"Nekaj svežega, iskrenega, surovega": v Mariboru se obeta največji Lacha dogodek do zdaj!

10. 6. 2024
Ustanovitelja Lache Žan Hauptman in Lana Bauman. (foto: Blaž Črnič)
Blaž Črnič

Pogovor z glasbenikom Žanom Hauptmanom, soustanoviteljem skupnosti Lacha, ki pomaga oživljati mlado glasbeno sceno v Mariboru.

Mariborčan Žan Hauptman je javnosti poznan predvsem kot vsestranski glasbenik: je diplomirani džez pevec s samostojno glasbeno kariero, ki obenem sodeluje pri različnih skupinah, kjer igra klaviature in poje back vokale.

Pred dvema letoma je nastopil na Emi, njegove pesmi pa so bile na Valu 202 kar trikrat razglašene za popevko tedna. Toda neumorni Hauptman, za katerega je publicist Jaša Lorenčič zapisal, da je eno tistih imen, na katere mora biti Maribor ponosen, je tudi ena gonilnih sil za projektom Lacha, ki s svojimi edinstvenimi dogodki daje prostor predvsem mladim in obuja mariborsko glasbeno sceno.

Skupnost Lacha ste skupaj z Lano Bauman ustanovili leta 2020. Je ideja zorela dolgo, kaj je bil nazadnje povod za ustanovitev Lache?
 
Ideja je zorela kar nekaj časa. Z Lano sva se zavedala, da Maribor premore veliko odličnih glasbenikov, ki v tistem času niso imeli priložnosti pokazati svojih talentov oziroma svoje glasbe. Povod je bil predvsem podpora mladim talentom, ustvarjanje priložnosti zanje, prav tako pa glasbe željnim poslušalcem ponuditi nekaj svežega, iskrenega, surovega.
 
Kako ste oblikovali ekipo, ki Lacho sestavlja danes, in začeli organizirati prve dogodke?

Vsi smo dobri prijatelji. Rekel bi, da sva z Lano imela srečo, da poznava tonskega mojstra Timoteja Vidoviča, ki je z nami od vsega začetka. Vedela sva, da potrebujeva pomoč tudi pri organizaciji in tehnični izvedbi, zato se nam je pridružil Galij Vračun. Prijateljica in redna obiskovalka Lachinih dogodkov Lara Lončarič skrbi za vizualno podobo in socialna omrežja. Letos se nam je pridružil še Jurij Vahtar, ki nam pomaga pri marketingu.

Pravite, da z Lacho dajete priložnost mladim in ustvarjate predvsem zaradi njih. Je to tudi zato, ker bi si tudi sami na začetku kariere želeli takšnih priložnosti? Ste imeli dovolj podpore, pa tudi stika z ostalimi ustvarjalci svoje generacije?

Morda sem imel na začetku kariere res manj priložnosti oziroma sem si jih moral ustvariti sam. Smo pa imeli vsaj jazz klub Satchmo, kjer so se poleg koncertov pogosto odvijali jam sessioni, glasbene improvizacije. Podpore in istomislečih prijateljev mi nikoli ni manjkalo, za kar sem zares hvaležen. Prav oni so še vedno velik del Lache in hkrati velik del mariborske glasbene scene.

Lana Bauman in Žan Hauptman.

Lana Bauman in Žan Hauptman.

Blaž Črnič

Specialiteta Lachinih dogodkov so ravno pokoncertne glasbene improvizacije. Kot pravite, so v tujini taki dogodki pogosti, Maribor pa doslej ni prepoznal njihove vrednosti. Se vam zdi, da jo zdaj je, tudi z vašo pomočjo? Energija na Lacha dogodkih je izvrstna, so dobro obiskani, sicer pa tudi odlična statistika dogodkov govori zase ...

Želel bi si, da bi to prepoznalo še več Mariborčanov. Še vedno sem mnenja, da bi lahko na tem področju Maribor ponudil več. Lacha gotovo prispeva k ohranjanju glasbene scene. Energija na Lachinih koncertih in jam sessionih pa je res neopisljiva. Čutim ogromno podpore, ljubezni, sodelovanja in povezovanja.

