Resnica o alkoholu

Sprostite se, sezona piknikov, zabav na prostem in koncertov je tu! Še ena pijača vam ne more škoditi ...

Resnica o alkoholu

Ali pač?! Koliko v resnici alkohol vpliva na naše zdravje? Elle se je malo poglobila v kozarec, dva, tri in preverila nekaj mitov o opojnih pijačah.

Pravkar ste se zbudili, v glavi vam odmeva, vrti se vam, ne počutite se dobro ... Kaj je narobe z vami?! Seveda, se polagoma, čeprav v meglicah spomnite pretekle noči – imate mačka. Vprašanje, ki zanima Elle, pa je, zakaj se po takih jutrih vedno znova odločamo za pitje alkohola? Kot nam je vsem znano, so dolgoročne posledice rednega uživanja alkohola precej hujše od enega neprijaznega jutra ... Večja teža, akne, postarana koža, predvsem pa tudi različne težave z zdravjem.

Zakaj pijemo?

Dokler točimo vino v kozarec, o tem ne razmišljamo, toda alkohol je v bistvu droga. Psihoaktivna substanca, ki vpliva na razpoloženje in obnašanje. Če popijete kozarec ali dva alkoholne pijače, se boste počutili sproščeno, če jih popijete šest ali sedem, boste verjetno rekli ali storili kaj, česar se naslednji dan ne boste niti spomnili ali pa se ne boste hoteli spomniti.

Torej, zakaj pijemo? Dejstvo je, da je alkohol skoraj obvezni del vseh družabnih srečanj, saj poveča količino dopamina v možganih, ki zagotavlja občutek zadovoljstva. Tako se nam druženje zdi prijetnejše. Drugo dejstvo je na primer, da si nekdo zaželi popiti kozarček ali dva po stresnem dnevu v službi, da se malo sprosti. Zadovoljstvo, sproščenost, sliši se že skoraj kot dobra reklama, toda – poglejmo še drugo plat medalje!

Mit o ogljikovih hidratih

Ko naredimo prvi požirek, alkohol odpotuje v naš želodec, od tam pa ga gre 20 odstotkov neposredno skozi kapilare v kri in naprej po vsem telesu. Starejši ljudje so nam včasih svetovali, naj se pred pitjem najemo kruha oziroma testa, češ da taka hrana v želodcu pomaga upočasniti pronicanje alkohola v krvni obtok.

Resnica: Pretiravanje z ogljikovimi hidrati seveda ni dobro za našo linijo, obenem pa tudi ne naredi prav ničesar, kar bi zmanjšalo vpliv alkohola ... Namesto ogljikovih hidratov jejmo lahke proteine, predlagajo nutricionisti, saj ti upočasnijo absorpcijo glukoze, alkohol pa je sam po sebi sladkor. S proteini se bomo vsekakor težje prehitro napili.

Alkohol in možgani

Vpliv alkohola na možgane je enak vplivu anestetika, pravijo na britanskem inštitutu za preučevanje alkohola. Zadržki, razsodnost in samonadzor najprej slabijo, nato pa se do konca izgubijo. Vzporedno izgub­ljamo tudi sposobnost govora, popačena sta naš sluh in vid. Alkohol najprej vpliva na cerebralni korteks, del možganov, v katerem se oblikujejo misli.

Kadar je moten center za zavest, smo manj osredotočeni, ne moremo misliti jasno, izgubljamo razsodnost. Če pijemo še naprej in se količina alkohola v krvi dvigne, pa ta začne napadati del možganov, ki nadzoruje ravnotežje in gibanje; morda se bomo prav nerodno spotikali in padali.

Rešitev: Koncentracijo alkohola v krvi lahko zmanjšamo tako, da pijačo razredčimo z vodo ali ledom. Po vsaki alkoholni pijači popijmo tudi kozarec vode.

Vpliv na notranje organe

Naša jetra obdelajo 90 odstotkov alkohola, ki ga vnesemo v organizem, in ga razstavljajo z encimom, imenovanem alkohol-dehidrogenaza. Ta vpliva tudi na to, da se alkohol čim prej izloči iz telesa. Ženske imamo nižjo raven tega encima, obenem pa večjo količino maščobe, kar pomeni, da smo manj odporne proti alkoholu, torej mnogo dlje občutimo njegove posledice.

Rešitev: Pomagajmo svojim jetrom – repinec je na primer odličen za razstrupitev organizma in obnavljanje jeter. V lekarni poiščite izdelek na njegovi osnovi. Tudi črna redkev zelo uspešno lovi strupe oziroma v telesu dobro opravlja očiščevalno vlogo.

Vaša linija

Alkohol redi, in to ne le zaradi kalorij, ki jih vsebuje, temveč tudi zato, ker spodbuja proizvodnjo estrogena v krvnem obtoku, ta pa vpliva na kopičenje maščobe okoli trebuha in upočasnjuje razvoj mišic.

Rešitev:  Če že moramo piti, se raje odločajmo za pijače z manj kalorijami, kot sta džin ali vodka. Dober trik je, da kozarec z vodo postavimo na desno stran (če ste desničarji, za levičarje seveda velja nasprotno), in to pred kozarec z alkoholno pijačo, saj bomo tako avtomatično posegali po vodi namesto po alkoholu.

Posledice

Alkohol je strup, ki ga bo naše telo poskušalo čim prej izločiti, kar pojasnjuje vse tegobe naslednjega dne. Po pijančevanju bomo namreč trdno spali, vendar med tem ne bomo sanjali. Alkohol izbriše REM-fazo spanja, tisto, torej, v kateri nastajajo sanje. Ko se organizem očisti alkohola, se REM-faza vrne, in takrat je mogoče doživeti tudi bolj slikovite sanje kot običajno, kar ponovno vpliva na nemirni spanec oziroma nenehno trzanje in nenadno prebujanje, ki jih spremljajo razbijanje srca, glavobol in suha usta.

Za vse to je kriva dehidracija. Prav tako se nam po pitju lahko zgodi, da bomo začeli čutiti vse simptome gripe. Organizem namreč dobi informacijo, da se mora bojevati proti virusu, ki ga v resnici ni, gre pa za neke druge napadalce organizma ... Otopelost, bolečine v mišicah, občutek slabosti so zelo dobri razlogi, da ostanemo v postelji.

Rešitev: Temne pijače vsebujejo kemikalije, ki povzročajo večjega mačka. Prvi dobri nasvet je, da črno vino zamenjamo z belim, viski pa z vodko ali džinom. Naslednji dan ne jejmo hitre hrane, prehranjujmo se zdravo. Da preženemo slabost, pijmo mineralno vodo in jejmo slano hrano, polno vitamina B, saj ta 'osvobaja' živce, sol pa pomirja želodec. Za ublažitev kisline v želodcu si zmešajmo zelene sadne in zelenjavne sokove – zelena jabolka, špinača, kumare ...

Resnica o koži

Pitje preveč alkohola ima kratkotrajni slab učinek, če pijemo pogosto, pa so posledice več kot očitne. Že dve pijači na teden spodbudita staranje. Alkohol vpliva na dehidracijo kože in organizma, ker telo vloži veliko energije, da bi se znebilo vseh strupenih snovi. To privede do gub, slabih in suhih las, krhkih nohtov in izgube volumna v ustnicah. Alkohol uničuje tudi vitamin A, ki je zadolžen za zdravo kožo in obnavljanje celic, vitamin B6, ki pomaga telesu ustvarjati energijske rezerve, in vitamin C, ki je zelo močan antioksidant ter se bojuje proti prostim radikalom in vpliva na videz kože.

Rešitev: Pred uživanjem alkohola in po njem se oskrbimo z veliko vitamini.

Prevedla: Nina Pretnar

Najbolj brano