Zakaj meditirati?

Beseda meditacija pomeni premišljevati ali pa osredotočeno razmišljati o nečem (v latinščini medius pomeni sredina). Smisel je torej prav v tem, da človek najde svojo sredino, o njej razmisli in se sprosti.

Zakaj meditirati? - Foto: Fotografija: www.buddhismus.at, Fotografija Shutterstock

Čeprav je v zadnjem času meditacija izjemno priljubljena, to še ne pomeni, da je izum modernega časa, saj so najstarejši indijski zapisi o meditaciji stari kar pet tisoč let.

Tako v Indiji kot na Japonskem so razvili različne tehnike meditacije, kot je na primer zen, ki se je pri nas pojavil nekako v 20. stoletju in postal zelo priljubljen. Ampak najbolj preprosto umetnost, da se človek umakne vase, poznajo že od nekdaj in se imenuje molitev.

Meditacija sprošča in pomirja.

To so znanstveno dokazali z metodo elektro encefalogram. Ta je podobna tisti metodi, pri kateri z elektrodami ugotavljajo, kaj se dogaja v človeškem telesu med spanjem. Tako kot redno dremanje tudi meditacija pripomore k izboljšanju delovanja telesnih funkcij, kot sta bitje srca in krvni tlak, pomaga pa tudi pri motnjah spanja in kroničnih bolečinah.

Meditacija je predvsem metoda, kako se otresti notranjega nemira in svoje misli usmeriti v pozitivne smeri. In to lahko stori vsakdo, tudi če ni budist …

Med meditacijo je najbolje sedeti povsem pri miru. Vendar pa je poleg te osnovne in najbolj razširjene pasivne meditacije še veliko drugih tehnik in aktivnih metod, s katerimi lahko svoje telo umirimo in ga pripeljemo v stanje miru.

Najbolj znana in priljubljena oblika je meditacija s koncentracijo. Pri taki meditaciji gre za to, da človek misli osredotoči na neki objekt, na dihanje, imaginarno sliko, molitev, neko točko v sobi, na mandalo ali pa mantro.

Mandala je vzorec oblik in barv ter spominja na kalejdoskop, ki nastane zaradi našega osredotočanja na različne stvari. Je simbol, ki nastane, ko je um umirjen, ko so misli tihe in je duh svoboden.

Vsaka mandala oddaja pozitivno energijo, ki polni prostor z ugodnimi, pomirjujočimi vibracijami, dviguje energijsko raven in vnaša harmonijo, radost, mir in ljubezen. Mandala je tudi naraven feng šui, saj oddaja močno svetlobo, zato je priporočljivo, da jo obesimo na steno v stanovanju in pisarni. Ni nujno, da jo kupimo. Lahko jo narišemo sami, saj jo najdemo povsod okrog nas.

Kje meditirati?

Človek lahko meditira vsepovsod. Najlažje se boste sprostili, če boste ukradli nekaj časa samo zase in poiskali miren prostor, v katerem vas ne bo nihče motil.

'Kjer sta mir in meditacija, ni niti skrbi niti dvomov.'

Francesco Assisi

'Išči resnico v meditaciji, ne v knjigah.'

Perzijski pregovor

Vir: preobrazba.aktivna.si

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri