"Bil je maj in prav poseben dan zame ..." (piše Barbara Sekirnik)

"Pisala so se osemdeseta, bil je maj in prav poseben dan zame," začenja uvodno pismo majske Elle odgovorna urednica, Barbara Sekirnik.

Moda, 14. 4. 2017

Barbara Sekirnik

Nakup prvega modrčka sem dojemala kot neke vrste iniciacijo med ženske, zato ni čudno, da me je po prvega peljala prav moja starejša, na tem področju izkušenejša sestra. Bil je model balkonet, obdan z nedolžno belo čipko. Hranim ga še danes, kot kakšna nevesta svojo poročno obleko, pa čeprav je zaobljuba 'skupaj do konca za vedno' že zdavnaj zbledela.

Kos tkanine, ki zakriva ali razkriva, preoblikuje in podpira prsi, v vseh primerih pa jih ima pod absolutno kontrolo, je nerazdružljivo povezan z ženskim statusom v družbi, emancipacijo, kot tudi z zgodovinskim razvojem mode. Razvil se je kot posledica dveh razmišljanj: zaskrbljenosti zdravnikov in klica feministk po osvoboditvi izpod terorja steznika.

Čeprav je prav pri zadnjih v šestdesetih in sedemdesetih vzbujal še zlasti negativna čustva, je avstralska pisateljica (in ena izmed najpomembnejših feminističnih glasov) Germaine Greer v svoji knjigi The Female Eunuch zapisala: »Modrčki so smešen izum, a če bi bilo biti brez njega pravilo, bi same sebe izpostavile še eni represiji.«

Kakorkoli že obrnemo, naj ženska po njem hrepeni, ga odvrže ali kar sežge, svoboda je tista ključna beseda, s katero je povezan in ki jo povede na novo raven in stopničko višje.

Zapomnite si, prav vseeno je, ali nosimo modrček ali ne, izbira mora biti vedno vaša!

Barbara Sekirnik

Nova, majska Elle že čaka na vas pri vašem najbljižjem prodajalcu, lahko pa si svoj izvod zagotovite tudi TUKAJ.

Elle maj 2017

Najbolj brano