To je izziv, ki ga je začela Marion Lagardette v svoji novi kuharski knjigi. Korak za korakom, dan za dnem, zahvaljujoč lahkim receptom in uporabnim nasvetom, odkrivamo, kako lahko pripravimo slasten tofu in razkošno zelenjavo, s katerima nadomeščamo jajca in meso. Rastlinska hrana bo rešila svet, ne da bi pri tem žrtvovali užitek, pravi avtorica.
Veganski zajtrk: palačinke
Te veganske palačinke so nekoliko drugačne od tistih običajnih, ki jih sestavljajo banane in ovseni kosmiči.
Rezultat je puhast in popoln zajtrk ob koncu tedna.
Za 6 povprečno velikih palačink: Priprava 7 min, počitek 10 min, kuhanje 15 min
Sestavine:
160 g bele moke T55
15 g koruzne moke
1 žlička sladkorja
1 ščepec soli
8 g pecilnega praška
30 g sojinega jogurta
200 ml sojinega mleka
1 žlička rastlinskega olja
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1 žlička jabolčnega kisa
1. V posodi zmešajte sestavine (moko, koruzno moko, sladkor, sol in pecilni prašek).
2. V drugi posodi zmešajte sojin jogurt, sojino mleko, rastlinsko olje in vaniljev ekstrakt. Tekoče sestavine prelijte čez suhe in mešajte, dokler zmes ne postane glada. Narahlo vmešajte še kis.
3. Zmes naj počiva, vmes pa segrejte ponev za palačinke na srednji vročini. Ko je ponev vroča in rahlo naoljena, vlijte količino za eno palačinko in pecite, dokler se na palačinki ne pojavijo mehurčki. Obrnite jo in pecite še eno do dve minuti. Tako specite še preostale
palačinke.
Nasvet: Palačinke lahko dopolnite z javorovim sirupom in sadjem.
Zelenjava na nov način: musaka
Ko grška musaka dobi svojo zelenjavno različico.
Gre za zelo okusno jed, pri kateri pozabite, da je v celoti sestavljena iz veganskih sestavin.
Za 2 porciji: Priprava 30 min, počitek 15 min, kuhanje 2 uri
Sestavine:
4 jajčevci
8 dolgih paradižnikov
2 čebuli
2 stroka česna
150 g malih teksturiranih
sojinih proteinov
500 ml paradižnikovega pireja
200 ml vrele vode
2 žlički rjavega misa
1 žlička paradižnikovega
koncentrata
1 žlička agave, javorovega
ali kokosovega sirupa
2 lovorova lista
½ žličke cimeta
1 ščepec muškatnega oreščka
naravno olje
3 žličke olivnega olja
sol
poper
Za bešamel:
60 g margarine
60 g moke
200 ml vrele vode
300 ml sojinega mleka
7 g sladnega kvasa
1 ščepec kurkume
½ žličke soli
muškatni orešček
poper
1. Po dolžini narežite jajčevce na pet milimetrov dolge trakove. Posolite jih na vsaki strani in pustite stati 15 minut, da izločijo vodo.
2. Olupite ter narežite čebulo in česen. Prerežite olupek paradižnikov in jih za eno minuto pustite v vreli vodi. Operite jih pod mrzlo vodo in olupek odstranite. Narežite jih na šest kosov.
3. V veliki ponvi z olivnim oljem pražite čebulo približno 10 minut. Na koncu dodajte česen, pražite dodatno minuto, nato dodajte sojine proteine ter preostale sestavine (razen cimeta in muškatnega oreščka). Kuhajte na majhni jakosti 45 minut. Mešanica mora biti precej suha. Na koncu dodajte cimet in muškatni orešček, sol in poper ter mešanico odstavite na stran.
4. Ko jajčevci spustijo vodo, jih obrišite s papirjem, da odstranite tudi sol. Pogrejte veliko ponev z oljem in nanjo položite dva do tri kose jajčevcev. Pecite dve minuti na vsaki strani. Naj bodo lepo obarvani ali celo malo zažgani; to bo jedi dalo dodaten dimljen okus. Nadaljujte z vsemi kosi jajčevcev.
5. V ponvi za omako na nizki temperaturi stopite margarino in dodajte moko. Mešajte in počasi dodajajte vrelo vodo ter sojino mleko, sol in kurkumo. Pustite, da se zgosti v gosto, a ne preveč suho zmes. Na koncu dodajte sladkani kvas, muškatni orešček in poper. Dobro premešajte in pustite stati.
6. Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Naoljite velik pekač. Z jajčevci prekrijte dno pekača in prelijte s tretjino paradižnikove omake. Ponovite še dvakrat in končajte s slojem jajčevcev in bešamelom. Postavite v pečico za 40 minut.
7. Ko jed vzamete iz pečice, jo pustite nekaj minut stati. Musaka se lepo ohrani in jo lahko pogrejemo ali celo jemo hladno.
Poletna osnova: Breskev in stročji fižol na žaru
Karamelizirana zelenjava na žaru ter svežina breskve sta popolna kombinacija za preprost poletni obrok.
Stročji fižol boste doživeli v povsem novi luči!
Za 2 porciji: Priprava 15 min, kuhanje 15 min
Sestavine:
400 g stročjega fižola
1 ne prezrela breskev
100 g dimljenega tofuja
1 strok česna
1 žlička svežega rožmarina
3 žličke nevtralnega olja
Za omako:
1 žlička omake tamari
1 žlička balzamičnega kisa
2 žlički vode
1 žlička javorovega, agavinega
ali kokosovega sirupa
sol
1. Stročjemu fižolu odrežite stebla in ga razrežite na štiri centimetre velike dele. Dimljen tofu narežite na kocke, debele en centimeter, breskev pa na približno tri centimetre. Sesekljajte česen.
2. V majhni posodi zmešajte vse sestavine za omako.
3. Segrejte žar na srednjo do vročo jakost ter prilijte olje. Ko je vroče, pecite stročji fižol približno sedem minut. Dodajte breskev in vse skupaj pecite še tri minute na zmanjšani temperaturi. Dodajte tofu, česen in rožmarin, pecite in vmes mešajte še pet minut.
4. Na koncu prelijte z omako in dobro premešajte. Postrezite še vroče.
Dobro je vedeti: Če nimate žara, lahko recept poustvarite v ponvi.
Odkrivamo nove tehnike: limonina pita
Težko si je ta recept predstavljati kot veganski, a vse je mogoče!
Za 8 porcij: Kuhanje 25 min, hlajenje 3 ure
Sestavine:
Za pecivo:
250 g moke T55
75 g mandljeve moke
100 g rjavega sladkorja
ščepec soli
100 g margarine
90 ml vode
Za limonin nadev:
310 ml limoninega soka
limonina lupina
150 g margarine
200 g rjavega sladkorja
50 g koruzne moke
200 ml rastlinskega mleka
ščepec kurkume
Za sneg:
130 ml aquafabe oziroma vode stročnic
150 g rjavega sladkorja
1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.
2. Zmešajte vse suhe sestavine (moko, rjavi sladkor, mandljevo moko, sladkor in sol) in jih prekrijte z margarino. Dodajte vodo in gnetite, da dobite gladko testo. Postavite v hladilnik, kjer naj zmes počiva 30 minut do ene ure. Testo razporedite po pekaču za pite premera pribl. 30 centimetrov, ki ste ga premazali z margarino in posuli z moko. Testo na več mestih prebodite z vilicami in nato pecite 15 do 20 minut.
3. Iztisnite sok iz limon, dodajte lupino, margarino in sladkor. Segrejte na visoki temperaturi, da se margarina in sladkor stopita. V posodi zmešajte koruzno moko z rastlinskim mlekom. Ko se margarina in sladkor popolnoma stopita, dodajte koruzno moko, mleko in kurkumo. Na srednji temperaturi mešajte, dokler se zmes ne zgosti.
4. Limonino zmes prelijte čez testo in pustite, da se ohladi. Potem postavite v hladilnik, dokler mešanica ni povsem trda, kar traja vsaj 2 uri. Medtem v hladilnik postavite še aquafabo.
5. Z električnim mešalnikom zmešajte aquafabo. Ko je mešanica penasta, dodajte rjavi sladkor in mešajte, dokler ne dobite teksture snega. Mešanica mora biti trdna. Dodajte jo v cevasto vrečko in na vrhu pite ustvarite meringe. Biti morate hitri, saj bolj ko se mešanica otopli, manj trdne bodo meringe.
6. Z gorilnikom grejte meringe, nato pito za nekaj minut postavite v hladilnik, preden jo razrežete. V hladilniku jo lahko pustite tudi do dva dni. f
Fotografije: Lisa Mayer, Recepti Marion Lagardette