Varno na sonce!

Izpostavljanje soncu je eden izmed dejavnikov, ki poveča verjetnost tveganja za obolenje za kožnim rakom. Posledice izpostavljanja soncu se v koži seštevajo iz leta v leto. Medtem ko zagorelost izgine, se lahko kožni rak pojavi čez leta. Oblike so različne, na primer lisa različnih barv, pega, ranica, zatrdlina in podobno. Zato ne smemo prezreti nikakršne na novo zrasle tvorbe oziroma spremembe znamenja na koži. Še posebej bodimo pozorni na vsako spremembo velikosti, barve, oblike ali debeline peg ali prirojenih znamenj in preostalih tvorb. Tudi če uporabljamo zaščitne pripomočke, to še ne pomeni, da se lahko odpovemo osnovnim previd­nostnim ukrepom

Varno na sonce!

I. Varno sončenje s SVETLO POLTJO

Nikoli ne boste porjaveli kot zapeljivke iz Saint-Tropeza … Pa kaj! Tudi svetla polt z ljubko rdečico na ličkih ima svoj čar. Da bi porjaveli kljub občutljivemu tipu kože in da je pri tem ne bi ogrozili, je potrebno le malce več previdnosti, ki pa seveda ne izključuje užitka.

Pripravite melanin

Trideset do 15 dni prej, preden se odpravite na počitnice, pripravite svojo kožo za sonce z gelom, bogatim s karotenom in antioksidanti. S tem pridobite dve stvari: boljšo podlago (torej manj možnosti, da bi vas sonce opeklo) in bolj intenzivno barvo kože (melanociti učinkoviteje sintetizirajo melanin). Temu lahko dodate dopolnjujoče izdelke, recimo Oenobiol v novi liniji Solaire Intensif Hydratant, 21, 90 €, z dodatkom selena, oligoelementa, ki ima vlogo antioksidanta. Če vse skupaj združite z zaščitnim aktivacijskim mlekom (vsebuje kompleks za aktiviranje zagorelosti – vsebuje ga že večina zaščitnih krem), hkrati povečate tako obarvanost kot tudi notranjo zaščito.

Navadite se na serum, ki prepreči sončni šok

Trend poletja je: pred uporabo kreme uporabite serum, ki omogoča samoobnovitev poškodovanih celic. Predvsem je primeren za svetlo polt. Serum omogoča, da hitreje začnete uporabljati nižji faktor zaščite. Svetujemo, da ga uporabite zvečer, pustite čas prostim radikalom in dejavnikom, ki preprečujejo vnetja, da prodrejo globoko pod povrhnjico. Tako je naslednji dan zagotovljena popolna zaščita vseh plasti kože.

Odkrijte nevidno kremo

Zaščitni faktor 50 naj vas spremlja prve dni sončenja, in to ne samo takrat, ko ste na plaži. Tudi na sprehodu ali ob športnih dejavnostih na prostem se morate zavarovati pred UV-žarki. Ko se koža privadi na sonce, lahko začnete uporabljati faktor zaščite 30.

Bodite gospodar sonca

Ob morebitnih opeklinah se namažite s kremo, ki pomirja kožo, ter počakajte najmanj dva dni, preden se spet izpostavite soncu. Pri tem morate biti zelo previdni – zaradi povečane občutljivosti se lahko zgodi, da še enkrat dobite opekline na istem mestu. Potrebno je določeno obdobje, da koža obnovi svojo naravno zaščito.

  • Občutljiva in k alergiji nagnjena koža: Creme-gel z ZF 25 za sončno zaščito kože, nagnjene k sončnim alergijam, Eucerin (1), 15, 95 €. Mleko za zaščito za sonce občutljive kože, ZF 50+, 100 ml, Vichy (2), 15, 27 €. Sprej za sončenje z mineralnim filtrom, ZF 15, Dr.Hauschka (3), 19, 10 €. Mleko Allergy Lotion za nego in zaščito kože, nagnjene k sončnim alergijam, ZF 15, Piz Buin (4), 23, 10 €. Mleko za sončenje z izvlečkom planike, ZF 12, Weleda (5), 18, 90 €.

  • Posebne naloge: Krema za sončenje Dior Bronze, ZF 30, s kompleksom za aktiviranje zagorelosti, Dior (1), 27, 52 €. Emulzija Sunslim za pridobivanje zagorelosti z ZF 30 in proti celulitu, Lancaster (2), 30, 04 €. Krema za sončenje Anthelios AC z matirajočimi sestavinami za zaščito mastne kože obraza, ZF 30, La Roche-Posay (3), 18 €. Prosojen gel Ambre Solaire Clear Protect, ki na koži ne pušča belih madežev z ZF 30, Garnier (4), 9, 62 €.

II. ZLATA KOŽA: porjavelost pod nadzorom

Če boste porjaveli brez nevšečnosti, vam bo vaša koža to povrnila. Več melanina pomeni temnejšo polt. Odlično, genetika je na vaši strani. Edina skrb je pravilno ravnanje z največjim kapitalom, mladostjo, kajti UV-žarki bodo naredili škodo, pa če je polt temna ali ne.

Pridobivajte barvo postopoma

Potem ko so jo sprva častili, nato zaničevali, so porjavelost (z vso previdnostjo, se razume) sprejeli tudi strokovnjaki. Toda veliko pozornosti je treba nameniti zaščiti. Melanin nas varuje pred UV-žarki, hkrati pa varuje tudi našo DNK (jedro celice). Koža je po dnevu in pol po izpostavljanju soncu še vedno ‘deviška’, nežna in nadvse občutljiva za sončne žarke. Zato se je treba soncu izpostavljati postopno. Prve dni naj bo nastavljanje sončnim žarkom nekajminutno, nato čas podaljšujte. Seveda pa se je treba izogibati nekajurnemu poležavanju na soncu.

Prilagodite pogostost nanosa

Priporočen nanos kreme je na vsaki dve uri. Dejansko pa direktno sonce, pogosto kopanje in močnejše potenje zahtevajo, da kremo nanašate vsakih 20 minut.

Spremljajte ponudbo novih izdelkov

Tudi takrat, ko je koža še naravno porjavela, ne smete zmanjšati uporabe zaščitnih izdelkov. Izberite sredstvo, ki vam ustreza: kremo za obraz, nadvse pripravno vlažilno mleko za telo in stik z visokim faktorjem, ki zaščiti občutljive dele telesa, kot so nos, obraz, dekolte, rame.

Določite faktor

Melanin bolje ščiti temnejšo polt kot svetlejšo in to velja predvsem za zaščito pred UVB-žarki. Zato lahko zmanjšate stopnjo zaščite: faktor 30 za prve dni, od 20 do 15 za naslednje. Ne smete pa pozabiti hkrati uporabljati tudi izdelkov proti staranju kože – sredstva za boj proti škodljivosti UVA-žarkov, obogatena z antioksidanti in obnovitvenimi sestavinami. Prizadevati si je namreč treba za več notranje zaščite in manj UV-filtrov za kožo.

Vlažite za lepšo porjavelost

Dobro navlažena koža porjavi bolje in enakomerno. Vsak večer dobro izperite zaščitno kremo in namažite obraz in telo s kremo za po sončenju. Tudi zjutraj se nikakor ne obotavljajte, temveč skrbno vtrite super vlažilo, preden nanesete izdelke za sončenje, kar bo pripomoglo k zdravi in zapeljivi koži.

  • Ne pozabite na obraz: Krema Anti-Age za obraz za sončenje z UVA-zaščito 25, Afrodita Sun Care, 5, 17 €. Krema za sončenje za obraz DNAge preprečuje nastanek pigmentacijskih madežev in gubic, UVA- in UVB-zaščita 30, Nivea Sun (1), 11, 48 €. Krema Sunleya, ZF 15, za nego in zaščito obraza pred UVA- in UVB-žarki ter pred staranjem, Sisley (2), 178, 35 €.

III. MAT KOŽA – porjavitev na vidiku

Po glavi se vam plete samo eno: porjaveti, porjaveti … Bolj je koža rjava, bolje je; bolj je vroče, bolj vriskate od veselja. Pripravljeni na parado? Zakaj ne bi raje združili kožo kavne barve in varnost.

Ne izogibajte se zaščiti

Zaščitna krema je nepogrešljiva, tudi če imate temno polt, saj vas ta ne varuje pred kožnimi boleznimi ali gubami. Za pravi odtenek za obraz uporabite faktor 20 ali 15, ki obogati pigment z barvo karamele.

Za večer rezervirajte olje

Smo za olje, vendar pozor! Uporabljajte ga po sončenju, da bo vaša koža bolj žametna, hkrati pa boste nahranili zgornjo plast kože, povrhnjico.

Vročino na pol

Vsakih 10 do 15 minut si privoščite premor v senci, saj s tem shladite kožo. Infrardeči žarki, zaradi katerih občutite vročino, so dokazano nevarni. Podvojijo škodljivost UV-žarkov in izzovejo poškodbe maščob povrhnjice in maščobnih celic. Vsekakor ni dobro za celulit!

Počakajte, koža se bo olupila

Porjavitev je naravna oblika zaščite. Ta na novo pridobljena plast omogoča koži dodatno samoobrambo. Sklep: septembra se boste zagotovo lupili.

Sprejmite pravi puder

Puder za sonce, mala spodbuda za porjavitev, to poznamo. Velika novost je nova Guerlainova linija Terracota z dodatki za pospeševanje melanina, ki ne dovoljuje, da bi melanociti oslabeli in polt zbledela. Uporabljamo ga predvsem na ličnicah ter na dekolteju.

  • Po sončenju: Hidratantna blažilna krema za po sončenju Sun Preformance After Sun preprečuje lupljenje kože in podaljšuje zagorelost, Estée Lauder (1), 35, 20 €. Blazam za nego po sončenju Cupuaću Do Pará kožo v trenutku pomiri in navlaži, L’Occitane (2), 17, 60 €. Blažilna maska za obraz po sončenju Sensai Silky Bronze pomaga odpraviti poškodbe, ki so nastale pri izpostavljanju sončnim žarkom, Kanebo (3), 96 €.

Prevedla Maša Zupančič

Priredila in izbrala Petra Windschnurer

Fotografije Franćois Deconinck, Promocijsko Gradivo,

Tadej Windschnurer In Aleksander Štokelj

ELLE julij 2008

Najbolj brano