Alja Horvat je izdelala popolno kolekcijo, ki ne gre nikoli iz mode

Pogovarjali smo se s priljubljeno ilustratorko Aljo Horvat. Preverite, kaj nam je zaupala o svoji novi modni kolekciji.

Moda, 2. 12. 2021
Alja Horvat je izdelala popolno kolekcijo, ki ne gre nikoli iz mode - Foto: Alja Horvat

Kolekcija oblačil Alje Horvat

Pod rokami naše najuspešnejše ilustratorke Alje Horvat je nedavno nastala njena prva modna kolekcija z imenom By Alja Horvat, ki sloni na trajnostnem pristopu. Sestavljajo jo kosi, ki se poigravajo z mislijo na 60. in 70. leta prejšnjega stoletja, do katerih sama goji veliko naklonjenost. Dostopna je na spletni strani byaljahorvat.com.  

Kaj iz tega obdobja vas najbolj pritegne?

Na področju mode in glasbe so bila 60. in 70. leta resnično ikonična. Zelo me navdušujejo vzorci, ki so jih takrat nosili, in barvitost oblačil. Želela sem ustvariti kolekcijo, ki bo vzbudila nostalgijo, vendar bo obenem tudi moderna.

V katerem kosu iz kolekcije sami preživite največ časa in kako ga nosite?

V hladnejših dneh najraje nosim dolgo obleko z vzorcem Season of the Witch, ki jo trenutno kombiniram z visokimi škornji. Rada nosim tudi jakno Planets of the universe.

Kolekcija je zasnovana trajnostno, prav tako je narejena lokalno. Nam zaupate malce več o tem?

Celotna kolekcija By Alja Horvat je izdelana v majhnem družinskem podjetju v Sloveniji, tkanine pa so potiskane z okolju prijaznimi barvili na vodni osnovi, ki so biološko razgradljiva. Vse tkanine, uporabljene v kolekciji, imajo standard OEKO-TEX, kar pomeni, da je bil tekstil testiran na škodljive snovi. Prav tako mi je zelo pomembno, da so vsi posamezniki, ki sodelujejo pri omenjenem procesu, plačani in obravnavani pravično.

Kakšna je bila vaša vloga v procesu ustvarjanja?

Sama sem ustvarila skice za oblačila, ki jih je tehnična oblikovalka spremenila v tehnične skice, da smo lahko iz njih ustvarili kroje. Preostale stvari, kot so gumbi in blago, sem izbrala s pomočjo oblikovalke. Tehnična oblikovalka je po mojih željah poiskala več vzorcev blaga in nato sva se skupaj odločili, katero blago bo uporabljeno v kolekciji. Sama sem ustvarila vzorce za oblačila.

Bo kolekcija dobila nadaljevanje?

V tem času se posvečam izdelavi nove kolekcije pomlad-poletje, ki jo bom predvidoma izdala v začetku 2022. Ustvarjanje kolekcije me izjemno veseli in resnično si želim, da bi lahko s tem nadaljevala.

Opazili smo, da odposlanim paketom pogosto dodate na roko napisana sporočila za svoje stranke. Kaj bi napisali sebi z današnjim znanjem, tik preden ste začeli ustvarjati to kolekcijo?

Zagotovo bi si rekla, da včasih ni nič narobe, če si vzameš več časa za premislek, in je bolje, da stvari vzameš z večjo lahkoto, saj se ti nikamor ne mudi.

Skoči na byaljahorvat.com in nadgradi svoj stil s kakšnim modnim kosom iz te prečudovite kolekcije.

Najbolj brano