Potenje - zadrega sodobnega časa

Znojenje je naravno in celo nujno potrebno za ohranjanje temeperature telesa ter izločanja odpadnih snovi ... A obenem ta zdravilen telesni proces v sodobni družbi zaseda sam vrh med situacijami, ki nam grenijo življenje in so sramotne.

Potenje - zadrega sodobnega časa

Telesni vonj ni vprašanje telesne higiene

Vsak človek ima svoj telesni vonj. Neprijeten telesni vonj pa je le posredno povezan s prekomernim potenjem, ki v sveži obliki sploh ne zaudarja in ni znak pomanjkljive telesne higiene. Takšen vonj prej nastane zaradi določenih bakterij, ki v vlažnih, toplih podpazduhah najdejo idealne razmere za življenje.

Voda, milo in dezodorant so v tem primeru najboljša pomoč. Če pa se umivate več kot dvakrat na dan, boste dobili preveč suho kožo, ki lahko popoka. Potem se lahko bakterije še bolj udomačijo. Pomaga lahko odstranjevanje telesne poraščenosti. Pomembna so tudi zračna oblačila iz naravnih vlaken.

Oblačila iz umetnih vlaken spodbujajo potenje. Proti prekomernemu potenju so na voljo sodobni antitranspiranti, vseeno pa je treba nenadne spremembe telesnega vonja preveriti pri zdravniku. Ljudje, ki imajo obolele ledvice, imajo vonj po sečnini, diabetiki pa po acetonu. Ljudje z obolelimi jetri imajo vonj po svežih jetrih.

A vseeno – kako preprečiti neprijeten vonj zaradi potenja?

Pred nami so topli poletni dnevi in s tem tudi nadležno potenje, ki nam lahko zagreni marsikateri pomemben dogodek. Tako neprijetno je, ko sami sebe nenadoma zavohamo, da smrdimo, ali ko na bluzi opazimo grde potne madeže. Ampak tudi to je del poletja in vročih dni. Seveda pa lahko ukrepamo. Torej – kako se čim učinkoviteje spopasti s potenjem?

Na prvem mestu so seveda higiena, depilacija in učinkovit dezodorant.

Če boste vsako jutro sveže oprhani in nadišavljeni, tudi najbolj zoprna vročina ne bo iz vas potegnila obupnega smrada. Sveže potenje nikoli tako ne smrdi kot star 'švic'. Raje porabite malce več denarja za dober antiperspirant ali dezodorant, ki zmanjšuje število bakterij na površini kože – te so med glavnimi vzroki za neprijeten vonj. Najbolj učinkoviti vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine.

Potenje lahko zmanjšate tudi z omejitvijo pitja kave in čaja na samo dve skodelici na dan. Večja količina dviguje telesno temperaturo in s tem poveča znojenje. Enako delujejo energijske pijače, ki pospešujejo metabolizem. Čezmerno potenje povzročajo tudi preveč začinjena hrana, uživanje mesa in premalo vadbe. Debelejši ljudje imajo zato z znojenjem poleti še več težav.

Pri hrani zato raje posezite po grozdju in paradižnikovem soku, ki imata hladilen učinek na telo. Meso in prigrizke zamenjate s sadjem ter zelenjavo in se izogibajte alkoholu. Pazite pri oblačilih, ki jih nosite. Sintetične majice iz umetnih tkanin zavrzite in raje oblecite bombažne, v katerih lahko koža diha.

Ko se zgodi najhujše: da sveže potenje zares smrdi

Potem je (ob predpostavki, da nimate kakšne resne bolezni, ki bi vplivala na to) nujno opraviti kakšno od temeljitih čistilnih akcij, ki bo iz telesa odplaknila nabrane strupe in odpadne snovi, ki so se več, kot očitno nekje v vašem telesu pošteno zapackali.

ROČNA LIMFNA DRENAŽA in/ali temeljito SAVNANJE sta odlični rešitvi za tovrstne težave, ki bo izpuhtela v dnevu ali dveh. Ena in druga bosta temeljito prečistili vaše telo in iz njega odplaknili kopico strupov ter zastaranih nečistoč. Uspeh zagotovljen. Preverjeno! ;)


Najbolj brano