Vzemite si odmor proti staranju!

Ali v službi pogosto preskočite kosilo? Potem ste ...

Vzemite si odmor proti staranju!

... morda res kaj bolje zapisani pri šefu, na vašem obrazu pa se kažejo že tudi 'zapiski' staranja. Pa poglejmo, ali to drži. Vzemite flomaster in si podčrtajte, katera od naslednjih trditev velja za vas: ste uporabnica nege proti staranju kože; oseba, ki se želi kar najbolj zdravo prehranjevati; tista, ki se izogiba soncu; oboževalka zaščitnega faktorja 30; navdušena odstranjevalka ličil pred spanjem. Več trditev ste podčrtali, bolje za vas.

Toda ... obstaja tudi dejavnik staranja, ki ga verjetno sploh ne prepoznate kot sovražnika: vaš odmor za kosilo oziroma dejstvo, da ga večinoma preskočite. In na žalost pri tem niste edini. Ocenjujejo, da 75 odstotkov tistih, ki delajo od devetih do petih, to dragoceno uro, namenjeno kosilu, preskoči. A če upoštevamo dejstvo, da bomo preživeli 40 let dela po 40 ur na teden, je verjetno veliko več kot vredno vzeti si ta kratek odmor za sprehod zunaj – vsaj v imenu svojega obraza, še bolj pa v imenu zdravja.

Odmor se vam seveda ne zdi ravno dobrodošel, ko vam za ovratnik diha na primer rok oddaje, a če ga boste ponovno ignorirali, je to za vaš ​​videz in zdravje lahko tako škodljivo kot ignoriranje zaščitnega faktorja ali odstranjevalca ličil tik pred spanjem. Čas je, da si izborite malico nazaj!

Sedite!

Sedite udobno? Mogoče že, skoraj zagotovo pa sedite tudi sključeno. Je vaš komolec na mizi, obraz pa zgrbančen 'počiva' na roki? Tako verjetno sedite osem ur pet dni v tednu ... Morda se vam res zdi udobno, a obenem povzroča vlečenje oziroma raztezanje kože na obrazu, ki bo sčasoma prispevalo k njenemu popuščanju okoli čeljustne linije, in nekega dne boste v ogledalu zagledali podbradek.

Delo na prenosnem računalniku ali zaslonu, ki zahteva vaš pogled navzdol, skrajšuje tudi vratne mišice, kar povečuje gravitacijsko privlačnost vaše čeljusti. Kaj lahko takoj storite? Znižajte stol, tako da bo vaš podlaket v celoti počival na mizi. Sedeli boste bolj vzravnano in zmanjšali možnost naslanjanja na roko.

Zdaj pa poglejte okoli svoje mize. Najprej – računalnik. Ta prikriti uničevalec mladosti je v vaši bližini pod krinko pisarniške opreme. Medtem ko preverjate elektronsko pošto, vas obstreljuje s prostimi radikali, molekulami, ki naj bi pospeševale proces staranja.

Ne morete se jim izogniti, toda če jih je preveč, se starate pospešeno, vaš računalniški zaslon pa jih le kopiči. Te učinke lahko zmanjšate tako, da si omislite lončnico na svoji mizi, ki bo prek svojih listov absorbirala toksine, in tako bo manj prostim radikalom uspelo dospeti v vaše celice.

Tudi tipkovnica potrebuje nekaj pozornosti. Ves dan in vsak dan tipkate po njej, očistite pa jo (najverjetneje) redko. Pomislite na bakterije, ki jih z nje prenesete na svojo kožo vsakič, ko se dotaknete obraza – kar naj bi po neki študiji počeli povprečno 3,6-krat na uro. Ta umazanija lahko privede celo do vnetja, kar pospešuje lise. Čistite tipkovnico vsak teden in imejte na dosegu roke tudi stekleničko razkužila.

Vdihnite svež zrak!

Učinek suhega zraka v pisarni na vašo kožo je tak, kot bi doživeli pet čezatlantskih letov na teden, če ne greste vmes vsaj malo ven, na svež zrak. Suha koža se stara veliko hitreje kot dobro navlažena, saj je manj nahranjena in tako bolj nagnjena k draženju in h gubam. Ampak poznamo 'protistrupe'!

Imejte tri vrste vode ob tipkovnici: organsko cvetno vodico damaščanske vrtnice s pršilko Melvita, ki bo vašo kožo intenzivno odžejala, ne da bi razpacala vaš make-up, dvolitrsko steklenico z vodo, ki jo boste pili ves delovni dan, in skledo z vodo. Ja, res, to zadnje se sliši čudno, vendar bo pomagalo vlažiti zrak prav tako učinkovito kot drag vlažilnik, le brez hrupa.

V kot vitamini in vitalnost

Da greste za nekaj časa iz pisarne, ven, na prosto, je bistvenega pomena za vitamin D, ki konkretno pomaga zmanjševati gube. Kolagen in elastin sta naravni polnili kože, vendar se njuna količina s staranjem manjša, vitamin D pa na srečo spodbuja tvorbo obeh. Poleg tega pa dvigne še vaše razpoloženje! Le 30 minut na dan potrebujejo vaš obraz in podlakti na soncu in njegova raven v telesu bo povsem zadovoljiva.

