Tehtnica: da ali ne?

Veliko strokovnjakov za težo in hujšanje vam bo svetovalo, da tehtnico vrzite stran, saj naj bi slabo vplivala na vašo samopodobo. No, drugi pravijo, da pravilno tehtanje odlično vpliva na izgubljanje kilogramov.

Tehtnica: da ali ne? - Foto: Shutterstock

In seveda je lahko tehtanje za človeka, ki ves čas nadzoruje svoje kilograme, sila stresno. A vzrok za spremembe je zelo logičen, saj se v našem telesu ves čas dogajajo različna nihanja, še posebno se nenehno spreminja 'teža vode'. Kar popijte liter vode in stopite na tehtnico – teža bo takoj bliskovito poskočila, saj telo še ni predelalo dodatne tekočine.

Kar poglejmo resnici naravnost v oči: če bomo črno na belem na tehtnici videli svojo povečano težo, je veliko bolj verjetno, da bomo ukrepali. Na primer: ves vikend ste jedli kot za stavo, bolj kot ne ste poležavali, zato ni čudno, da vam je na ponedeljkovo jutro tehtnico sporočila slabe novice – zredili ste se. No, zdaj ste vsaj videli rezultate in se ne morete več slepiti, da se vam prav nič ne pozna. Tako lahko vsaj ukrepate, še preden se zgodi, da ne boste mogli zapeti svojih najljubših kavbojk.

In da tehtnice ne boste sovražili, imamo za vas nekaj praktičnih nasvetov, kako jo uporabljati, da bo pravilno služila svojemu namenu:


1.
Takoj ko se zbudite, opravite vse nujne potrebe, se slecite in skočite na tehtnico. Če se želite tehtati vsak dan, potem pazite, da se boste vedno ob isti uri. Nikar se ne tehtajte po zajtrku in tik preden greste spat – vaše telo še ni opravilo z zaužito hrano. Samo vstanite, pojdite na malo in veliko potrebo, slecite se in hop!

2. Ne potrebujete super moderne, solarne, elektronske tehtnice. Predlagamo vam celo, da si kupite povsem navadno tehtnico s kazalcem in številkami, ki stane le okoli 10 evrov.

3. Pazite, da tehtnica stoji na ravni površini. Najmanjši naklon lahko že močno spremeni rezultate, tega pa si vendar ne želite!

aktivni.si

Najbolj brano