Ali modni svet visokim petam obrača hrbet? (zapiski modne urednice)

Se spomnite scene iz filma 'Lov za zelenim diamantom', v katerem Michael Douglas kot neustrašni pustolovec pomaga Kathleen Turner v vlogi pisateljice romantičnih knjig pri iskanju sestre, izginule v kolumbijski džungli?

Moda, 8. 11. 2017

čevlji

Douglas v nekem trenutku v roke vzame Kathleenin salonar v tupe barvi in z mačeto odseka peto. "Bili so italijanski," vzklikne Turnerjeva, medtem ko v roki drži svoje 'nove' čevlje. "Zdaj so bolj praktični," mirno odvrne Douglas.

Ta scena me zabava že od otroštva, in vendar se zadnje čase sprašujem: je mogoče, da se modna industrija, ko je govora o ženskih čevljih, zgleduje po tem odlomku? 

Moj okus za čevlje se je v zadnjih petih letih vsekakor spremenil. Na polici, ki mi prva pade v oči, ne stojijo več sandale, salonarji in gležnarji z osem ali več centimetrov visoko peto. Pospravljeni nekam na dno me v miru pustijo sanjarii  o novih 'pohodniških' gojzarjih, natikačih in 'prizemljenih' gležnarjih.

Medtem ko se je Anne Hathaway v filmu 'Vrag nosi Prado' iz sive miške spremenila v šik zapeljivko v trenutku, ko je obula visokokategorične salonarje Jimmy Choo, bi se njen lik danes gotovo odločil za Guccijeve natikače, ki so bile na spletu lani drugi najbolj iskan modni predmed.

Moda je šla tako daleč, da zvečer na koktajl zabavi brez težav srečaš dekleta, ki na svet gledajo v čevljih z nizko peto. Odločne, samozavestne, a za neke druge čase popolnoma napačno obute. Če o trendih, ki nam sledijo, vprašate njihove snovalce, vam bodo odgovorili, da visoke pete vse do 2019 niso del glavne modne zgodbe.

Modna revija Louis Vuitton na pariškem tednu mode minulega oktobra. Modna revija Louis Vuitton na pariškem tednu mode minulega oktobra. 

Pred njimi bodo našteli vse od športnih copat do nadaljevanja mini petke po vzorcu osemdesetih in kockastih pet, visokih pet centimetrov. Seveda bodo čevlji z visoko peto ostali del scene, vendar zgolj kot obuvalo za posebne priložnosti.

Ob tem pa še napovejo: "Vsakodnevno življenje je postalo tako sproščeno, da bosta potreba in želja po urediti se tako, da obujemo visoke pete, znova počasi korakala proti vrhu modnega prestola."Moda ni nič, če ne kolobari.

Potem ko smo vse vzhidovale 

 (tudi od bolečin, ki jih je na stopalu pustilo res nemogoče kopito) za zdaj že ikonskimi salonarji Piahalle Christiana Louboutina, nas je nazaj na zemljo poleti 2013 spustila Phoebe Philo, ko je na modno brv dekleta poslala v kosmaitih natikačih Birkenstock

 Phoebe Philo po uspešno zaključeni modni reviji blagovne znamke Céline na pariškem tednu mode v letu 2015. 

Danes je takoimenovane 'funkenstock' različice mogoče najti vsepovsod. In verjamem, da so večini tako kot meni že zdavnaj presedli. Nekaj so čevlji z nizko peto, nekaj drugega pa grdi čevlji z nizko peto, pa naj se imenujejo Gucci ali Zara.

Philo nas je okužila tudi s svojo izbiro čevljev, ko se je leta 2011 priklonila v belih supergah Stan Smiths. Vročica športnih obuval se je začela in podlegla ji je celo Victoria Beckham, ki je za The Telehraph 2016 povedala: "Preprosto ne morem več nositi visokih pet."

Modna revija Loewe na pariškem tednu mode oktobra.

"Pravijo, da naj bi bil zadnji val nizkih pet povezan s feminizmom, emancipacijo žensk, ki se v njih počutijo močnejše in svobojene."

Protestiranje v visokih petah bi bilo res malce težje. A vendar nizke pete ne navdušujejo prav vseh. Kar nekaj podjetnic in uspešnih žensk mi je zaupalo, da se prav v visokih petah počutijo močnejše, odgovornejše, skratka energijo črpajo iz dodatnih centimetrov.

Ne glede na to, ali trenutno stojimo pri teh zgolj zaradi trendov ali smo dejansko priča koncu nekega modnega trenda, menim, da petkam dovolimo ostati v omari; če se jim bomo kdaj odrekle, pa naj bo to naša in samo naša odločitev.

Napisala: Petra Windschnurer
Fotografije: Profimedia

Preberite še: → Kako otroka vzgojiti v uspešnega športnika? (nasveti mame Luke Dončića)

Priporočamo tudi: → Čemu se je bolje izogniti in kaj kupiti? Vodič po izdelkih, ki se najpogosteje znajdejo v košarici!

Najbolj brano