Si, kar ješ

Zdaj pa je čas za vaše kosilo. Kolegico prosite, da vam prinese sendvič v pisarno, potem pa ga dobesedno pogoltnete, medtem ko tipkate? In popoldne boste nato potrebovali še nekaj sladkega, saj vam bo zaradi osiromašenega hitrega obroka 'padel cuker '. To ni potencialno škodljivo le za vašo konfekcijsko številko, 'hitra hrana' obremeni prebavo, počutite se lene in brez energije, hranila pa ne dospejo do vaše kože.

To pomeni, da ta ne dobi antioksidantov, ki bi ji pomagali v boju proti prostim radikalom, niti vitaminov. Zdaj pa razmislite, kaj jeste: sendviči, testenine in pripravljene solate sodijo med mrtva živila, saj jih telo težko razgradi, koristnih hranil iz njih pa ne dobi. In česa je lačen vaš obraz? Z vitamini, beljakovinami in maščobnimi kislinami bogatega obroka, in nikakor ne težkih napadov ogljikovih hidratov in sladkorja.

V popolnem svetu bi si morali sami narediti sendvič, in sicer iz polnozrnatega kruha in z antioksidanti bogatega kupčka zelenjave. Ker vam v resničnem življenju časa verjetno primanjkuje, pa si kot nadomestek lahko v Ljubljani na primer omislite vsak dan svež sendvič Eko tofu, ki ga dobite v bistroju bazilika Shop & Cafe in vsebuje beljakovine, kalcij, vitamin B in selen (bistven antioksidant).

Najboljša solata je temno zelena in bogata z beljakovinami. Če si jo boste pripravili doma, jo namesto s piščancem ali puranom poskusite obogatiti s kunčjim mesom. Raven inzulina bo ohranila na nizki ravni (inzulin je znan pospeševalec staranja) in ustavila hrepenenje po sladkorju. Za malico grizljajte korenje in indijske oreščke, da dobite mešanico vitamina E, antioksidantov in 'dobrih' maščob za samoobnavljanje kože. Borovnice pa na primer vsebujejo ogromno vitamina C – za proizvodnjo kolagena.

Pazite na obrazne mišice

Tudi mišice na vašem obrazu potrebujejo odmor! Vas je vznemirila e-pošta ali pa vas moti bleščanje zaslona, da se tako mrščite? To je vsekakor strup za vaše obrazne mišice. Buljenje v zaslon vleče in zateguje občutljivo kožo na predelu okrog oči, kar zarisuje globoke linije mrščenja in posledično gube. Prilagodite pisavo in svetlost ter si vzemite minuto za počitek oči: poglejte daleč stran od zaslona, zapeljite pogled v točko na drugi strani pisarne.

Ko si vzamete odmor za kosilo, ne vzemite s seboj svojega pametnega telefona. Buljenje v mini zaslon naj bi povzročalo specifične gube na obrazu.

Res je, v pisarni bodo vedno 'sovražniki', ki bi nas radi postarali in ki jih ne moremo imeti povsem pod nadzorom, a že zelo veliko boste storili, če si vzamete odmor in greste na kratek sprehod. In še več, če boste na klopci v parku pojedli doma narejeno malico.

Vitamini in minerali za mladost

Vitamin A: Pomaga obnavljati kožne celice. Najdete ga: jetra, sir in mastne ribe.

Vitamin B: Pomaga krvnemu obtoku in izboljša absorpcijo kisika. Najdete ga: jajca, oreščki, rjavi riž, paradižnik, brokoli in korenje.

Vitamin C: Spodbuja tvorbo kolagena. Najdete ga: brokoli, cvetača, jagode in krompir.

Vitamin E: Pomaga v boju proti prostim radikalom. Najdete ga: olive, sončnična semena, arašidi in mandlji.

Antioksidanti: Zmanjšujejo vpliv prostih radikalov. Najdete jih: borovnice, čebula, acai in goji jagode.

Cink: Pomaga pri obnavljanju celic in proizvodnji proteinov. Najdete ga: rdeče in belo meso, cela zrna, školjke, mleko.

Beljakovine: Spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina ter zdravje kožo in las. Najdete jih: puranje in piščančje prsi (po možnosti s kmetije), skuta, tofu.

Tekoče orožje proti staranju

Kokosova voda

Koh Coconut, 100 % kokosova voda, je bogat vir kalija, antioksidantov in elektrolitov, ki uravnava metabolizem, razstruplja organizem in izboljšuje koncentracijo. Rečejo ji tudi tekočina življenja. (bca.si/koh-coconut-100-kokosova-voda.html)

Ginseng čaj

Zeleni čaj Ginseng Limona dobite v ljubljanski čajnici Cha na Starem trgu 3. Ginseng slovi kot koren dolgoživosti in ena izmed najbolj čudežnih zakladnic učinkovin. Uravnava presnovo, razstruplja telo, spodbuja obrambni mehanizem in krepi splošno odpornost.

Korenčkov sok

Fructal Natura korenček je 100 % sok brez dodanega sladkorja, poln vitaminov in antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje in zavirajo nastanek bolezni. Nazdravite energiji in dobremu počutju!

Klorofil

Tekoči klorofil Now je vodotopen izvleček, ki sodeluje pri stimulaciji krvnega obtoka in oskrbuje s kisikom. Moč vitaminov in mineralov krepi imunski sistem in skrbi za čiščenje organizma. (lekarnar.com)

Prevedla in priredila: Katja Vidrajz

Najbolj brano