Zakaj ne telovadite?

Pogosto je edina ovira, ki nas loči od bolj zdravega in lepšega telesa, v naši glavi. Elle razkriva najpogostejše psihične zavore in svetuje, kako jih premagati.

Zakaj ne telovadite? - Foto: Tomo Brejc

Prav bi bilo, da bi se redno gibali, saj se dobro zavedamo koristi, ki nam jih vadba prinaša – od utrjevanja mišičnega tonusa do boljšega duševnega počutja. Torej bi morala biti telovadba nekaj, kar bi si vsi želeli početi, mar ne?

Pa ni tako. Vsi, ki ste se in se še izogibate gibanju, imate za to zagotovo dobro opravičilo ...

1. Sovražim telovadbo

Gre za vas, če ...

... vas že misel na telovadnico oblije s potom. Gre za nekaj dolgočasnega, neprijetnega, bolečega, česar se bojite in vas nikakor ne mika početi.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Strah ne sme biti izgovor. Strah vas je na primer skoka z mostu z elastično vrvjo ali soočenje z razjarjenim medvedom, pol ure telovadbe na dan pa vam res ne more pognati strahu v kosti. Če si želite zdravega in lepega telesa, morate zbrati voljo in zanj garati, to pa seveda s seboj prinese korenite spremembe načina življenja. A čeprav se nekateri bojijo velikih sprememb, te spremembe ne bodo nikoli obžalovali. Nejevolja traja kratek čas, koristi takšne spremembe pa so večne.

Kako ukrepati?

Poiščite si partnerja za telovadbo ali osebnega vaditelja. Če nekdo z vami sodeluje pri vadbi, vas spodbuja in usmerja, ne morete po desetih minutah obesiti superg na klin.

Vključite se v skupino. Dali vam bodo navodila in občutek, kako trdo morate delati. Poskusite z osebnim vaditeljem ali skupinsko vadbo.

Sprejmite dejstvo, da motivacija ni nekaj, kar se zgodi, temveč nekaj, za kar se morate potruditi sami. Če boste v nedogled odlašali, se ne boste nikoli premaknili. Osebna vaditeljica zvezdnic in zvezdnikov Tracy Andreson pravi, da je nujno premakniti tudi svoje mišljenje.

Postavite si cilje. Naj bo cilj več kot le vadba. Kaj menite o teku šestkrat na teden po pet kilometrov? Napredovanje vas bo motiviralo, dokler ne boste petih kilometrov raztegnili na deset.

2. Nimam časa

Gre za vas, če ...

... ste prepričani, da že tako ali tako ves dan preveč garate in da bi bila dodatna ura, namenjena telesni vadbi, nepravična, saj res nimate časa ...

Kaj pravijo strokovnjaki?

Kadar ljudje tarnajo, da nimajo časa za vadbo, naj se vprašajo, ali ji ne bi mogli nameniti tistega časa, ki ga porabijo za ogled priljubljene televizijske oddaje.

Kako ukrepati?

Naše telo je oblikovano za gibanje, pa čeprav gre le za sprehod vsako uro do avtomata s hladno vodo ter izbiro stopnic namesto dvigala in kolesa namesto avtobusa, s čimer lahko tudi varčujete s časom. Izbirajte gibanje, medtem ko počnete vsakdanje obveznosti.

Če se želite povsem posvetiti vadbi, pa si morate zanjo vzeti čas. Priprava na vadbo doma pred DVD-predvajalnikom ali prek spleta vam bo vzela le deset sekund, tako da tudi v tem primeru ne bo zamudna. Večina vadb na DVD-ju temelji na kratki rutinski vadbi, ki jo zlahka vpletete v dnevni red.

3. Ne opazim sprememb

Gre za vas, če ...

Telovadite, vendar ne opazite rezultatov.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Če vadba ni trda, če se vsaj malo ne mučite in trudite, verjetno ne delate prav in dovolj. Bližnjice do popolnega telesa ni. Morate si vzeti čas in gotovo se bo obrestovalo.

Kako ukrepati?

Vadba naj bo dovolj zahtevna in polagoma jo ves čas pospešujte. Ko boste lahko tekli in se vmes pogovarjali s prijateljico, ko se vam bodo naenkrat zdele uteži lažje, kot pred tednom dni, je čas za napredovanje. Ne pozabite, da na rezultate poleg vadbe vplivajo še dieta, stres, spalne navade in drugi dejavniki. Da boste imeli večji pregled nad njimi, si merite obseg pasu, srčni utrip in telesno težo ter vse zapisujte.

4. Zmanjka mi motivacije

Gre za vas, če ...

Resnično si želite postati telesno dejavni, vendar vas že po nekaj tednih navdušenje mine, češ, kaj mi je tega treba.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Če zamudite trening ali se med strogo dieto pregrešite, ne imejte slabe vesti in ne vrzite puške v koruzo. Zavedajte se, da ste prišli že zelo daleč, da ste videti veliko bolje kot pred tremi meseci, po letu dni pa bo vaš trud še bolj poplačan. Naj vas spodrsljaj ali dva ne odvrnete od cilja.

Kako ukrepati?

Ujemite ritem. Ko se lotimo nečesa novega, smo na začetku pogosto pretirano navdušeni, ta navdušenost pa potem hitro popusti. Na začetku si postavite manjše cilje, načrtujte jih vnaprej, zapisujte si jih v dnevnik, nanje se dobro pripravite. Poleg tega se ne primerjajte z drugimi, saj to nikoli ni realno in pogosto vodi v razočaranje. Telovadba naj vas navdušuje, saj počnete nekaj dobrega in koristnega za svoje telo, in kmalu boste lahko tudi občudovali prve rezultate. Spremembe telesa se začnejo kazati šele po približno mesecu dni, dva meseca sta potrebna, da to opazijo prijatelji in tri mesece, da vašo preobrazbo opazi ves svet.

Tekst: Živa M. Brecelj

Najbolj brano