Zaščitna skodelica

Prav nič ni narobe, če ste zadovoljna uporabnica vložkov in tamponov. Jaz, recimo, nisem. Prav tako nisem nobena huda alternativka, ko govorimo o zdravju, ampak menstrualne skodelice sem se kot zaščite drugačne vrste izjemno razveselila.

Zaščitna skodelica - Foto: shutterstock.com

Menstrualna ali lunina skodelica je nekaj centimetrov velika, mehka silikonska posodi­ca, ki si jo med menstruacijo vstavite v nož­ni­co. Narejena je iz medicinsko preverje­nega silikona, ki deluje hipoalergeno.

Ne vpija krvi, kot to delajo tamponi ali vložki, in ni odišavljena, zato ne moti naravnega vaginalnega okolja in ne povzroča sindroma toksičnega šoka, to je bakterijske infekcije, ki lahko prodre v organizem. Ne moti naravnih vlažilnih sposobnosti nožnice, zato je niti ne izsuši niti ne ustvari občutka vlažnosti, kar je pomembno, saj ne spodbuja glivičnih obolenj, ekcemov ali vnetij mehurja.

Prednosti zaščitne skodelice

Če vas ne skrbi zdravje in dejstvo, da za izdelavo vložkov ali tamponov uporabljajo belila in druge kemikalije, ki med menstruacijo prihajajo v stik z najbolj občutljivimi deli telesa, vas morda skrbi denar. Skodelica stane približno 30 evrov in je po uporabi ne zavržete, ampak le očistite in shranite do naslednjič. Njena življenjska doba je od pet do 10 let.

Lahko si izračunate, koliko boste v tem času porabile za druge vrste zaščite. Če k temu prištejete še skrb za okolje, ki ga boste razbremenile mesečnih odpadkov, se lahko okličete za ekonomično in do okolja prijazno žensko! In, seveda, skodelice niso preizkušali na živalih!

Uporaba in vzdrževanje

Vse menstrualne skodelice so na voljo v dveh velikostih. Manjša velikost je za ženske in dekleta, ki so mlajše od 30 let ali še niso rodile, večja pa za ženske, ki imajo za seboj vaginalni porod ali so stare več kot 30 let. Ko izbirate skodelico zase, je resnično treba upoštevati mejo 30 let, saj se takrat (tudi brez poroda) vaginalne mišice in mišice vaginalnega dna zrahljajo, kar lahko z ustrezno vadbo sicer upočasnimo, ne pa tudi ustavimo.

Na prvi pogled je tale čašica kljub pičlim petim centimetrom v dolžino ogromna. Ker le nekoliko manj meri v širino, se mi je nehote utrnila misel, da tega ne bom nikoli spravila vase. Že zaradi raziskovalne predanosti članku sem poskusila. Osnovni higienski pristop je popolnoma preprost, torej zahteva čiste roke. V drugem koraku sem skodelico zmočila z vodo. V tretjem sploščila in prepognila na pol. V četrtem sedla na rob kadi in v obupnem poskusu, da se stvar ne bi razcvetela v roki, z roko zarila v smer nožnice . .

Verjetno sta krivi trema in neizkušenost, da sem imela občutek, kot da mi je po 20 letih nekaj spet vzelo nedolžnost in potem z veliko brzino 'flopnilo' v zrak. Preplavil me je bes, ko sem prozorni silikonski zvonček po kolenih iskala po tleh kopalnice, v naslednjem hipu pa trma – uspelo mi bo.

Saj mi je, v petem poskusu! Ali sem našla pravi položaj, se bo še izkazalo, lahko pa zagotovim, da je sploh nisem čutila in da se krstne uporabe prav veselim. Z odstranjevanjem nisem imela nobenih težav, čeprav mislim, da je polna skodelica čisto nekaj drugega kot prazna, in rahlo me skrbi tudi dejstvo, da imam zelo boleče menstruacije, tako da me boli že dotik vode, kaj šele, da bi si lahko kaj vstavila v telo . .

Če se boste odločili za menstrualno skodelico, je higienično vzdrževanje zelo pomembno. Med menstruacijo jo praznite na nekaj ur, odvisno od tega, kako šibko ali močno krvavitev imate. Lahko jo obdržite tudi čez noč, vendar ne več kot 12 ur. Ob vsakem praznjenju jo najprej splahnite pod mrzlo vodo, da se skodelica ne navzame neprijetnega vonja, šele potem jo umijte z vročo vodo in znova vstavite.

Ko se vaš ciklus konča, jo v vročo vodo potopite za nekaj minut. Priporočljiva sterilizacija je od dve do tri minute, nikakor pa ne dlje kot pet minut. Ne umivajte jo z močnim ali odišavljenim milom! Potem jo dobro osušite in do naslednjega meseca shranite v priloženi bombažni vrečki.

Pomanjkljivosti

Resnična in skoraj edina pomanjkljivost je, da za uporabo skodelice potrebujete vodo, s katero jo očistite. Lahko si pomagate s plastenko, vendar na dolgih ali eksotičnih potovanjih tudi to lahko postane prenaporno. Lunine skodelice odsvetujejo prvih šest tednov po porodu, saj zaradi poporodnih krvavitev lahko nastane vnetje. Z vsemi drugimi pomisleki glede praktičnosti, preprostosti in zaupanja v popolno zaščito boste morale opraviti same ob redni uporabi. Primerna je za vse ženske, ki imajo menstruacijo, tudi če še niso imele spolnih odnosov, za športnice, za šibke in močne menstruacije, za tiste, ki imajo vstavljen maternični vložek, za vse, ki trpijo zaradi alergij in težko prenašajo vložke in tampone . . Je popolnoma čista zaščita, ki lahko spremeni vaš pogled na menstruacijo, če si boste dale priložnost in se prepustile intimnemu izzivu.

Pipravila Katja Golob

ELLE september 2008

Najbolj brano