Življenje v kopeli

Kopel je veliko več kot umivanje. Zjutraj nam da polet za nov dan, zvečer prežene napetost in utrujenost. Postane lahko nepogrešljivi lepotni obred, s katerim ublažimo drobne težave.

Življenje v kopeli

Lebdenje v vodi je naša prva življenjska izkušnja, zato nam je potopitev v toplo kopel prijetna in sproščujoča. Naša najbolj vroča želja, ko se v mrzlih večerih vračamo proti domu, pripomore k boljšemu počutju telesa in duha ter pozdravi celo kakšno težavo. Danes, ko je kopalnica eden najpomembnejših prostorov, sta kopanje in z njim higiena dobila drugačno vlogo. Umivanje je postalo užitek.

Včasih ni bilo filma, v katerem ne bi glavna igralka, pokrita z oblakom pene, v kadi počela tega ali onega. Telefonirala in pila šampanjec, na primer. In pihala v peno, da so beli kosmiči leteli po zraku. To se je zdelo zelo imenitno. Takrat je bilo kopanje igrivo in prikazovali so ga v bolj boudoirskem stilu. Že kar nekaj časa, morda ima prste vmes tudi pohod minimalizma, pa je kad namenjena predvsem sproščanju. In ozaveščeni vedo, kako. Na gladini namesto čipk in volančkov plavajo listi vrtnic ali cvetovi sivke, voda brbota in nam masira telo, po prostoru se vije vonj eteričnih olj, v ozadju se sliši nežna sproščujoča glasba, po stenah plapolajo odsevi prižganih svečk. Popolno ugodje.

Osnovo v svetu kopeli predstavljajo kadi, od navadnih do masažnih, s šobami, ponavadi usmerjenimi na refleksne dele telesa. S pravilnim uravnavanjem šob in dodajanjem aktivnih učinkovin v kopel lahko dosežemo izredno dobre rezultate razstrupljanja, odpravljanja stresa in učvrščevanja delov telesa. Kopanje v kadi, podobno, kot ga poznamo danes, pa naj bi se začelo na grškem otoku Kreta. Arheologi so namreč prav tam našli prvo keramično kopalno kad na podstavku za eno osebo. V Rimskem imperiju, približno petsto let pred našim štetjem, so se navduševali nad javnimi kopališči in prav tamkajšnji prebivalci so bili predhodniki osebne higiene, kakršno poznamo danes.

Slana kopel

Uporaba kopalnih soli sega globoko v zgodovino, številni zdravniki so v preteklosti poudarjali njihove zdravilne učinke na naše telo. Primerne so predvsem pri težavah s kožo, pospešujejo prekrvitev, krepijo in pomagajo proti utrujenosti. Za kopel potrebujete od 250 do 500 gramov morske soli, ki naj se najprej raztopi v vodi. Kopalne soli Kneipp, na primer, pa temeljijo na kristalih soli, ki so jih po posebnih postopkih pridobili iz termalne vode in so prepojeni z visoko koncentriranimi eteričnimi olji.

Pred in po

Rokavice iz žime, mehke krtače, naravne spužve, pilingi in geli so nepogrešljivi pripomočki za prhanje pred terapevtsko kopeljo, saj v kožo, osvobojeno odmrlih celic, veliko lažje in učinkoviteje prodrejo zdravilne in koristne snovi, ki jih dodamo v kad. »Po kopanju se nežno zmasirajte in sperite s tekočo vodo. Kožo obrišite oziroma popivnajte z brisačo. Nikar je ne drgnite, saj lahko s površine odstranite maščobe in tudi normalne kožne bakterije, ki živijo v sožitju z našo kožo. Tako se lahko ustvarijo pogoji za razmnoževanje potencialno patogenih bakterij, ki lahko privedejo do resnih vnetij, « svetuje dr. dermatovenerologije Metka Adamič. Kopanju naj vedno sledi hranilna in vlažilna nega telesa. Kreme, fluidi, geli in olja naj bodo nepogrešljivi zaključek vsake kopeli.

Zmagovalna poteza: Izdelek za po kopanju nanesite z rahlimi masažnimi gibi. Ne pozabite, da je treba olja vedno najprej ogreti med dlanema; da koža ne bo mastna, jih nanesite na mokro. Roke masiramo krožno ali spiralno, vedno pa v smeri srca. Noge začnemo z majhnimi krožnimi gibi masirati na koncu stopal in končamo pri dimljah. Trebuh krožno masiramo v smeri urinega kazalca. Takoj po kopanju parfumov ne nanašajte neposredno na kožo, saj je zaradi razširjenih por takrat občutljivejša.

Pret-a-baigner

Za vse, ki se tudi v kadi ne morete odpovedati glamurju! Da bo vaša koža mehka in dišeča, se potopite v svilnate kopeli veličastnih vonjev, ki so očarali tudi največje dive sveta. Razvajaj­te se na primer v razkošju kristalne kopalne soli Envy by Gucci ali kakšne druge parfumske kopeli velikih imen modne industrije. Uporabljajte izdelke za kopanje iz iste linije, kot je vaša dišava, da se izognete neprijetnemu mešanju vonjev. Privoščite si ekstravaganco Kleopatre: njena najljubša sprostitvena kopel vsebuje mleko, med, sol in eterična olja, koža pa je po njej mehka in svilnata, saj je obogatena z naravnimi hranljivimi snovmi.

