11 nasvetov za popolno organizirano garderobo še pred poletjem

Vikend pred toplim majem je idealni čas za organizacijo garderobne omare.

Moda, 1. 5. 2021
11 nasvetov za popolno organizirano garderobo še pred poletjem - Foto: Profimedia

Ste tudi vi že siti vsakodnevnega gledanja v svojo prepolno omaro, ki se komaj zapira, ko pa iz nje skušate izvleči majico, ki sameva nekje zadaj, na samotnem, oddaljenem kopu oblačil, se na vas podere cel kup drugih oblačil, na katere ste praktično že pozabili? Tistega kupa verjetno nihče od nas ne zloži nazaj, vendar sredi hektičnega jutra zgolj pobašemo nič hudega slutečo kepo nazaj v omaro. In tako, vsak dan znova… Sedaj, ko se končno lahko odpravimo v mesto na kavo ali tortico, praznični vikend izkoristimo, da prevetrimo svoj duh, sprostimo energije kopičenja in tudi svoji garderobi dopustimo, da malce zadiha. Čas je za spomladansko čiščenje garderobe. Saj veste, čista omara, čista glava.

Vsem paše srkanje sveže iztisnjenega sadno zelenjavnega soka za zajtrk, njegova priprava sicer ni nekaj najlepšega na svetu, gotovo vzame kar nekaj dela in priprave, ampak končni rezultat je božanski. Nas osveži in prijetno poboža po telesu, hkrati pa imamo občutek, da smo nekaj dobrega naredili za svoje zdravje. Podobno je s čiščenjem omar, misel na to nam ne ugaja ravno in samo dejanje prestavljamo iz dneva v dan, ampak ko se lotimo, uf, občutek je božanski, kot da delamo prostor sebi, v svoji duši, ne samo v omari. Zato kar pogumno, trenirk pa nikar ne zavrzite, češ, saj bo kmalu konec karantene. Saj ste videli nove modne smernice, hlače trenirk in visoke pete so IN!

Predstavljamo vam kratek vodnik za osvežitev vaše garderobne omare

1. Vzemite si čas

Za resnično popolno prenovljeno omaro si je potrebno vzeti čas, ne hitite in nikar “projekta” ne jemljite kot breme. Vzemite to kot čiščenje in odstranjevanje slabih, starih energij, ki jih ne potrebujete več. Najbolje je, da si določite termin, ko imate največ časa, recimo konec tedna in takrat dokončate svoje poslanstvo. Začnite počasi, naj bo to vaš detoks, saj veste, da včasih paše malce razstrupljanja. Prižgite si vašo najljubšo glasbo in akcija.

2. Organizirani kaos

Ko določite dan oz. prost vikend za vaš projekt čiščenja, sprejmite dejstvo, da bo vaša organizirana spalnica neizogibno postala podobna pravi zmešnjavi. Globoko dihajte, to je le začasno. Odstranite vse iz garderobe, razporedite oblačila na kupčke, ki so smiselni oz. kupčke, ki ostajajo in tiste, ki vašo omaro zapuščajo. Na zalogi imejte zajeten kup velikih vreč v katere boste zapakirali oblačila, ki za vas niso več smiselna. Oblačila lahko podarite dobrodelnim organizacijam, morda prijateljem, sorodnikom ali organizacijam, ki se zavzemajo za storitve recikliranja.

3. Vprašajte se "ali to resnično potrebujem"?

Pravkar strmite v kremno bel pulover, na katerega imate sentimentalne spomine, njegova oblika se je po vseh letih že krepko spremenila, nazadnje ste ga oblekli za praznovanje diplome svoje prijateljice, kar 5 let nazaj, vendar bi se barvno tako ujel k vašim novim hlačam. Kaj narediti? Priznajte si, po vsej verjetnosti ga ne boste več oblekli. Res je, da je Covid-19 naš pristop k oblačenju spremenil na glavo, nekako nimamo več volje niti smisla za kreiranje novih, čudovitih, ekstravagantnih stajlingov, dejstvo pa je, če nečesa nismo oblekli že več let, gre na kup za "odpad".

4. Ne, res ...mislimo skrajno resno.

Dejstvo je, da se na stvari, predmete, oblačila zlahka navežemo. To bitko bomo zagotovo zmagale ženske in morda vse v omari hranimo obleko, ki smo jo oblekle za prvi zmenek s svojim partnerjem, tudi če je po tem nismo več oblekle, je tam, na njo nas vežejo lepi spomini, preprosto smo sentimentalni. Če tudi sami kolebate ali bi določeno stvar zavrgli ali ne, poiščite drugo mnenje. Morda za nasvet povprašajte prijatelja, nekoga za katerega lahko trdite, da bo iskren. Ta prijatelj naj bo objektiven, tako objektiven, da si bo brez dlake na jeziku upal povedati, da je ta kos pa res pase.

