Erdem x H&M: Težko je izbrati 1 dober modni kos, vse obožujemo!

Ekskluzivno za Elle Slovenija smo o novem sodelovanju hiše H & M spregovorili z oblikovalcem modne znamke Erdem, Erdemom Moralioglujem, in kreativno direktorico H & M, Ann-Sofie Johansson.

Moda, 23. 10. 2017

Erdem x H&M

Erdem Moralioglu, oblikovalec modne znamke Erdem

Radi se igrate z vzorci in posebnimi detajli, in vendar vaša oblačila najpogosteje odlikujejo cvetlični motivi. Zakaj cvetje?

Moje razmišljanje o cvetlicah je bilo vedno povezano z žensko. Očarajo me stvari, ki namigujejo na ženstvenost, naj bodo to cvetlice, čipka ali kroj. Zanimivo se mi zdi, kako nas lahko blago oziroma tkanina zmede, da ne moremo z gotovostjo trditi, ali je stara 50 ali 100 let ali je čisto nova. Všeč mi je, da lahko digitalno ustvarim nekaj povsem svojega, hkrati pa lahko tudi to vzbudi tako zmedo.

Prav tako v modni svet Erdema radi vključujete zgodovinske detajle, ki vaša oblačila naredijo neustavljivo privlačna, čudovito ženstvena. Katero modno obdobje vam je najbližje in v kateri čas lahko odpotujemo s kolekcijo, ki ste jo oblikovali v sodelovanju s H & M?

Rad razmišljam o zgodovinskih obdobjih skozi prizmo časa. V kolekciji Erdem X H & M je čutiti viktorijanski vpliv, ki je v mojem delu večkrat prisoten. Rad razmišljam o tem, kako se eno obdobje razume z drugim, kako je film Piknik pri Hanging Rocku iz sedemdesetih na primer prikazal viktorijansko modo ali kako bi nekdo iz osemdesetih nosil oblačila iz 19. stoletja.

Prvič ste se odločili oblikovati moško kolekcijo. Kaj lahko pričakujemo v njegovi omari? Če Erdemova ženska pooseblja močno ženstvenost, je Erdemov moški ...

Pravi užitek je bilo oblikovati moško kolekcijo. Proces dela je čisto drugačen, saj je oblikovanje za žensko v meni in moji zgodbi že tako globoko usidrano. Ko sem oblikoval za moške, sem razmišljal o tem, kaj nosim sam, o svojem otroštvu in mladosti ter tem, kaj je nosil moj oče. Zelo podrobno smo se lotili procesa. Če želim na primer oblikovati parko, kateri je najboljši način? Kako bi se morala prilegati? Kako dolga mora biti? In ponosen sem na rezultate.

Kako bi opisali DNK Erdema?

Erdem predstavlja lepoto in močno ženstvenost, ki pooseblja tako moč kot krhkost. Rad ustvarim popoln svet in skozi zgodbo vsako sezono znova definiram žensko, združujem osebne spomine z zgodovino in izmišljenimi pripetljaji. Obseden sem s tehniko, ročnim delom, tkaninami in detajli, ki se združujejo v kolekciji Erdem X H & M.

Ste za H & M oblikovali kolekcijo s svojo zgodbo (kje ste našli navdih) ali ste se odločili kupcem ponuditi najboljše in najbolj prepoznavne kose oblačil z Erdemovim podpisom?

Pravzaprav kar oboje. Erdem X H & M je popolnoma nova kolekcija, ki se zgleduje po mojem delu zadnjih 12 let, ponovno prilagaja in reinterpretira različne oblike in ideje, hkrati pa ponuja nekaj čisto novih kosov. Ponovno sem se zazrl v preteklost in se spominjal, kako sta se oblačili moja mama in sestra. Zamišljal sem si tudi skupino prijateljev v graščini na angleškem podeželju, ki najdejo ta oblačila in jih nosijo na svoj način.

Ann-Sofie Johansson, kreativna direktorica H & M

Kaj vas je pripeljalo do tega, da k sodelovanju povabite Erdema Moraliogluja?

Občudujemo njegovo čudovito delo in ga imamo na očeh že od začetka njegovega samostojnega podjetja. Ko je bil pred nekaj leti član žirije za H & M Design Award, pa sem ga imela možnost tudi osebno spoznati. Prav tako se je po drznem Balmainu in zabavnem Kenzu zdel čas pravi za sodelovanje z britanskim oblikovalcem, znanim po romantičnem in ženstvenem stilu. Mislim, da danes v svetu, v katerem živimo, potrebujemo več lepote, in to sodelovanje bo našim kupcem prineslo nekaj novega in nepričakovanega.

Če bi morali izpostaviti najboljši kos tega sodelovanja, kateri bi bil?

Težko je izbrati enega, vse obožujem! Zelo so mi všeč kostim iz žakarda, oblačila iz tvida in dolg leopardji plašč iz umetnega krzna, ki so skupaj z okrašeno torbico videti zelo kul. Rada združujem kolekcijo z oblačili iz moške kolekcije, kot je svilena pižama.

Oblačila Erdem so znana po posebnih detajlih, kot so potiski, Čipke, 3Dvzorci, ročna obdelava, kaj od tega lahko pričakujemo v kolekciji, ki je narejena za H & M, in če, koliko bodo ti skrbni detajli vplivali na cenovno stanje kolekcije?

Bogate tkanine, lepi okraski in živahni cvetlični vzorci so del Erdemovega prepoznavnega sloga, ki se kaže tudi v kolekciji za H & M. Uporabili smo visokokakovostne tkanine, kot so svila, čipka in tvid, ki lahko kolekcijo postavijo v višji cenovni razred, a še vedno dostopen. Vključili bomo tudi oblačila iz džersija, da dosežemo dobro cenovno stanje celotne kolekcije. Vedno nam je pomembno, da za vsako oblačilo izberemo pravo tkanino, in tako za kakovost obla- čila ponudimo najbolj ugodno cenovno vrednost.

Kako je bilo sodelovati z Erdemom Moralioglujem in kaj vas je najbolj prevzelo?

Čudovito je bilo sodelovati z njim. Je odlična družba in menim, da se njegova toplina in prijaznost odražata v njegovem delu. Rad ima ljudi in odlično razume vse, ki nosijo njegova oblačila, kot bi bili njegovi prijatelji. Ima tudi zelo izostreno oko za popolnost. Z vsakim sodelovanjem želimo ujeti pravo bistvo blagovne znamke in razburljivo je bilo delati z nekom, ki skrbi za vsako podrobnost. Kako bi se po vašem začela pravljica, v kateri ima glavno vlogo ženska v Čudoviti obleki s cvetliČnim vzorcem Erdem x H & M? Kolekcija me takoj ponese na angleško podeželje, kjer glavni lik uživa z družino in prijatelji, oblečeni pa so v to kolekcijo, seveda!

Pripravila Petra Windschnurer
Fotografije: promocijsko gradivo

Priporočamo tudi: Top 10 navdihujočih misli vplivnih žensk

Preberite še: Kaj je skrivnost za srečno življenje? (vprašali smo Dance)

Najbolj brano