Lepotice s filmskih platen prisegajo tudi na kopel z rožnim oljem in s cvetovi vrtnic, ki menda pomlajuje, deluje proti depresiji, pomirja, lajša menstrualne težave in povečuje miselne sposobnosti. Na koncu naj sledi obred iz zlatih let Hollywooda: svilnati puder! Z odišavljenim pudrom za telo bo vaša koža mehka in nežna. Puder sicer ni nujen dodatek k negi, vendar se je po dolgih letih ponovno vrnil v naše kopalnice in na toaletne mizice. Njegov dišeči prah in puhasta blazinica za nanašanje vedno znova očarata. Ostanite zveste tradiciji in se pred spanjem ovijte v puder Chanel N° 5. Hja, Marilyn kapljico, vi ščepec.

Made in Japan

Na Japonskem se, preden ležejo v kad, najprej dobro in temeljito oprhajo. In če malo pomislimo, je njihovo početje nadvse higienično ter vredno posnemanja. Njihova specialiteta pa je tudi japonska antična kopel, po kateri koža naravnost zasije. V kad s toplo vodo vlijte dva litra sakéja, japonskega riževega vina. V kopeli se sproščajte približno pol ure. Na koncu naj sledi hitra mlačna prha.

Glasbena spremljava

Da bi bila kopel še bolj prijetna in sprostitev popolna, jo pospremite z nežnimi notami. Glasba poveča učinek sproščanja, saj spodbuja pozitivne misli ter dobro vpliva na srce in čustva. Glasbena terapija svetuje za sprostitev poslušanje zvrsti new age in nežne glasbe. Med klasiki najbolj pomirjajo Vivaldijeva Pomlad, Mozartova simfonija Jupiter, Beethovnov Sedmi kvartet za kitaro v F-duru in Rodrigov Concierto de Aranjuez za kitaro in orkester. Svetujemo sprostitveno kopel Nivea.

Kopel v vonju sveč

Ugasnite luči, prižgite sveče, globoko vdihnite . . vse dokler se negativne misli ne utopijo v kadi. Za odganjanje stresa in zbujanje pozitivne energije se prepustite mirnemu vonju vaniljeve lesketajoče se kopeli (L’Occitane) in svetlobe svečk.

Kopel in suha koža

»Če imate suho kožo, se ne namakajte več kot od 10 do 15 minut na teden. Pri tem uporabljajte nadomestke mila ali oljne kopeli (zlasti tiste, ki so na voljo v lekarnah: Trixera, Avene, Linola Fett, Eucerin . . ). Z dodajanjem oljnih kopeli koži povrnemo vlago, saj pomagamo ustvariti primerno lipidno zaščitno plast, ki pomaga zadrževati vodo v njeni vrhnji plasti, « svetuje dr. Metka Adamič.

Mineralna kopel

Mineralne in termalne vode so uporabljali že v predzgodovinski dobi, Rimljani pa so odlično poznali in cenili predvsem termalne kopeli. Topla voda iz termalnih vrelcev ima čudežno moč, od nekdaj je veljalo, da celo pomlajuje. Ker vsebuje izjemno veliko mineralov, izboljšuje kroženje krvi, pomirja, ugodno vpliva na utrujene mišice in sprošča celotno telo, obenem pa prebuja organizem in bistri misli. Zaradi izjemnih učinkov na dobro počutje in telo je mineralna kopel ena najbolj priljubljenih terapij v termalnih centrih. Veliko krajev po Sloveniji slovi po izjemno kakovostni termalni vodi, ki ugodno vpliva na marsikatero težavo.

Črna termalna voda

V Moravskih toplicah si lahko privoščite kopel v edinstveni ‘črni’ termalni vodi, ki izvira v globini od 1175 do 1467 metrov. Voda ima ob izviru kar 72 °C, kar je njena posebnost, saj so hidrokarbonatne vode ponavadi hladne. Na podlagi tega je bila ta čarobna tekočina iz globin nekdanjega panonskega morja že leta 1964 razglašena za naravno zdravilno sredstvo. ‘Črna’ termalna voda, kot jo imenujejo, pa nima samo terapevtskih, ampak tudi druge pozitivne učinke na telo, saj poživlja in osvežuje, izboljšuje in pospešuje prekrvitev, zmanjšuje živčno vzburjenost ter pomirja.

Parafinska kopel

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so v okolici Lendave namesto težko pričakovane nafte odkrili vročo vodo. Čez čas so domačini ugotovili, da kopanje v tej vodi lajša revmatična obolenja, stanja po poškodbah in operacijah gibalnega sistema, obolenja perifernega živčevja in opekline ter blagodejno vpliva na kožo. Rezultati analize so pokazali, da ta voda sodi med fosilne naftne vode, ob izviru ima temperaturo 62 °C in vsebuje veliko parafina, zaradi česar je večinoma zelene barve. Kopelim ponavadi dodajo zelišča, s parafinskimi oblogami pa obložijo obolela mesta.

Živa M. Brecelj

Fotografije Eduardo Sicot

Najbolj brano