Recept: Hladni paradižnikov gaspačo, ki prebuja strast do življenja (+ NAGRADNA IGRA)

Z vami za dolgo vroče poletje delimo recept za hladno juho, ki v svetu postaja vse večji trend, saj jo lahko pijemo kar namesto svojega najljubšega koktajla. Vsekakor nas bo osvežila, odžejala in napolnila z veliko nove energije. 

Promocijsko sporočilo, 14. 6. 2022
Recept: Hladni paradižnikov gaspačo, ki prebuja strast do življenja (+ NAGRADNA IGRA) - Foto: Lušt
Nekaj dejstev o paradižniku

Paradižnik so v preteklosti imeli za afrodiziak in ga poimenovali pomme d' amour oz. jabolko ljubezni, nemško govoreče dežele pa so ga poimenovale Paradiesapfel oz. jabolko iz raja. Danes je ta slastni rdeči sadež, ki je predvsem v poletnih dneh nepogrešljiv na naših krožnikih, še vedno raj za naše brbončice, poleg tega pa ima tudi blagodejen vpliv na naš organizem.

Paradižnik pogasi žejo in nas osveži, poleg tega je božanskega okusa in priročen za vsestransko uporabo v kuhinji. V 94 % ga sestavlja voda, vsebuje pa še 1 % beljakovin, 0,3 % maščobe in 4 % ogljikovih hidratov ter ogromno vitaminov (A in C) in mineralov (kalcij, železo, magnezij, mangan, cink) in kisline, ki ugodno vplivajo na delovanje našega organizma.

Recept, ki mu poleti ni para: paradižnikov gaspačo

Zgoraj smo našteli razloge, zakaj bi radi z vami delili recept, ki bo prav gotovo poleti izboljšal vaše počutje. Paradižnikov gaspačo oziroma juha, ki jo je najbolje pojesti mrzlo in se z njo – poleg vseh hranilnih snovi, ki nam jo ta nudi – še konkretno osvežiti in odžejati, je znana po vsem svetu, zdaj pa postaja vse večji poletni trend. Privoščimo si jo lahko namesto koktajla!

• 5 večjih zrelih paradižnikov
• 2 dl paradižnikovega soka
• 3 stroki česna
• 2 žlici olivnega olja
• 1 žlica rdečega vinskega kisa
• 1 žlica sladkorja
• 1 žlička soli
• 0,5 žličke origana
• 1 kumara
• 1 rdeča paprika

Vso zelenjavo operemo in ji odstranimo semena. Česen olupimo. Paradižnike, papriko, kumaro in česen zrežemo na manjše koščke. V mešalnik najprej stresemo samo paradižnike. Dodamo še vse preostale sestavine (razen paprike in kumare) in miksamo toliko časa, dokler ne dobimo gladke zmesi.

Zmiksani zelenjavi dodamo še na kocke narezano kumaro in papriko. Vse sestavine pretresemo v skledo, ki jo pokrijemo s pokrovko in pustimo stati v hladilniku vsaj 1 uro. Hladno juho postrežemo v kozarcih za koktajl ali jušnih krožnikih.

Priporočljivo je, da se juha ohlaja 5 ur.

Vir: okusno.si

Izberimo na pravi način pridelane paradižnike 

LUŠTni paradižniki iz Prekmurja so zagotovo prava izbira, če iščemo okusne paradižnike, in to v kateremkoli času leta.

Njihova zgodba se je začela z idejo izvensezonske pridelave paradižnika ter kilogramom pridelanega paradižnika na letni ravni za vsakega Slovenca. Letos pa mineva že 10 let, odkar so pri LUŠTu na police trgovin prvič postavili njihov grozdasti paradižnik, ki nas že od začetka premamlja z dozorelo rdečo barvo. Grozdastemu so se sčasoma pridružile še druge sorte paradižnika: mali, slivov, pisani češnjevi paradižniki. 

Še nekaj okolju in zdravju prijaznih dejstev o paradižniku LUŠT

• V Sloveniji pridelani paradižniki LUŠT so ročno obrani takrat, ko na rastlini popolnoma dozorijo, kar odražata okus in videz paradižnika. 

• Paradižniki so pridelani na okolju in zdravju prijazen integriran način. 

• Sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, t. i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken (rastlinam zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema). 

• Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi živi dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje – čmrlji bi v nasprotnem primeru zagotovo poginili.

• Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, zanje poskrbijo njihovi naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjaku. 

Na lokaciji v Renkovcih za ogrevanje v hladnih delih leta uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo. 

V rastlinjaku v Mali Polani za vzgojo paradižnika pozimi uporabljajo t. i. Sistem za zimsko vzgojo, ki vključuje kompleksen in okolju prijazen način ogrevanja s soproizvodnjo toplote in elektrike ter odvajanjem ogljikovega dioksida iz izpuhov. Slednjega vpihujejo v rastlinjak, kjer ga rastline s fotosintezo pretvorijo v kisik, in tako okolja ne obremenjujejo z izpusti toplogrednega plina (CO2 ). 

• S kratkimi transportnimi potmi LUŠT poskrbi še za manjši ogljični odtis med potjo paradižnika od rastlinjaka do naših krožnikov.

NAGRADNA IGRA: Odgovorite na nagradno vprašanje in že se lahko potegujete za LUŠTno doživetje v Prekmurju in druge privlačne nagrade. Sodelujete lahko TU!

Najbolj brano