Trend sodobnega časa: Hibridna kariera

Oziroma, zakaj je imeti eno službo pase? 

Lifestyle, 18. 3. 2016
Trend sodobnega časa: Hibridna kariera - Foto: profimedia

Pravijo, da pametni pišejo, zato sem pred časom uvedla sistem beležke na nočni omarici. Ko se moje telo zvečer umiri, glava pa še ni utrujena, imam čas premišljevati, kaj vse moram storiti v naslednjih dneh, pa tudi najboljše ideje dobim v času čakanja na Sandmana, tistega možička, ki po evropski legendi prinese sanje. Meni čakanje nanj ponuja okno časa za urejanje misli, pogosto dobim ideje za pisanje prispevkov ali pa urejam sezname opravkov, ki me čakajo. Ker sem običajno razpeta med več raznovrstnimi službami, je to edini čas, ko se pazli v glavi sestavijo.

Včasih je veljajo, da so tisti, ki imajo več služb, revčki, saj ne morejo dobiti ene dobre, takšne, ki bi plačale račune, ki bi imela stabilen urnik in puščala dovolj časa za družinske popoldneve. Danes to več ne drži, ne samo zato, ker so take službe redke kot oaze v puščavi. Med generacijami, ki so ravnokar zaključile študij, je upanje na eno službo skoraj utopično, zato so na meniju honorarna dela. Kot študentki novinarstva mi je bilo to jasno razloženo že, ko sem kot brucka prestrašeno sedla v fakultetne klopi. Zato o pisanju, čeprav me zelo veseli, nikoli nisem razmišljala kot o karieri.

Raje sem opravljala različne službe na različnih področjih, nabirala izkušnje, poznanstva in ugotavljala, v katero smer se želim podati na svoji poti. Kot 20-innekaj-letnica sem med redkimi, ki je do tega sklepa že prišla, a vendar to ne pomeni, da želim katero od področij, s katerimi se ukvarjam, obesiti na klin. Ko se ozrem okoli sebe, ugotovim, da nisem edina, saj razpetost med službami daje občutek večje varnosti. Moja najboljša prijateljica dela kot asistentka v pisarni podjetnika ter kot novinarka in spletna urednica na radiu. Morda se zdi veliko, vendar nobena od teh služb ni omejena na osemurni delovnik, obe pa sta morebitna naložba za prihodnost. Hkrati občasno sprejme delo še kot hostesa, kar ni karierna poteza, a vendar skrbi za plačane račune. Pred pol leta je imela še četrto službo, vendar ima dan pač premalo ur.

Veliko mamam ravno hibridne kariere omogočajo, da so lahko več časa s svojimi otroki

Takšnih, ki svojega poklica ne morejo opisati v eni besedni zvezi, je več, kot bi si morda mislili. Trg dela je nestabilen, izraz garantirana služba je redko najti v slovarju povprečne ženske med 20. in 40. letom starosti. Pravzaprav je delo na več različnih področjih v današnjem času tako pogosto, da zanj obstaja izraz slashing, povezan z nizanjem poševnic (angl. slash) kot načinom navajanja poklicev posameznika. Slashing je naraščajoč trend v 21. stoletju, saj je za mlade preveč negotovo staviti na samo enega konja. Zato potrebujemo celo čredo, saj nam to daje čas, da ugotovimo, na katere konje se splača dolgoročno staviti in katere bomo obdržali, ker so nam ljubi.

Marci Alboher (novinarka, govornica, avtorica) je po izobrazbi pravnica, vendar je svojo prvo karierno izbiro pustila ob strani in napisala knjigo One Person/Multiple Caree­rs, v kateri daje nasvete tistim, ki so se znašli na razpotju med službami. »Več področij je dobro za vaš življenjepis,« pravi Alboherjeva, »slashing je koristen tudi, kadar se odločate med dvema karierama, saj daje več finančne varnosti.« Če se torej odločate za spremembo službe, lahko najprej poskusite z obema hkrati, saj vam bo stanje na dveh bregovih dalo več samozavesti.

Če ste mnenja, da so nekatere kariere nezdružljive, Marci navaja pet najpogostejših dvojcev, ki se pojavljajo v praksi. Nič novega ni, da se poleg službe, ki vam ne prinaša zadovoljstva, temveč samo prihodek, ukvarjate še s projekti za dušo, lahko pa jih spremenite v dodaten vir dohodka. Pogost je tudi par left brain/right brain, kamor spadajo na primer inženirji, ki se ukvarjajo še z umetnostjo. Če ste hkrati profesorica in maserka, spadate v dvojec mind/body, neredka pa je tudi večja množina poševnic, recimo pisanje/učenje/govorništvo/svetovanje ali kaj podobnega. Tudi lastniki manjših podjetjih si lahko pogumno nadenejo kar nekaj poševnic, saj njihov opis dela večinoma presega zgolj naziv lastnik.

