Varčujte brez odrekanja s temi petimi preprostimi triki

Če spadate med tiste, ki se vsak mesec znajdejo v rdečih številkah, in vas pogled na stanje na bančnem računu spravlja v slabo voljo, brez skrbi. Rešitev za boljše finančno stanje in prihodnost brez odrekanja novemu 'must have' modnemu kosu je veliko preprostejša, kot ste si mislili.

Promocijsko sporočilo, 27. 2. 2020
Varčujte brez odrekanja s temi petimi preprostimi triki - Foto: SHUTTERSTOCK

Samo pet preprostih korakov vas loči od tega, da boste lahko končno zaplavali iz finančne nočne more, se naučili obvladati svoje izdatke in bili manjkrat slabe volje zaradi odrekanja svojim užitkom. Matematika osebnih financ je pravzaprav zelo preprosta: zapravljajte samo toliko, kolikor imate, predvsem pa poiščite rešitve, ki so prijaznejše do vaše denarnice.

PRVI KORAK: Načrtujte mesečne izdatke

Če imate občutek, da vaš denar kar izpuhti iz vašega bančnega računa, si začnite stvari zapisovati. Za to niso potrebni zapleteni programi in aplikacije za beleženje osebnih financ. Dovolj bo, če boste sproti izpolnjevali tabelo ali beležili zneske v vaš najljubši rokovnik. Označite si predvidene stroške za različne kategorije: položnice, gorivo, restavracija, prosti čas, najemnina, oblačila … Določite si zgornjo mejo izdatkov in jo tudi upoštevajte. V mesečni načrt lahko vključite tudi varčevanje. Ni pomembno ali si želite dizajnersko torbico, potovanje v New York ali pa nov avto, varčevanje je lažje, ko imamo cilj. Torej, če vam prihodki to omogočajo, si določite tudi minimalni mesečni znesek, ki ga boste namenili za uresničitev vaših ciljev.

DRUGI KORAK: Pazite, kako in kje jeste

Že naše babice so vedno govorile, da se pri hrani lahko največ privarčuje. Pred odhodom po nakupih si napišite seznam živil, ki jih potrebujete, in ga nato tudi upoštevajte. Ključno je torej, da se nakupov hrane lotite pametno in predvsem načrtovano. Že znan trik pred nepotrebnim nakupom hrane, ki pritegne naše oči, pa pravi, da naj v trgovino nikoli ne hodimo preveč lačni.

Pomembno je tudi preveriti zaloge hrane, ki jih že imamo doma. Vprašajte se, koliko obrokov lahko pripravite brez dodatnih nakupov? Svetujemo, da si sestavite tedenske jedilnike, in šele na podlagi tega naredite seznam.

Pogosto nam veliko denarja spolzi iz denarnice tudi zaradi hitrih prigrizkov za malico in v lokalih za hitro prehrano. Vnaprej doma pripravljena obrok je bolj varčna odločitev. Čeprav vam bo priprava malice dan prej vzela nekaj več časa, pa bo verjetno tudi bolj zdrava, kar bo pozitivno vplivalo na vaše počutje in konec koncev tudi videz.

V svoj mesečni načrt izdatkov vključite, koliko denarja nameravate zapraviti za hrano in pijačo v lokalih in restavraciji, ter to potem tudi strogo upoštevajte.

TRETJI KORAK: Modno, a okolju in denarnici in okolju prijazno

Vemo, kako težko se je upreti trendom in novim modnim kosom. Fenomen instantne mode nas je prisilil v kupovanje številnih poceni izdelkov, ki pa velikokrat niso kakovostni in od katerih jih večino žal nosimo samo eno sezono. In čeprav se nam zdi, da je takšna navada poceni, se še kako motimo. S takšnim početjem znova in znova zapravljamo denar za nove kose oblačil ter hkrati onesnažujemo okolje.

Kupujte torej manj, vendar z mislijo na prihodnost. To ne pomeni, da se morati odreči trendom in modi. Izbirajte klasične kose oblačil in obutve, ki imajo brezčasni pridih in ki jih boste lahko nosili več let. Iz sezone v sezono jih lahko potem popestrite in predrugačite z različnimi modnimi dodatki, ki se menjajo glede na trenutne modne smernice. Največje modne navdušenke prisegajo na kvalitetne modne kose, ki v njihovih omarah ostanejo več let.

Impulziven nakup novih čevljev, torbice ali majice, ki smo jo oblekli le nekajkrat in potem celo pozabili, da sploh obstaja, je znan vsakemu od nas. Pobrskajte torej po svojih omarah, lahko se vam zgodi, da boste našli kakšen unikaten kos, za katerega ste popolnoma pozabili, da ga imate. In saj veste, modni trendi se vedno vrnejo.

ČETRTI KORAK: Pomlad vabi v naravo

Prihod pomladi pomeni daljše in toplejše dni. Če ste do zdaj svojo odvečno energijo kurili v fitnesu ali športni dvorani, lahko to zdaj počnete na prostem. Tako se boste izognili mesečni vadnini in hkrati celo bolje poskrbeli za svoje dobro počutje.

Sonce, svež zrak in stik z naravo so neprecenljivi dejavniki, ki vas bodo še hitreje napolnili z energijo. Tako boste še boljše pripravljeni na vsakodnevne izzive.

Tek in hoja v hribe spadata med najbolj zdrave ter varčne športne dejavnosti. Za to potrebujete samo začetni denarni vložek za nakup kakovostne opreme, vse preostalo je brezplačno in popolnoma prilagojeno vaši želji po raziskovanju. Ob nakupu trendne športne opreme pa ne pozabite na prej omenjeni tretji korak. Tudi modni športni kosi oblačil so lahko kvalitetni in brezčasni.

PETI KORAK: Izberite pravi bančni paket

Z lahkoto in brez odrekanja lahko privarčujete tudi z izbiro prave banko in pravega bančnega paketa. Izberite Paket Komplet Nove KBM, s katerim lahko prihranite skoraj 155 evrov na leto.

Paket Komplet vam omogoča tudi številne ugodnosti:

→ Neomejeno uporabo spletne in mobilne banke
→ Neomejeno število plačil v EUR v spletni in mobilni banki
→ Neomejeno število dvigov v EUR na vseh bankomatih v Sloveniji in EU
→ Izredno dovoljeno prekoračitev (limit) brez stroškov odobritve
→ Obvestila o spremembah na osebnem bančnem računu
→ Vodenje računa z debetno kartico VISA

V ugodnostih Paketa Komplet Nove KBM lahko uživate za le 4,99 EUR na mesec, vsi novi komitenti pa Paket Komplet dobite za prve tri mesece brezplačno.

Najbolj brano