Zvesti spremljevalec prehladov: boleč nos

Kdo ni naveličan razbolelega nosu, ki je ob prehladnih obolenjih zaradi pogostega smrkanja čiščenja kaj hitro izpostavljen (pre)pogosti uporabi robčkov?! Prav zaradi pogostejšega čiščenja nosnic z robčkom koža na nosu kar hitro pordeči, robčki pa jo pogosto tudi poškodujejo oziroma močno osušijo, zaradi česar je bolj občutljiva na dotik.

Zvesti spremljevalec prehladov: boleč nos

In zoprno curljanje iz nosu žal še ne konča vseh neprijetnosti.

Težave so tudi z zamašenim nosom, oteženim dihanjem ali ščegetanjem v nosu, ki je pogosto posledica prav čezmerne uporabe robčkov.

Kako torej odpraviti težave z nosom, tako glede čiščenja kot nege?

Poskusite s parnimi zeliščnimi kopelmi srednjega dela obraza, torej predela okrog nosu. S tovrstnimi kopelmi je mogoče očistiti dihalne poti, s čimer se sprosti dihanje, poleg tega se vsaj za nekaj časa tudi ustavi kapljanje iz nosu.

Ne pozabite, ob kopeli dihajte skozi nos, da ga res temeljito očistite, vendarle pa ni treba pretiravati. Če vas nos med kopeljo peče ali čutite oteženo dihanje, dihajte počasneje in po potrebi glavo malce umaknite oziroma dvignite višje, da vas bodo čeprav koristni hlapi blažje dosegli.

Lahko pa se namesto kopeli odločite raje za pripravke v pršilu, ki jih uporabljate za blaženje težav z nosom. Pršilo za nos lahko pomaga pri zdravljenju prehladnih obolenj, pomaga tudi pri izsušeni in občutljivi nosni sluznici. Ključne prednosti takih pršil so dolgotrajno vlaženje, varovanje in obnavljanje naravnega delovanja nosne sluznice, s tem pa omogočajo kar najboljšo zaščito nosu pred vplivi okolja. Pršila za nos lahko načeloma uporabljajo otroci in odrasli, bodite pozorni le na izbiro ustreznega pripravka, po potrebi pa se posvetujte s strokovnjakom v lekarni ali specializirani trgovini.

Tudi pripravki z oljem za nos so koristni za nego nosne sluznice.
Takšna olja, ki se uporabljajo v kapljicah, blažijo dražeč nos, saj pomagajo obnavljati nosno sluznico, in sicer tako, da ta ostaja vlažna in prožna.

N.P.,
fotografija arhiv Imaxtree

Najbolj brano