pa skupaj najdeva najboljše rešitve. Dva različna vidika, ki se zlijeta v eno.

V vaših kolekcijah je poudarek na vrhnjih oblačilih. Od kod ta ljubezen do jaken in plaščev?

Vse se je začelo lani, ko sva študirali v Angliji. Ukvarjali sva se s projektom moške mode, kjer je bilo ogromno raziskovanja, od zgodovine do tradicionalnega angleškega krojenja moških suknjičev. Kompleksnost krojev in detajlov je bila tisto, kar naju je navdušilo in navdihnilo za razvoj naslednje kolekcije – vendar tokrat na ženskem telesu, kar je dobilo poseben čar.

Vključujete nenavadne materiale. Po kakšnem ključu jih izbirate?

Zelo radi eksperimentirava z materiali, iščeva nove in nenavadne rešitve v kolekcijah. Materiale izbirava po notranjem instinktu, predvsem pa morajo biti nevsakdanji in drzni.

Kako se spopadate z dilemo uporabnost ali estetika?

Vsekakor je to velik izziv. Zmeraj iščeva ravnovesje med umetnostjo in nosljivimi kosi. Material moraš poslušati, kako se odziva, saj ga s tem lahko pripelješ do uporabnosti, tudi če prvotno ni bil temu namenjen.

S čim se še ukvarjate ob oblikovanju in kako je to opazno v vašem delu?

Ob oblikovanju so najina velika strast fotografija, stilizem in modne ilustracije. Skupaj ustvarjava modne editoriale, ki so bili objavljeni tudi v medijih, kot so PhotoVogue, Kaltblut, Atlas, Volition, Vulkan.

Mestna modna revija. @anjamedle @studio__ana @aleksandrabrlan #welldone #designers #fashionshow

A post shared by M. Fiction (@_m.fiction_) on Jun 1, 2017 at 1:37am PDT

Na kateri dosežek v svoji mladi karieri ste še zlasti ponosni?

Vsak uspeh do zdaj je bil po svoje poseben in ima svoj čar, izpostavili pa bi dve lanski nagradi za najboljšo kolekcijo (samostojna revija na LJFW in objava editoriala v reviji M-mag), del dizajnerskega imenika v NJAL-u, objava v italijanskem Vogueu ...

Katja Kozlevčar

Preberite še: "Po desetletju črne prevlade je napočil čas, da v svojo omaro znova spustim barve" (Petra Windschnurer)

Priporočamo tudi: Miranda Kerr končno objavila fotografije svoje poročne obleke

Najbolj brano