TO je oprema, ki jo mora imeti vsak pohodnik!

Pohodništvo postaja iz leta v leto vedno bolj priljubljeno. Na žalost pa je s tem povezanih tudi vedno več nesreč, ki so posledica neustrezne opreme. Da bo vaša pot v hribe varna, vedno poskrbite za primerno opremo.

Promocijsko sporočilo, 23. 1. 2023
TO je oprema, ki jo mora imeti vsak pohodnik! - Foto: promocijska fotografija

Kaj vzeti s seboj v hribe, je vprašanje s katerim se spopada mnogo ljudi, ne glede na to, ali gre za začetnike ali že izkušene hribolazce. 

Izbira opreme je namreč odvisna od dolžine pohoda, letnega časa, vremenskih razmer, telesne pripravljenosti in cilja našega pohoda, zato je vedno potreben tehten razmislek o tem, katero opremo potrebuje vsak pohodnik.

Pohodni čevlji

Dobra športna obutev je ključnega pomena za varno pot v hribe. Poskrbite, da so čevlji udobni, dovolj veliki in imajo takšen podplat, ki ima dobro blaženje in oprijem. Prav tako je pomembno, da so pohodni čevlji dovolj trdi, da nudijo oporo in zaščito stopalu.

Pohodni čevlji morajo nuditi maksimalno oporo vašemu gležnju. S tega vidika ločimo nizke in visoke pohodne čevlje. Če se odpravljate v sredogorje ali visokogorje so vsekakor boljša izbira višji modeli, medtem, ko so za krajše izlete na bližnji hrib primerni tudi nižji modeli.

Pri izbiri čevljev bodite pozorni tudi na to, ali so primerni za zimske ali za letne razmere. Zimski pohodni čevlji so običajno trši, da lahko nanje namestite tudi dereze, praviloma pa so tudi vodoodporni.

Pohodna oblačila

Izbira pohodnih oblačil je odvisna predvsem od tega, v katerem letnem času se odpravljate v hribe. Upoštevajte tudi dejstvo, da so vremenske razmere v sredogorju in visokogorju zelo spremenljive.

Priporočamo, vam, da se oblečete v več plasti, saj se boste tako najbolje odzvali na spremembe v temperaturi. Osnovna plast v zimskem času je kakovostno športno perilo, ki dobro odvaja vlago in poskrbi, da ostanete suhi. 

To plast v toplejšem vremenu seveda izpustite. Nad športno perilo oblečete tanjšo majico z dolgimi ali kratkimi rokavi, ki naj bo prav tako iz hitro sušečega materiala. 

Odvisno od vremena, poskrbite še za toplo zgornjo plast, ki naj bo odporna tudi na veter in dež. Zato nikakor ne pozabite na kakovostno vetrovko ali pohodno jakno – če ne drugega, je to obvezen del opreme, ki mora biti v vašem nahrbtniku. Ne pozabite tudi na kapo in rokavice.

Za hojo v hribih lahko oblečete športne hlače, v katerih se počutite udobno. Vsekakor pa vam priporočamo, da za to raje izberete pohodne hlače. Tudi te ločimo na zimske in letne pohodne hlače, vse pa so dovolj široke in primerno tople glede na letni čas.

Pohodne palice

Čeprav pohodnih palic ne uporabljajo vsi pohodniki, pa so izjemno pomembne za varno potepanje po hribih. Služijo nam kot dodatna opora in pomoč pri hoji navzgor ter navzdol, zato ni vseeno, kakšne izberete.

Pohodne palice so običajno izdelane iz aluminija. Nekoliko dražje, vendar veliko lažje pa so pohodne palice iz karbonskih vlaken. Ne glede na to, iz katerega materiala so pohodne palice, jih je mogoče nastavljati po dolžini. 

Na ustrezno dolžino jih lahko nastavite s pomočjo posebne sponke ali pa s pomočjo vrtljivega mehanizma.

Pohodni nahrbtniki

Še en izjemno pomemben element pohodne opreme je pohodni nahrbtnik. Njegova izbira je odvisna predvsem od trajanja pohoda, namena pohoda, terena in letnega časa. 

Ker boste vanj pospravili vse kar potrebujete na pohodu, je pomembno predvsem to, da je za nošenje udoben in dovolj velik: 

- Za krajše razdalje zadostujejo že manjši pohodni nahrbtniki s prostornino 25 litrov in manj.
- Če se odpravljate na daljše enodnevne ali dvodnevne pohode vam priporočamo pohodne nahrbtnike med 25 in 40 litri. 
- Za večdnevne pohode izberite pohodne nahrbtnike, ki so večji od 40 litrov. Če pa se odpravljate v hribe pozimi, naj bodo v tem primeru večji od 70 litrov.

Pohodni nahrbtniki pa se med seboj razlikujejo predvsem v svoji funkcionalnosti. 

Na tem področju še posebej izstopajo pohodni nahrbtniki blagovne znamke Deuter, ki so celo razvili pohodne nahrbtnike posebej zasnovane za ženske, navdušujejo pa tudi z vsemi ostalimi karakteristikami.

Dodatna pohodniška oprema, ki nikoli ni odveč 

Poleg že omenjene opreme bi moral biti v vsakem nahrbtniku tudi komplet prve pomoči, folija, svetilka in telefon s polno baterijo. To je sicer oprema, za katero vsi upamo, da je ne bomo potrebovali, vendar nam v kritičnih situacijah lahko celo reši življenje.

Nikakor ne pozabite, da morate pozimi imeti s seboj tudi dereze in cepin, kadar se odpravljate v visokogorje pa tudi čelado, saj je verjetnost proženja kamna bistveno večja. V hribih pa so zelo uporabna tudi sončna očala Smith, nikoli pa ne smete pozabiti tudi na dovolj hrane in pijače.

Hoja v hribe bo bistveno bolj varna in brezskrbna, če boste imeli na sebi in v nahrbtniku ustrezno opremo. Priskrbite si jo, če je še nimate!

Najbolj brano