Kako ocenjujete mariborsko kulturno sceno nasploh, kaj bi si zanjo še želeli, opažate kakršen koli napredek v primerjavi z leti, ko ste odraščali? Kaj mislite, da bi mesto v kulturnem smislu še potrebovalo?

V primerjavi s prestolnico je po mojem mnenju premalo koncertov oziroma dogodkov nasploh. Prav tako premalo primernih odrov. Poleg infrastrukture pa se mora spremeniti predvsem miselnost Mariborčanov. Z Lacho se trudimo ozaveščati o pomembnosti kvalitetne žive glasbe ne tako poznanih umetnikov ki si gotovo zaslužijo več pozornosti in večjo obiskanost koncertov. Morda nas nekdo, ki ni znan, lahko pozitivno preseneti.

Blaž Črnič

Se vam zdi, da dovolj mladih perspektivnih kulturnikov ostaja v mestu ali se selijo drugam – v Ljubljano, sosednjo Avstrijo ...?

Kolikor mi je znano, se mladi perspektivni umetniki selijo nekateri zaradi študija, drugi zaradi scene. Prav tako se pa starejši umetniki, ki so si v tujini ustvarili ime in pridobili znanje, radi vračajo. A najbrž ne zaradi istega razloga.

Vam je kakšen od Lacha dogodkov, ki so se do sedaj odvili, ostal v posebej dragem spominu? Kaj je za vas tisto najlepše pri organizaciji takih dogodkov?

Najbolj mi je v spominu ostal koncertni cikel takoj po ponovnem odprtju v času korone maja 2021, na katerem so nastopili Wckd Nation, Leopold I., Maja Keuc, reper Mito in drugi. Vzdušje na dvorišču Muzeja Narodne osvoboditve Maribor je bilo neopisljivo. Tako nastopajoči kot tudi obiskovalci smo bili presrečni, da lahko ponovno ustvarjamo in uživamo v živi glasbi. Ves trud je poplačan, ko vidim nasmejane obraze naše ekipe, nastopajočih in tistih pod odrom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lacha (@lacha.si)

Kako delovanje pri Lachi in organizacijo dogodkov usklajujete z lastno glasbeno kariero?

Obe vlogi jemljem zelo resno in ju z veseljem opravljam, zato vedno najdem pot. Z Lano si razdeliva delo, zato me Lacha pri ničemer ne ovira, temveč polni.

V Mariboru 14.6. organizirate Lacha Reunion z Emkejem, Leopoldom I. In drugimi glasbeniki. Kaj lahko pričakujemo?

Sodeč po naboru izvajalcev bo to največja Lacha doslej. Poleg omenjenih se bo zvrstilo še vsaj šest vokalistk in vokalistov, ki so nepogrešljiv del Lache. Tudi bend sestavljajo glasbeniki, ki so se že predstavili na Lachinem odru.

Ne bo pa to le največja, temveč tudi najdaljša Lacha, saj začenjamo že z ogrevanjem ob 18. uri in zaključujemo s tradicionalnim jam sessionom.

Kaj pa na povsem individualni ravni, kot glasbenik, še pripravljate za to leto?

Pravkar je izšel moj nov singel HWY, ki je dobil tudi posebno vizualno podobo, pred poletjem pa prihaja še singel v slovenskem jeziku z naslovom Jutro. Letos jeseni bom izdal svoj prvi album v živo, ki je bil posnet lani v oddaji Izštekani na Valu 202. Stalni zasedbi se je pridružil še godalni kvartet, zato so pesmi dobile novo dimenzijo in imajo v mojem srcu prav posebno mesto. Zelo se veselim izdaje tega albuma in verjamem, da bo prepričal tudi zahtevnejše poslušalce.

Letos jeseni bo Žan Hauptman izdal prvi album v živo.

Letos jeseni bo Žan Hauptman izdal prvi album v živo.

Osebni arhiv Žana Hauptmana

Fotografije: Blaž Črnič in osebni arhiv Žana Hauptmana

Preberite še: Vsi so se ji smejali: Obleka Nicole Kidman, ki je za vedno spremenila kriterije rdeče preproge

Priporočamo tudi: Kaj dolžina las pove o vaši osebnosti?

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave