Izšla je nova Elle! Poglejte, kaj vam sporoča modna urednica

Izdajo januar/februar lahko danes že najdete na prodajni policah.

Moda, 18. 1. 2019
Izšla je nova Elle! Poglejte, kaj vam sporoča modna urednica - Foto: Elle

Dobro počutje, brez slabe vesti!

Z odejo pokrita ležim v zavetju mehkega kavča in v ustih prav počasi topim čokoladni praline bombon. Z dlanmi objemam skodelico toplega čaja.

Polena v kaminu prasketajo. Idealna slika dobrega počutja. Žal ni tako. Slaba vest že od jutra trka na moja vrata. Listanje instagramskih zgodbic me je že takoj po zajtrku opomnilo, da tisto jutro le jaz nisem zaužila matcha latte ali vsaj presne zelenjave v obliki smutija. In ker zunaj sneži, vem, da zvečer prav gotovo ne bom šla na tečaj pilatesa.

Slaba vest. Slaba vest. Slaba vest.

Le kdaj sta sproščanje in dobro počutje postala obveza in 'delo'? Od trenutka, ko se je 'dobro počutje' skupaj z aplikacijami za meditacijo, ki nas na dan večkrat opominjajo, da je čas za sprostitev, popoldansko vadbo, ki nam v torek ne omogoča, da bi skočile še v trgovino z organsko prehrano, in nenehno skrbjo, da vdihnemo dovolj svežega zraka, polastilo naših življenj.

Danes je vsesplošna mobilizacija k dobremu počutju zapisana v genom modernega življenjskega stila, in tako sta postala tudi slaba vest in utrujajoče iskanje pravega recepta za to isto boljše počutje nekaj povsem samoumevnega. Pa ne bi smelo biti tako. Dobro počutje ni na voljo zgolj v eni barvi. Knjige za samopomoč, meditacija s pravilnim dihanjem, joga v parku, kolesarjenje v naravnem parku, tek na bližnji hrib, lakiranje nohtov, jabolčni zavitek.

Dobro počutje ne bi smelo imeti stranskih učinkov, kot
je slaba vest.

A kaj ko se ženske veliko bolj kot moški nagibamo k obžalovanju 'nepravilnih' odločitev. Slaba vest, ker nismo vstale dovolj zgodaj, da bi otroku pripravile pošten zajtrk. Slaba vest ker smo prešpricale dogovorjen termin v plavalnem bazenu. Slaba vest, ker smo pojedle vrstico čokolade preveč. Slaba vest, ker ne nosimo oblačil iz samo organsko pridelanega bombaža. Slaba vest, ker se kljub veganskemu kosilu, polikani gori perila, večerni vadbi za zdravo hrbtenico in sveže nalakiranim nohtom počutimo izčrpano in prav nič zadovoljno.

Pehanje za dobrim počutjem, ki ga je danes treba razumeti tudi kot zdravo življenje, lahko vzame veliko časa. In če želite ob tem uskladiti še vse lepotne, modne, poslovne in družin- ske zaobljube, vam ne preostane drugega, kot da imate vsaj enkrat na dan slabo vest. Najbolj nesmiselna in zato tudi 'škodljiva' pa je slaba vest, ki nam ne prinaša nobene rešitve. Tista slaba vest, ki se bere kot pregovor Po toči je zvoniti prepozno.

»Res imam slabo vest, ker sem se med nosečnostjo tako zredila, da imam po trebuhu toliko 'strij',« je še leta po drugem otroku tarnala znanka. Zakaj? Strije so v kožo že vrezale svoj podpis, ki žal ne bo izginil, medtem ko bi slaba vest morala v tem trenutku skozi glavni izhod. Mogoče se znanka na slabo vest izgovarja in besedo uporablja kot opravičilo, ko smukne v kopalke. Imam strije, a imam tudi slabo vest. Polovico mi morate oprostiti. Draga moja N., kdo smo mi, da bi ti sodili zaradi tistih nekaj strij? Zbrisala pa jih ne bo niti slaba vest. Slaba vest pa nima vedno samo slabšalnih predznakov.

Poznam kar nekaj žensk, ki so prav zaradi slabe vesti življenje obrnile na bolje. Nekatere so tako rešile svoj zakon, druge so končno zadihale svobodne. Nekaj jih je prenehalo kaditi, druge so uravnale telesno težo. Bravo punce, bravo slaba vest! A danes ne razglabljam o motivacijski slabi vesti, temveč o tisti nepotrebni, banalni slabi vesti, ki nam za začetek vsakič znova prekriža pot, da bi dan zaključile, kot se spodobi, lahko tudi utrujene, a vedno zadovoljne.

Pa kaj, če sem namesto juhe iz leče za večerjo pojedla pico, jutri je nov dan.

Nisem se znašle na uri jogi, ki je po pisanju medijev trenutno najbolj modna in edina prava pot do odrešitve, naslednji teden se znova vračam na trening boksa. Zaradi tega vam res ni treba imeti slabe vesti, še zlasti če naj bi bil namen prej omenjenih aktivnosti doseganje stanja dobrega počutja. Seveda se je za dobro počutje treba tudi potruditi in premakniti rit s kavča vsaj do štedilnika, a če vas to isto 'dobro počutje' vse bolj omejuje, obremenjuje in imate vsakič zaradi prešpricane ure pilatesa povrhu še slabo vest, potem je jasno, da take skrbi za 'dobro počutje' ne potrebujete.
Obesite slabo vest na klin!

P. S. Ta številka, je namenjena razvajanju duše in telesa. Odkrijte, kako sproščujoče je pisanje dnevnika, tudi stanje melanholije je lahko odrešilna pot k dobremu počutju, tako kot obisk katerega od spajev, o katerih smo se razpisali v naši potovalni rubriki. Pa klepet s prijateljicami, pivo v petek zvečer in neplačan dopust na običajen januarski dan. Samo brez slabe vesti, prosim!

Petra Windshnurer, modna urednica 

Preberite še: 9 najlepših bež modnih kosov za prihajajočo pomlad

Priporočamo tudi: Obleka iz H&M, ki jo je nosila Meghan Markle, je v Sloveniji še vedno na voljo

Najbolj brano