Vsaj 5 razlogov je, da to zimo obiščete savno!

Ne glede na to, ali ste prava ljubiteljica savnanja ali pa svet savn šele spoznavate: učinki so dobrodošli za vsakogar! Kljub temu, pa se je savnanja treba lotiti premišljeno in z zdravo pametjo.

Savnanje je odlično za sprostitev, počitek, koristno pa je za čiščenje organizma, preprečuje tudi raznovrstna prehladna obolenja, saj okrepi odpornost pred prehladom.

Ob vseh koristih savnanja pa je nujno upoštevati pravila te nege telesa, saj savnanje med drugim ni priporočljivo takoj po zaužitju obroka, saj mora telo imeti dovolj energije, da prebavi zaužito hrano, zato ga je neprimerno še dodatno obremeniti.

Razen za bolnike, ki jim je savnanje iz raznih zdravstvenih razlogov odsvetovano, je ta način čiščenja in sproščanja organizma zdrav in koristen.

Savnanje blagodejno deluje na kožo, saj:

  • odpira pore,
  • spodbuja potenje, s čimer se izločajo strupene snovi iz telesa,
  • sprošča mišice,
  • odpravlja stres
  • in prijetno ogreje telo.

Po savnanju je nujno prhanje, s čimer se s telesa odstrani vse odmrle celice in druge snovi, ki so se izločile pri potenju.

Katera savna je prava zame?

Predvsem je to savna, v kateri se najbolje počutite. Nekaterim najbolj ustreza parna, drugim suha savna, tretji pa prisegajo na infrardečo savno. Nobena od teh ni izključno dobra oziroma slaba, uporabnike pri izbiri savn večinoma vodijo izkušnje savnanja in osebna izbira. Ključno pri tem je, da kar je dobro za nekoga, ni nujno najboljša izbira tudi za nekoga drugega. »Svojo« savno najbolje izberete tako, da si privoščite savnanje v več raznovrstnih savnah in presodite, katera vam najbolj ustreza: suha ali vlažna, bolj ali manj vroča ...

Finska, turška ali infrardeča savna?

Lahko tudi vse tri, če vam ustrezajo. Suha ali finska savna deluje kot suh, vroč prostor, običajno se lahko sproščate pri temperaturah od 60 do 90 stopinj Celzija. Za to savno so značilne lesene klopi na različnih višinah, da se lahko najprej ogrejete na nižji klopi, ko pa vam ustreza višja temperatura, se premaknete na višjo klop.

Turška savna
je znana tudi kot parna savna ali parna kopel, običajno pa ima klop le v eni višini. Klop je običajno kamnita, iz umetnih materialov idr., saj je stalno mokra. Zaradi visoke, od 60- do 100-odstotne vlažnosti je običajna temperatura v teh savnah precej nižja od finskih savn, »le« od 50 do 60 stopinj Celzija.

V infrardeči savni posebne luči ogrejejo telo, zrak pa ostaja hladen. Temperatura v tej savni se redko dvigne nad 50 stopinj Celzija. Infrardeča savna telo ogreje globinsko; čeprav je temperatura običajno nižja kot v drugih savnah, se boste tudi v tej spotili.

Fotografije: Profimedia, GIPHY

Preberite še: → TO je 16 nastopajočih na Emi 2018 (med njimi je tudi Tanja Ribič)

Priporočamo tudi: → 10 rešitev za praznični drevešček v MAJHNEM stanovanju

 

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri