Admir Kapić: Mladi talent, ki hodi po stopinjah velikih francoskih oblikovalcev

Tokrat je pomočnica odgovorne urednice, Katja Kozlevčar, pod drobnogled vzela oblikovalca, ki svoje delo čez 10 let vidi v trgovinah po vsem svetu.

Moda, 6. 4. 2017
Admir Kapić: Mladi talent, ki hodi po stopinjah velikih francoskih oblikovalcev - Foto: Dan Briški, Jure Makovec in osebni arhiv

Zakaj ste se odločili za študij modnega oblikovalca?

Večkrat v hecu rečem prijateljem, da je to edino, kar znam. Čeprav me zanima veliko stvari in se rad lotim novih izzivov, je oblikovanje edino, čemur ne rečem delo. Ko oblikujem, sem režiser svojega filma, ustvarjalec svojega sveta – in to je vedno zadovoljstvo.

Kateri modni moment vas je najbolj zaznamoval?

Veliko momentov je vplivalo na moje modno oblikovanje in stil, ki ga gradim, še zlasti v zadnjih letih jih je bilo kar nekaj, izpostavim pa lahko tistega, ko sem prvič videl kreacije Johna Galliana za modno hišo Christian Dior. Takrat sem bil prepričan, da se želim nekega dne ukvarjati z oblikovanjem oblačil.

Med študijem ste se udeležili izmenjave v Turčiji. Kako tam dojemajo modo?

V Turčiji je veliko več tistih, ki modo gledajo skozi oči svoje dobro razvite tekstilne industrije, in na tem področju premikajo meje. Tudi na modnih šolah ima ta velik vpliv, saj imajo veliko projektov, s katerimi se povezujejo z industrijo.

Z zaključno študijsko kolekcijo ste se predstavili na tednu mode. Kakšen je občutek in kakšni odzivi na tako pomembno predstavitev?

Lahko rečem, da je to zelo prijeten občutek za vsakega mladega oblikovalca, saj ti taki dogodki dajo zagon za naslednje projekte. Ob sreči in veselju pa sem bil predvsem hvaležen, da sem kolekcijo izpeljal tako, kot sem si želel, in da je bila všeč ljudem, ki so jo videli. Pozitiven odziv gledalcev je tisti čar, zaradi katerega je moje oblikovanje lažje in bolj samozavestno.

Kakšna je zgodba kolekcije Origins?

Origins je kolekcija, s katero sem se dotaknil svojih začetkov v modnem oblikovanju. Silhuete, materiali in barve so v njej pripovedovale mojo osebno zgodbo. Ko sem se lotil raziskovanja, sem se najprej odločil, da bo to kolekcija plaščev, saj je zima moj najljubši letni čas. Materiali, ki jih uporabljam, govorijo o bogastvu, eleganci, toploti in moči, silhueta pa je navdihnjena s časom mojih najljubših oblikovalcev. Zgodnja 50. leta so velik 'krivec' za mojo navdušenost nad modo in takratna definicija lepote ter elegance je pustila velik pečat v mojem oblikovanju. Da bi kolekciji dal bolj sodoben pridih, pa sem se igral z dekonstrukcijo in kombinacijo modernih materialov.

Sledila je kolekcija Centaurus A7, ki zdrušuje elemente zgodovine in prihodnosti. Se radi igrate s časovnim Strojem?

Čas je zame zelo dragocen, saj je vse, kar delam, povezano z njim. Čas, iz katerega črpam navdih, čas, v katerem živimo, in ker moda vedno stremi k prihodnosti, je na mestu vprašanje, kaj bo moderno jutri. Ujeti duh nekega časa in ga prenesti v sedanjost ali vizijo prihodnosti, je izziv, v katerem zelo uživam, saj gre za plod moje domišljije.

Če bi lahko oblikovali za katero izmed velikih modnih hiš, katera bi to bila?

Christian Dior.

Kje vidite svoje delo čez 10 let?

V trgovinah po vsem svetu.

Pripravila Katja Kozlevčar
Fotografije: Dan Briški, Jure Makovec in osebni arhiv

Preberite še: Zapestnice sreče Lencia BHAPPY z močnim sporočilom, ki jo boste želeli imeti!

Priporočamo tudi: 3 triki z oblekami, ki pridejo prav vsakomur

Najbolj brano