Za vsako bolezen rož'ca raste

Moja mati je čarovnica, no, tiste prijazne vrste čarovnica. Nabira zelišča in jih spreminja v čudežne napitke.

Za vsako bolezen rož'ca raste - Foto: profimedia

Težko bi rekla, da sodim med tiste 'ta hude alternativce'. Svoje otroke sem peljala cepit, a sem jim za popotnico pod jezičke stisnila homeopatske kroglice za boljšo odpornost. Ko me povsem povozi viroza, obiščem zdravnico, doma pa me nato pričaka zvarek iz čebule, medu, limone in tople vode.

Še pred kratkim sem verjela le zdravilom iz škatlic, zadnje čase pa se vse bolj zanimam za tako imenovane alternativne pripomočke za dobro počutje in zdravje. K temu je vsekakor pripomogla moja mama, ki skoraj vsako zel, korenino in cvet skrbno spreminja v tinkture, čaje in mazila.

Za vsako bolezen rož'ca raste. No, skoraj za vsako, jo popravim. Verjamem v antibiotike (zgolj pri resnih bakterijskih okužbah; kar zmrazi me, ko v otroški ambulanti poslušam matere, ki zdravnikom solijo pamet, da njihov otrok potrebuje antibiotik, saj ima že dva dni visoko vročino in mu teče iz nosu), v homeopatske kroglice proti vnetemu mehurju, v čaj iz oljčnih listov, v 'strupen' čebulni napitek proti virusom, v gabezovo tinkturo proti bolečim kostem, v neem, v maščobne kisline omega 3, DHA in EPK, in olje divjega origana, pa v razstrupljevalne alge, no, tudi protibolečinske tablete delujejo, kadar morajo.

Ne verjamem v kolagenski prah proti gubam, skeptična sem do predolgega spiska superživil (bio jabolka, kislo zelje in ajdovi žganci so enako učinkoviti kot prah suhih jagod iz ne vem katerih že hribov), ne verjamem v tablete za znižanje holesterola (še posebej ne verjamem, da bodo to storile kar margarine, ki kljub fitosterolom ostajajo margarine s kupom slabih lastnosti), sumljiva so mi tudi vsa energetska zdravljenja na daljavo, znova pa bom dala možnost bioresonančni terapiji (poučili so me, da sem jo opravljala pri osebi, ki za to ni kompetentna).

Ko sem se prvič zbudila s povsem zatečenimi očmi, sem za zabuhlost okrivila pike komarjev. Bila sem prepričana, da sta bili moji veki za nadležne krvosese zelo privlačni. Ko sem mesec pozneje začela kar tako povsem brez razloga zatekati v službi, je postalo jasno, da je zabuhlost (v najbolj kritičnem stanju spominjam na povsem zdelanega boksarja) odgovor na alergijsko reakcijo. Začeli so se neskončni testi uradne medicine in alternativnih podzvrsti.

Ne eni ne drugi niso prišli do točke, ko bi lahko zagotovo povedali, kaj je vzrok za moje nenadne alergije. Nič čudnega, alergije so zelo kompleksno področje, ki so skupaj s preostalimi avtoimunskimi boleznimi še vedno črna luknja za imunobiološko vejo znanosti. Kakorkoli, zdravnik se je odločil, da ima mojega primera dovolj, in spisal je zaključek, češ da bodo alergije, katerih vzrok je neznan, stalno prisotne, moje življenje pa bo takrat slabše kakovosti; pod roko pa mi je ob odhajanju stisnil še injekcijo z adrenalinom, ki si jo moram nujno zapičiti v stegno, če bo moje življenje z zatekanjem organov ogroženo. Krasno! Puško so iz koruze hiteli pobrat 'alternativci'.

S tistimi najbolj žolčnimi sem hitro prekinila zvezo. Monologov o tem, kako je za vse kriva prav uradna medicina, se mi ni ljubilo poslušati. Lepo vas prosim, kje naj bi po vašem rodila otroka, kar v koruzi ... in potem ena, dva, tri na veganski sendvič.

Sem bolj za sožitje ene in druge strani. Tako kot v svetu kozmetike. Naravne sestavine z naprednimi tehnološkimi dognanji. Saj vsi vemo, da so molekule v olivnem olju čisto prevelike, da bi se spustile globlje v kožo. Me razumete? Študij živilske tehnologije me je, poleg tega, kako se 'pridela' vino, naučil tudi vseh biokemijskih zakonitosti, ki jih zdaj spretno uporabljam pri razumevanju lepotnih izdelkov in, da, brez sprenevedanja so nam povedali tudi to, da so umetna sladila strupena, zelo strupena. Mogoče boste zdaj vseeno spili tisto Coca-Colo z običajnim sladkornim presežkom?

Pripravila: Petra Windschnurer

Najbolj brano