Raj za pohodnike – več kot 10.000 km planinskih poti in 175 planinskih koč

Da bi doživeli pravi pohodniški raj, ne potrebujemo zaviti prav daleč – po Sloveniji se razteza več kot 10.000 kilometrov označenih in urejenih planinskih poti in 175 planinskih koč, v katerih se lahko pohodniki okrepčajo in nazdravijo svojim uspehom. 

Raj za pohodnike – več kot 10.000 km planinskih poti in 175 planinskih koč - Foto: Profimedia

Slovensko sredogorje in visokogorje ponuja nekaj izjemnih vrhov, v katerih bo vsak našel svoj izziv. A na cilj boste zanesljivo prišli le s kakovostnimi pohodniškimi in planinskimi čevlji.

Zimsko pohodništvo ima svoj čar in tudi pohodi, ki ste jih morda kdaj že opravili poleti, postanejo v zimskih razmerah povsem nova izkušnja. Posebej po prazničnem decembru je aktivna zima zagotovo nekaj, za kar vam bo vaše telo hvaležno. A iskanja izjemnih razgledov se lotite s pravo pohodniško opremo.

En žulj na dan odnese veselje stran

Kljub temu da se nam hoja pogosto zdi preprosta rekreacija, za katero ne potrebujemo posebne opreme, prava izbira pohodniških čevljev pomeni razliko med tem, ali boste med pohodom uživali ali ne. Dih jemajočega razgleda in veselja ob prihodu na cilj si nihče ne želi zamenjati za žulje na nogah, zdrs, zvit gleženj ali kaj hujšega. Pred pohodom zato izberite pohodniške ali planinske čevlje, ki ustrezajo vašim zahtevam in vam zagotavljajo občutek udobja.

Za bolj zahtevne pohode, posebej pozimi, izberite visoko pohodno obutev, ki bo zaščitila vaše gležnje pred zvini in drugimi poškodbami. Za poletne pohode po sredogorju so primerni tudi nižji pohodni čevlji, ki so lahko bolj zračni, a nič manj zanesljivi. Pomemben del čevljev je tudi podplat, izdelan iz kakovostne gume, ki nudi dober oprijem s podlago, zgornji del pohodne obutve pa naj bo iz vodoodpornih materialov.

Bodite pripravljeni na zimske razmere

Če niste izkušen pohodnik, se pozimi raje odpravite v nižine ali sredogorje. Ob načrtovanju poti upoštevajte, da so dnevi kratki in da bo vaša destinacija verjetno odeta v snežno odejo. Priporočljivo je, da se v zimskih razmerah najprej odpravite na že znane poti. Le-te vam bodo najverjetneje vzele več časa in energije kot poleti, zato začnite s krajšimi pohodi in bodite pripravljeni, da se kadarkoli obrnete nazaj.

Poleg prave pohodniške obutve na pot vzemite tudi pohodne palice, za zasnežen teren pa tudi dereze. Oblecite se večslojno, kar vam bo omogočalo, da svojo obleko hitro in učinkovito prilagodite razmeram, poleg dobre kape, šala in rokavic pa ne pozabite tudi na naglavno svetilko.

Vsekakor se v gore pozimi odpravite le, če ste dovolj izkušeni, dobro opremljeni, fizično pripravljeni in če razmere to dovoljujejo.

Idealni zimski pohodi

Za manj izkušene pohodnike bo torej visokogorje počakalo do poletja, a do takrat lahko kondicijo in veselje do pohodništva pridobite z obiskom nižjih vrhov. Posebej priljubljen v zasneženih dneh je obisk Tamarja, kamor vas bo popeljala lahko prehodna široka pot. V snežni odeji je idilična Velika planina, krasen razgled pa boste ujeli tudi na Ratitovcu ali na Robleku. A naj vas pot ne zanese le na Gorenjsko, med primernimi pohodniškimi točkami pozimi sta na primer tudi Nanos ali Čaven nad Vipavsko dolino.

Najbolj brano