In če služba, ki vas navdušuje, ni na voljo, se morda preizkusite kot prostovoljka ali asistentka. Najverjetneje ne boste plačani, saj kdo pa še plača ponujeno delovno silo, a vendar vam bo izpolnjevanje želja dalo občutek samoizpolnitve. Širjenje obzorij z različnimi službami je koristno tudi za nabiranje praktičnih znanj, saj nikoli ne veste, kako vam bo sodelovanje pri enem projektu prineslo dobre povezave ali izkušnje za delo na popolnoma drugem področju. Prijateljica je nedavno razlagala svojo zgodbo, ki gre nekako takole: kot študentka se je odločila izpopolniti svoje znanje kot vizažistka in po končanem šolanju se je zaposlila v trgovini z ličili. Služba ji ni dajala zadovoljstva, zato je dala odpoved, a ji je lastnik ponudil mesto vodje te trgovine. Tam ni ostala dolgo, saj se je odločila dokončati študij, vendar se je v kratkem času naučila mnogo poslovnih trikov, ki ji zdaj, pri 25 letih, pomagajo na položaju glavne izvršne direktorice računalniškega podjetja neprimerljivo bolj, kot ji je študiranje Evropskih študij. Njenega primera ne omenjam zaradi poševnic, ki si jih je nakopičila, temveč kot prikaz tega, da vas lahko poti v življenju zanesejo od A do Ž. Ne pozabite pa, da se vse, kar vas čaka vmes, prav tako zgodi z razlogom. In tudi če ste prepričani, da v Sloveniji priložnosti ne ležijo za vsakim vogalom, se ni treba vdati v usodo. V tujini je namreč vsak drugi taksist hkrati igralec, večina natakarjev je nadobudnih pevcev in prodajalke v trgovinah so pravzaprav modne oblikovalke, ki čakajo na svoj veliki debi. Vseh svojih poklicev pa ne pozabijo omeniti vsakomur, ki ima več kot minuto časa, kar jim daje upanje, da bodo njihove besede enkrat naletele na prava ušesa.

Če spadate med pripadnike stare šole, ki so še vedno prepričani, da je opravljanje več služb za tiste, ki niso dovolj sposobni za eno, naj vas popravim. Tudi slavni in bogati se velikokrat ukvarjajo z več kot eno karierno potjo, čeprav njihov bančni račun omogoča udobno življenje nekje na Havajih. Vzemimo na primer ameriško manekenko Karlie Kloss, novodobni supermodel, ki je ob svoji dnevni službi še programerka in humanitarka. In, ja, čeprav je več ne spremljamo na malih zaslonih, ne smemo pozabiti na kultno Oprah, televizijsko in radijsko voditeljico/igralko/producentko/pisateljico/založnico/poslovno žensko, ki je izjemen prikaz zgodbe o uspehu. Ne bom naštevala še vseh tistih, ki jim je svoje ime uspelo nalepiti na kolekcije oblačil, parfumov in nakita, saj vsi vemo, da jih je več, kot je strani v tej izdaji Elle.

Navadni smrtniki, še zlasti milenijski otroci, si pač ne moremo več privoščiti usmerjanja na eno samo področje, saj slashing postaja bolj zaželena vrlina, kot je strokovno znanje na enem samem področ­ju. S tem ko jih obvladate več, pokažete, da ste prilagodljivi in zagnani, ne pa izmuzljivi in nepripravljeni posvetiti se samo enemu področju. A tudi če vaš EMŠO datira nekam v sredino prejšnjega stoletja, ne pomeni, da ne morete odpreti plesnega studia ali kozmetičnega salona, učiti aerobike ali postati oblikovalka. Izpolnjevanje sanj je sicer pojem, prestar, da bi ga lahko imenovali trend, saj moderna ženska ne ostaja doma, temveč je žena/mama/prijateljica/gospodinja/poslovna ženska/učiteljica joge/filantropistka, najbrž bi lahko dodali še kakšno poševnico. In prav slashing faktor je tisti, ki ji daje moč, da je vse to in še vse tisto, kar si želi. 

Nasveti za vse s hibridnimi karierami

1 Bodite potrpežljivi

Ko vzporedno razvijate nov posel in se hkrati ukvarjate s starim, ne čakajte na uspeh čez noč. Včasih je treba počakati nekaj mesecev ali let, da bo vaš novi posel uspel. Čeprav to ni vidno na Facebooku ali Instagramu, so tudi drugi potrebovali nekaj časa, solz, krvi in potu, da jim je uspelo. Včasih je treba delati tudi prostovoljno, da si pridobite nekaj izkušenj in se nečesa naučite. Saj veste, brez muje se še čevelj ne obuje.

2 Razmislite, kaj lahko napravite zase

Ne čakajte na razpis za delo, temveč si ga ustvarite sami. Prepričajte druge, da potrebujejo vas in vaše ideje. Še zlasti kadar je vaša druga služba nekaj, v čemer uživate in o čemer niste nikdar razmišljali kot o delu, na primer učenje joge, masiranje, kuhanje, ukvarjanje z glasbo. V vsakem primeru nekaj povsem drugačnega, kot je delo v pisarni, ki vam zagotavlja kruh na mizi.

3 Previdno načrtujte svoj teden

Kadar delate več stvari hkrati, in to od doma, ne smete ničesar prepustiti naključju, niti večerne pijače s prijateljico ne. Ne razmišljajte o tem, da lahko delate pozno v noč, nato pa pol dneva zapravite z brskanjem po družbenih omrežjih. Upoštevajte pravilo Najprej posel, nato zabava, saj se vam izgubljeni čas ne bo povrnil. Če delate od doma, ne raztegnite svojega dela od jutra do večera, saj boste postali neučinkoviti in se začeli počutiti kot ujetnik svojega računalnika in svojega doma. Čeprav nimate predpisanega delovnega časa, ne pomeni, da si ga ne morete predpisati sami, saj si boste samo tako lahko zagotovili nekaj prostega časa. In ta je pomemben, tudi kadar uživate v vseh svojih službah.

Tekst: Tadeja Ogrizek

Najbolj brano