Šest eksotičnih idej za sanjske počitnice

Ekipa Elle sanja o šestih eksotičnih destinacijah, kjer bi si odpočila in nahranila čute.

Uganda (foto: Shutterstock)

Uganda

Kanada (foto: Shutterstock)

Kanada

Japonska (foto: Shutterstock)

Japonska

Bahami (foto: Shutterstock)

Bahami

Andaluzija (foto: Shutterstock)

Andaluzija

Peru (foto: Shutterstock)

Peru

Januarja z gorilami v Ugandi

Obiska Ugande je v januarju idealen zaradi obdobja brez dežja in suhe sezone v deževnem gozdu. Ocenjuje se, da je na svetu ostalo manj kot 700 primerkov gorskih goril, ki jih večina živi v narodnem parku Bwindi v Ugandi. Da bi bilo njihovo življenje čim manj moteno, so safariji dnevno številčno omejeni. In ko jih opazimo, naj srečanje ne bi trajalo več kot eno uro. Če srečate lepega samca s srebrnim hrbtom in težo 160 kilogramov, ostanite mirni. Ko se počutijo ogrožene, začnejo namreč vpiti in napadati. Delujte plašno, ne premikajte se in odvračajte pogled.

Februarja v Kanadi

Kraj, kamor bi se moral odpraviti vsak zagrizen smučar, ki se je naveličal spustov po Alpah in išče nove smučarske steze in izzive, je v smučarskem središču Whistler, ki skupaj s svojo sestro Blackcomb pokriva kar 30 kvadratnih kilometrov prog, kar je največ v Severni Ameriki. Tu boste našli vač kot 200 prog vseh zahtevnosti, najbolj pa je znana vertikala, ki s svojimi 1.609 metri jemlje dih in podira vse rekorde.

Marca na Japonskem

Čeprav se morda zdi, ni več tako daleč do praznika Hanami oziroma pogleda na rože, ki cvetijo. Paša za oči, ki se začne v februarju, ko cvetijo slive, nadaljuje v marcu s cvetočimi breskvami in konča v aprilu s češnjevimi cvetovi. Za to poetično opazovanje v nepričakovanih krajih, kot je urbani Tokio, družinski park Yoyogi ali obrežje reke Meguro z 800 drevesi, ki so osvetljeni tudi ponoči, ni treba imeti zelenega srca ali ekološke vesti.

Aprila v globinah Bahamov

V tem obdobju tu ni orkanov, zato je obisk Bahamov za prvi potop v Blue Hole v tem obdobju skoraj obveznost. Zahvaljujoč posebnim geološkim spremembam (kombinacija nihanja morske gladine in kemičnih reakcij na skalah in peščenjaku), nas Bahami ne razočarajo. Velik krožni vhod intenzivno modre barve vodi najprej v zapleten jamski sistem. Najbolj znana in impresivna je Big Blue Hole, čudovita panorama neskončnih predorov, gor in čeri, kjer boste dobili občutek lebdenja nad lunino površino.

Maja v Andaluziji

V andaluzijski kulturi ima konj častno mesto. Tu boste našli na stotine zgodovinski poti in usposobljenih pikadorjev ter plemenskih hlevov, kjer lahko izberete andaluzijske konje. Provinci Sevilla in Cadiz imata rekordno čistokrvno konjsko populacijo, ki je ne boste našli nikjer drugod od Sierra Nevade do znamenitih plaž Tarife. V maju vsako mestece pripravi svoj festival, najbolj star in bogat pa je v kraju Jerez de la Frontera, ki traja že od leta 1284 in je dom vseh konjskih tekmovanj.

Junija v Peruju

Inti Raymi, praznik sonca, ki je po inkovskem koledarju eden izmed najbolj tradicionalnih dogodkov, zaradi prepletanja vere, filozofije in duhovnosti privablja veliko privržencev gibanja new age. Čeprav je uradno dogajanje, kjer so prirejani živahni plesi, tržnice in (ponarejena) žrtvovanja, v resnici v Cuzsu, je magično izgubljeno mesto Machu Picchu, ki leži na 2.400 metrih nadmorske višine, pravzaprav tisti kraj, ki je vreden obiska, saj sonce samo takrat obsije okna templjev.

Priredila: Jana Kralj

Najbolj brano