V iskanju menstrualnih pripomočkov, ki ne vsebujejo plastike, so prijazni vašemu telesu, proračunu in seveda okolju

Smo v letu 2021 in vedno večji poudarek dajemo na ekološko pridelane stvari, ki ne škodijo našijo planetu. Zato danes že skoraj vsi poznamo steklenice za vodo in lončke za kave, ki nam omogočajo ponovno uporabo in na srečo vseh vseh ti počasi postajajo del našega vsakdana.

V iskanju menstrualnih pripomočkov, ki ne vsebujejo plastike, so prijazni vašemu telesu, proračunu in seveda okolju - Foto: Profimedia

Na srečo vseh žensk pa je pozornost zdaj usmerjena tudi na sanitarne izdelke. Proizvajalci menstrualnih izdelkov, od pralnih aplikatorjev do vložkov za večkratno uporabo in menstrualnih skodelic, iščejo bolj inovativne načine za zmanjšanje njihovega škodljivega vpliva na okolje.

Glede na to, da ima povprečna ženska menstruacijo 2535 dni v življenju, se nakup izdelka, ki ga lahko očistite in ponovno uporabite, zdi precej praktičen.

V Združenem kraljestvu vsako leto s stranišča splaknejo 1,5 milijarde sanitarnih izdelkov, povprečna ženska pa bo v življenju odvrgla 11.000 sanitarnih izdelkov. Veliko teh izdelkov konča v oceanih ali na odlagališčih in ker je 90 odstotkov sanitarnih izdelkov narejenih iz plastike, ti niso biološko razgradljivi. Dejstvo, da se plastika razkraja kar 450 let, pa nam je že vsem znano.

Ženske kar 355 ur svojega življenja porabimo za nakup menstrualnih izdelkov.

Koliko časa pa resnično namenimo premisleku kakšen vpliv na okolje in nas nas imajo ti izdelki? Se zavedamo, da je damski menstrualni vložek sestavljen iz beljenih poliestrskih materialov, prav tako ženski tamponi, ki so povrhu vsega še oviti v plastiko? Govorimo o enkratno uporabnih higienskih vložkih in tamponih, ki so peti najpogostejši odpadni produkt, ki se je odplaknil na naše obale in naš planet. Naslednjič, ko se boste odpravili na romantičen sprehod po plaži, si vzemite trenutek in kanček pozornosti namenite pogledu, kaj vse plava na naših obalah.

Od aplikatorja in vrvice na tamponu do podlage na higienski brisači, do ovoja, v katerem jih kupite, je izdelek, ki ste ga izbrali, lahko izdelan iz 90 % plastike. Toda zaradi proizvodov namenjenih menstruaciji na osnovi plastike ne trpi samo okolje, temveč tudi naša telesa in proračun. Ženske smo vsekakor vedno previdne, da ne kupujemo lepotnih izdelkov iz parabenov, ne kupujemo sadja in zelenjave s pesticidi, in natančno poznamo seznam sestavin naše dnevne skodelice žit, ampak ali veste iz česa so izdelki, ki jih uporabljamo v času menstrualnih ciklov?

Oglejmo si, kaj lahko vključujejo nekateri sanitarni izdelki, morda boste presenečeni!

Pesticidi, ostanki insekticidov in dioksina, močna belilna sredstva, plastični aplikatorji in ovoji, vse to ima za seboj za kar nekaj kemičnnih procesov in vse to lahko vpliva na vaginalno floro in favno in pH. Verjetno se je že vsaka ženska v svojem življenju soočila z vnetji, pa je katera pomislila, da je morda to tudi zaradi vložkov ali tamponov, ki jih uporablja?  Pomislite, kako previdni smo, ko gre zgolj za nakup oz izbiro antibakterijskih gelov za roke, kaj pa vsi ostali vidiki našega življenja? Konkretno tampon, ki gre dobesedno v nas? Smo tudi tukaj dovolj previdni pri izbiri?

Čas je, da se izobražite, kar pomeni, da velike blagovne znamke zagotavljajo jasnejše informacije o tem, iz česa so dejansko narejeni njihovi izdelki. V dobi, ko obstajajo strožji predpisi o označevanju hrane za hrčke kot za tampone, mora biti preglednost predpisov na vrhu seznama večjih blagovnih znamk. Na srečo obstaja nekaj dobrih novic. Z večjo izbiro kot kdaj koli prej obstaja več blagovnih znamk, ki ponujajo okolju prijazne alternative, od tamponov iz organskega bombaža z rastlinskimi aplikatorji do elegantnega spodnjega perila, ki ga boste dejansko želeli nositi tudi takrat, ko ga ne boste potrebovali. Potem je tu še menstrualna skodelica - ključna naložba za tiste, ki resnično želijo zmanjšati vse odpadke, ki bi jih sicer lahko proizvedli v času menstruacije.

Čeprav ima vsaka oseba, ki ima menstruacijo, svoje želje, naj bodo to tamponi, damski vložki, skodelica ali zaščitno spodnje perilo, danes je toliko možnostmi in zamenjava iz plastičnih različic na nekaj bolj uvidevnega še nikoli ni bilo tako enostavna.

Na srečo seveda obstaja veliko alternativ.

Sanitarna nega FLO izdeluje bombažne ali bambusove brisače in blazinice, ki imajo malo ali nič izgube vlaken, aplikatorji iz 95% rastlinskega sladkornega trsa, brez nafte, plastike, pesticidov ali belil in so pH zaščitni, pojasnjujejo strokovnjaki. Če lahko zmanjšate vnos škodljivih strupenih sestavin, zlasti v času, ko je vaše telo občutljivo in še bolj dovzetno za okužbe, zakaj ne bi? To ni koristno samo za vaše zdravje in dobro počutje, ampak tudi okolju prijazno. Naj vas ne bega misel, da sami zato niste pripravljeni, ker se ne čutite kot nek resni okoljski bojevnik, nič zato, ste pa nekdo, ki živi na naši zemlji in čigar prihodnost ga skrbi.

Ste že slišali za znamko Organic Monday?. Gre za produkte, ki so narejeni 100 % brez plastike in so bili prvi, ki so začeli spreminjati koncept tamponov in higienskih brisač. Izdelani so iz organskega bombaža in inovativne kompostirne podlage, znane kot Mater-Bi, sistem Organic Monday ponuja popolnoma biološko razgradljive izdelke, ki še vedno opravljajo svoje delo enako dobro kot njihovi plastični kolegi. Iz svojih dostavnih škatel so celo odstranili plastični solzni trak. Ker se je izkazalo, da tamponov in higienskih vložkov pravzaprav sploh ni treba izdelovati iz plastike. Dejansko so naravne tkanine veliko bolj vpojne kot sintetika. Kar pomeni manj puščanja, manj plastike in več možnosti, da svojemu planetu ponudimo prijaznejše razmere, tudi v času naše menstruacije.

Morda še nekaj let nazaj nihče ni gledal na to, kakšne vložke ali tampone izbere, morda tudi izbira ni bila tako pestra, kot je danes.

Ženska je preprosto poznala izdelek, ki ga je uporabljala že vrsto let, izdelek je naprej predstavila svoji hčerki, ko je prvič dobila svoje mesečno perilo, in nihče se ni kaj dosti ukvarjal z mislijo kako s konkretnimi damskimi vložki škodi svojemu telesu, kaj šele okolju. Danes za kaj takega ni več opravičila. Samo en sprehod med policami trgovine, kjer so predstavljeni vsi damski higienski izdelki in že to je dovolj, da se odločimo za nekaj bolj prijaznega sebi in okolju. Če se nikakor ne morete spoprijateljiti z idejo menstrualne skodelice, narejene iz medicinskega silikona pojdite počasi in se za začetek odločite za damske vložke brez plastike in umetnih barvil, za vložke iz organskega bombaža in že s tem boste naredili veliko. Odločite se za 100-odstotne organske tampone ali obloge iz bambusa.

Poskusite eksperimentirati z zaščitnim spodnjim perilom ali sanitarnimi brisačami za večkratno uporabo - po koncu jih preprosto sperite v hladni vodi in jih vrzite v pralni stroj. Če ste pripravljeni za korak naprej, lahko posežete po pralnih vložkih, narejenih iz bambusa, konoplje in eko bombaža. Takšni ščitniki perila so primerni za vsakodnevno uporabo in vsi majo spodaj nepremočljivo plast. Z zavihki in pritiskači pa se enostavno pritrdijo na spodnjice. Ste vedeli, da obstajajo tudi pralni tamponi? Tudi dame, ki se tamponom nikakor ne morejo odreči, lahko zdaj zgolj posežejo po bolj prijazni izbiri. Tamponi so narejeni iz ekološkega bombaža, dobro vpojni, brez kemikalij in primerni za večkratno uporabo.

Se sprašujete, ali je vse to resnično prijazno tudi vašemu proračunu?

Morda se vam sprva resnično ne bo zdelo, da ste z novo izbiro damskih izdelkov veliko prihranili, vendar pozor, menstrualna skodelica stane 30 eur, mesečno kupovanje damskih vložkov, če le niste med tistimi, ki izberete najcenejšo opcijo, pa vas gotovo pride okoli 4 eur. 12 krat 4 je 48. Lažja matematika in že ugotovimo, da bo z izbiro menstrualne skodelice veliko manj pritiska na naš proračun. Saj veste, da lahko skodelico uporabljate več let? Enako je s pralnimi vložki. Strokovnjaki na tem podoročju si neprestano prizadevajo za znižanje cen, medtem pa uporabnikom ponujajo svoje storitve na druge načine. Tisti nadležni davek na tampon? Vključeno v ceno. Dostava? Brezplačno, seveda.  Pomembno je, da imajo ženske pri izbiri menstruacije čim več izbire, pravijo strokovnjaki.

Ne glede na to, kateri izdelek izberete, pomembno je, da ste ozaveščeni, da lahko izberete alternativo izdelkom, ki ste jih sicer uporabljali, s tem pa naredite korist sebi in okolju. Bolj ko bomo o tem govorili, več podjetij se bo moralo spoprijeti z izzivom proizvodnje bolj zelenih, čistejših in izdelkov brez kemikalij, ki so varni tako za nas kot za našo zemljo. Bodite prijaznejši do svojega telesa in sveta v katerem živite.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je enostaven stajling za pare, ki se želijo modno ujemati

Priporočamo tudi: 7 skrivnosti dobrega modnega stila za ženske vseh starosti

Najbolj brano