5. Ničesar ne spreglejte

Razstrupljanja svoje garderobe se lotite tudi na svoji telovadni opremi, spodnjem perilu ter elegantnem nočnem perilu. Ti naj na vrsto pridejo po oblačilih, ki jih smatrate kot oblačila za vsak dan, vsekakor pa naj bodo na vrsti pred tistimi zapletenimi, čustev polni, sentimentalnimi kosi. Nihče vam ne drži pištole na glavo, zato se ne počutite dolžne, da se v imenu varčevanja s prostorom znebite stvari, brez katerih resnično ne želite in ne morete živeti. Vendar razmislite o naložbi v nekaj urejenih zabojnikov za shranjevanje.

6. Vse, kar še vedno nosi etiketo iz trgovine, mora iti

Razen če govorimo o čudnem nakup, ki še vedno potrebuje preizkus v resničnem življenju, je samoumevno, da vse, kar v vaši garderobi nabira prah s še vedno pritrjeno oznako, ne bi smelo preživeti razstrupljanja vaše garderobe. Stvar očitno že ni bila tako potrebna, drugače bi jo že oblekli. Podarite jo naprej.

7. "Rehang" z veseljem

Zdaj pa zabavni del. Trdo ste se potrudili, da ste se premaknili iz zastarelega jeansa, se odpravili po spominski časovni premici in uspeli ločiti svoja čustva od tako potrebnega projekta čiščenja. Zdaj lahko dihate in se lotite ponovnega obešanja stvari na obešalnike. Mi priporočamo lesene obešalnike za oblačila (brez žic) in če vam primanjkuje prostora, vam nekaj dodatnega prostora lahko omogoči klop za shranjevanje čevljev, svoje elegantno perilo lahko pospravite v elegantne platnene škatle, ki ne samo, da bodo omogočile varno shranjevanje vaših dragocenosti, tudi na pogled so zelo prijetne, tako elegantne, kot je elegantno vaše spodnje perilo.

8. Brez moljev, brez težav

Danes že obstajajo okrasne omare z lastnostmi odganjanja žuželk. Če so se molji v preteklosti hudo obnašali z vašim kašmirjem, je odgovor cedrov les in pa trpežni obešalniki, ki bodo deodorizirali vašo garderobo in hkrati preprečujejo neželene goste.

9. Se oblačite sezonsko?

Saj veste, da obstajajo sezonske komode, tiste ki vrtijo vsebino garderobe za vsak letni čas posebej. Odlična ideja so vrečke za vakumsko pakiranja, kamor lahko pospravite vso zimsko garderobo in omari v poletnih mesecih pustijo dihati. Vrečke lahko enostavno postavite pod posteljo ali v zgornji regal omare. Enako lahko storite pozimi, vaša zimska oblačila naj spet pridejo na plano, v vakumske vreče pa pospravite vaša letna oblačila

10. Oblačila poslikajte

Izkoristite dejstvo, da so trenutno vsa vaša oblačila v dosegu vašega vidnega polja, morda razprostrta po tleh, morda se kupi delajo na vaši postelji in oblačila poslikajte. Verjemite, ko boste naslednjič v dilemi kaj obleči oz. kako oblačilo kombinirati, vam bo slika na vašem telefonu prišla še kako prav. Ali se sploh zavedamo kaj vse imamo v svoji prepolni omari? Se tudi vam zdi, da na vrsto prihajajo samo tista oblačila, ki so blizu našega vidnega polja in od nas ne zahtevajo nepotrebnega brskanja? Modni poznavalci uporabljajo aplikacijo Whering, ki vam omogoča digitalizacijo celotne garderobe. Cher Horowitz bi to odobrila.

11. Mahnite v slovo navadam kopičenja

Zdaj, ko ste prišli tako daleč in je v vaši omari spet prostor, nikar tega prostora ne uporabite kot izgovor za nadaljevanje kaosa ali celo za polnjenje praznin. Se vam kar naenkrat zdi, da nimate nič za obleči in da morate nujno oplemenititi svojo garderobo? Brez skrbi, ni potrebe, omari ste naredili prostor, vaša omara lažje diha, prav tako tudi vi sami.  Dopustili ste, da se sprostijo energije, od zdaj naprej pa dovolite, da vas na novo organizirana garderoba spodbudi k dolgemu premisleku, kateri kosi si resnično zaslužijo mesto v vaši urejeni omari. Ne pozabite na glavno pravilo: kupujte manj, kupujte bolje.

Prevedeno in prirejeno po članku z Vogue UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To so najbolj udobne hlače, ki bodo to pomlad zamenjale kavbojke

Priporočamo tudi: 10 najlepših parov sandal iz Zare za letošnjo pomlad in poletje

Najbolj brano