To so otroci slavnih in bogatih staršev!

Invazija najstnikov. Za otroke slavnih in bogatih polnoletnost ni pogoj za kariero. Vsi lepi in uspešni. Kakšen kliše.

Lifestyle, 27. 6. 2016
To so otroci slavnih in bogatih staršev! - Foto: Shutterstock in Profimedia

Še pred kratkim so bila najstniška leta ranljivo življenjsko obdobje, polno kriz, bolečine, negotovosti, uporov, čas, ko se mladi ne počutijo dobro v svoji koži. Najstniki so živeli v senci, daleč od oči javnosti, oviti v vato, nezainteresirani za svet odraslih; ko so le odrasli, pa se je njihovo otroštvo v hipu pozabilo in naenkrat so požrli vso pamet tega sveta.

Danes v svetu, v katerem se poveličuje vse, kar je mlado, lepo, novo in moderno, mladostniška leta niso več nadloga, ampak prednost. Za vse.

Modeli, igralke, pevci, umetniki in kuharji, ki začnejo svojo kariero vse mlajši, polnijo medije, imajo svoje oboževalce, občuduje se jih, nagrajuje in idealizira. Vsi ti 'otroci' imajo svoj blog, prisotni so na YouTubu, imajo vlogo v seriji ali filmu, svoj album ali vsaj objavljen posnetek nore zabave in polne koncertne dvorane na Instagramu, kjer ima najstniška kraljica Instagrama, Kylie Jenner, iz klana Kardashian, slabih 57 milijonov sledilcev, revija Time pa jo je leta 2015 uvrstila med 30 najvplivnejših najstnikov.

Da si mulci z Beverly Hillsa lahko pri 18 letih privoščijo svojo hišo ali stanovanje, žepnina slavnih staršev ne zadostuje, tako so si prisiljeni poiskati 'službo'.

Moderni mladi se ne odločajo za običajno službo od devetih do petih, če le premorejo nekaj privlačnosti in elegantnih potez, po liniji najmanjšega odpora postanejo modeli. Tako žepnino služijo vsaj na Beverly Hillsu.

Videli smo že, kako zvezdniki postanejo modni oblikovalci, umetniki, modne ikone ali filmske zvezde, obrazi modnih znamk. Ni dvoma, da gre kultura z roko v roki z modo; a zdi se, da je nova modna muha to, da se potomci slavnih podajajo v manekenske vode. Če so vaši starši Will Smith, Johnny Depp ali Cindy Crawford, je vzpon po lestvici uspeha za vas mala malica. Toda ti nadarjeni mladi dokazujejo, da niso zadovoljni le z lepim obrazom in slavnim priimkom, zato stopajo iz sence svojih staršev.

Novi mulci z Beverly Hillsa

Gotovo je na vsakem umetniškem področju vsaj ena najstniška zvezda slavnih staršev. V glasbi sta to Jaden in Willow Smith, ki imata vsak po en album, hkrati pa gradita igralsko in manekensko kariero. Jaden je eden od obrazov nove kampanje za žensko kolekcijo znamke Louis Vuitton, 17-letnik je tako prvi moški model, ki je v ženskih oblačilih poziral za priznano modno znamko, 15-letna Willow pa je že sodelovala z znamkama Tom Ford in Pucci ter leta 2015 posnela kampanjo za Marca Jacobsa. Od Kendall Jenner in Gigi Hadid do Lily Rose Depp in Dylana Brosnana – slavni otroci so prevzeli glavne vloge na odru mode in kulture. Skoraj nemogoče je, da se ne bi, medtem ko listate najnovejši Vogue, lanskoletno Elle ali Teen Vogue, ki ga hranite še iz časov, ko je bila Miley Cyrus dolgolaska, srečali iz oči v oči z manekenskim nepotizmom.

Zdi se, kot bi bile fotografije z modnih revij in kampanj iztrgane iz letopisa srednje šole v Malibuju. Očitno favoriziranje slavnih otrok izvablja kritike iz ust oboževalcev mode, saj menijo, da slavni modeli kradejo pozornost novim obrazom, ki bi jim prepoznavnost koristila. Res pa je, da so ti slavni otroci potomci modelov ali vsaj privlačnih slavnih oseb. Genetski jackpot! Da se manekenski geni res prenašajo skozi generacije, dokazuje tudi Georgia May Jagger. Seveda veste, da je hči Micka Jaggerja – samo poglejte te ustnice.

Gigi in Kendall, stopita stran, prihajata Lily Rose in Kaia. 16-letna Lily Rose Depp je svojo manekensko kariero začela na vrhu, pri Chanelu. Kakopak, saj je bila njena mama, Vanessa Paradis, dolgoletna Karlova muza. Od takrat stopa po maminih stopinjah, a lepota ni njen edini dar. Očitno je nekaj igralskega talenta podedovala tudi po svojem očetu, Johnnyju Deppu, skupaj sta nastopila v filmu Yoga Hosers. Iz mamine sence je stopila tudi Kaia Gerber. Ena od prednosti, če si hči Cindy Crawford, je ... To, da preskočiš nerodna najstniška leta in si čudovita že pri 14 letih. Poziranje ima zapisano v zvezdah – in genih.

Preberite še: Foto: Družinsko vzdušje pri Victorii Beckham

Miley Cyrus

Če je tvoja mama ena izmed lepotic iz devetdesetih, ki so k besedi model pristavile besedo super, je le še vprašanje časa, kdaj vas bo modni svet posrkal vase. Pri rosnih 11 letih je že pozirala za Young Versace, od takrat se je pojavila tudi v revijah Vogue in Teen Vogue ter nastopila v filmu Sister Cities, trenutno pa je zaščitni obraz nove kolekcije Alexandra Wanga. 

Ne zaostajata niti Brooklyn in Romeo Beckham. Brooklyn je pri 17 letih že zamenjal kariero - poslovil se je od nogometnega kluba Arsenal in se posvetil manekenstvu. Pri Burberryju pa so navdušeni predvsem nad njegovim občutkom za fotografiranje, ki so ga opazili na njegovem Instagramu, zato so ga postavili še za fotoaparat. Posnel je kampanjo za najnovejšo Burberryjevo dišavo. Njegov mlajši brat Romeo je pri 13 letih moški model, ki je pri Burberryju zaslužil največ. Nepotizem na kvadrat.

Očitno pa se prenašajo tudi kuharski geni. Da noben recept ne pade daleč od kuharskega očeta, dokazuje 13-letna Matilda Ramsay, Tilly, hči Gordona Ramsayja, ki snema svojo kuharsko oddajo in se novih receptov domišlja že od svojega šestega leta.

Generacija všečkov

Generacija Z ali internetna generacija v družbi upošteva splošno sprejeta stališča in vrednote, in sicer brez potrebe, da bi jih obravnavala kritično. Najpomembnejše jim je ugodje in sposobnost komuniciranja s komerkoli hočejo in ko hočejo v mirnem zavetju svoje sobe pred zaslonom pametnega telefona. Po generaciji X in Y, generaciji njihovih starih staršev in staršev, so mladi, rojeni v 21. stoletju, odraščali z novo tehnologijo in brezžično komunikacijo ter jim je samoumevno, da z enim samim klikom dobijo odgovore na vsa vprašanja, ki jih zanimajo. Mi pa se sprašujemo: bodo ti otroci sposobni živeti izven okvirov uspehov najstništva? Kaj jih čaka, ko jih bo najstništvo izstrelilo v odraslost?

Pripravila Manca Pogačar

Preberite še: Mati in hči - razmerje na preizkušnji

Najbolj brano